Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Μοιρασμένοι ρόλοι


Ενα ακόμα συλλαλητήριο για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» γίνεται την Κυριακή στο Σύνταγμα, με τους διοργανωτές (παμμακεδονικές οργανώσεις και διάφοροι άλλοι φορείς) να καλούν τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή για «να ακυρώσουμε την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, για να φωνάξουμε η Μακεδονία είναι ελληνική!». Μεταξύ άλλων, το συλλαλητήριο στηρίζουν η ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Τζιτζικώστας, η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων και άλλοι που εμφανίζονται ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να λένε κουβέντα για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που την επιβάλλει, ούτε για το γεγονός ότι η υπογραφή και η εφαρμογή της συνδέονται με ισχυρά επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, τα οποία στηρίζουν τα κόμματα αυτά, όπως και η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το εθνικιστικό θέατρο που θα επαναληφθεί την Κυριακή στο Σύνταγμα, με ανιστόρητα συνθήματα και αλυτρωτικές κραυγές, προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, που προσπαθεί να παρουσιάσει «προοδευτική» τη συμφωνία των Πρεσπών και να την αξιοποιήσει για να παρέμβει σε ευρύτερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Κοσμοπολίτες και εθνικιστές, με μοιρασμένους ρόλους, συγκαλύπτουν την αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα στη συμφωνία και το σπέρμα του αλυτρωτισμού που διατηρείται για κάθε μελλοντική χρήση από τους ιμπεριαλιστές, εξάπτοντας τους εθνικισμούς στη μια και στην άλλη χώρα.

Δίκαιο
 
Αλλο ένα προπαγανδιστικό βίντεο κυκλοφόρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά με θέμα τα Εργασιακά. Κοιτώντας την κάμερα, στελέχη της κυβέρνησης διαφημίζουν μεταξύ άλλων τη «μείωση της ανεργίας», τους «ελέγχους του ΣΕΠΕ», τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας για να προσλαμβάνει τζάμπα εργαζόμενους, την «κατάργηση του υποκατώτατου μισθού» και την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Τι λείπει; Τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα», που αυξάνονται διαρκώς από το 2012. Το ότι η εργοδοσία ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς, απολαμβάνοντας την ασυλία που της παρέχει η κυβέρνηση, με την ανυπαρξία ουσιαστικά ελέγχων, αφού π.χ. το 2016 (για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001 (!) Λείπουν τα στοιχεία που δείχνουν τη γιγάντωση των σχέσεων εργασίας - «λάστιχο», τη ραγδαία αύξηση της μερικής και προσωρινής εργασίας, που αφορά το 60% των νέων θέσεων. Λείπουν, τέλος, οι μισθοί πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν αλλάζουν με την αύξηση λίγων ευρώ στον κατώτερο μισθό. Επομένως, το «δίκαιο που έγινε πράξη», όπως ακούγεται στο σποτ της κυβέρνησης, είναι το «δίκαιο» της εργοδοσίας, που βλέποντας το βίντεο θα μπορούσε να χασκογελάει, αναλογιζόμενη τα δωράκια που απολαμβάνει από την κυβέρνηση. Ειδικά τη ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με την οποία μπήκαν περισσότερα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα...

Παρασκήνιο
 
Στα δημοσιεύματα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σ' αυτό το φύλλο ορισμένες ενδεικτικές δημόσιες παρεμβάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που επιβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός τους στη Βαλκανική, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, είναι αυτός που κινεί τα νήματα των διευθετήσεων, με ενεργή συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτός όμως από το προσκήνιο, οι παρεμβάσεις έχουν και μεγάλο παρασκήνιο. Είναι αποκαλυπτικά τα όσα έγραψε ο «Ριζοσπάστης» πριν από μερικούς μήνες για το τριετές πρόγραμμα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής έναν πρώην υψηλόβαθμο σύμβουλο στο αμερικανικό ΥΠΕΞ και στον ΟΗΕ. Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο επικεφαλής, το πανεπιστήμιο διέθεσε πριν από τρία χρόνια ένα «σημαντικό ποσό» για τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ», στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν «πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ». Μεταξύ άλλων, υπήρξαν επαφές με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και άλλες επιχειρηματικές ενώσεις, με ανθρώπους της Τοπικής Διοίκησης και βέβαια με ΜΜΕ, που προπαγάνδιζαν την ανάγκη να επιτευχθεί λύση με την ΠΓΔΜ στα ΝΑΤΟΑικά πρότυπα. Ολη αυτή η δραστηριότητα και πολλές ακόμα που εξελίσσονταν παράλληλα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ήρθαν την κατάλληλη στιγμή να «κουμπώσουν» με τις πρωτοβουλίες Τσίπρα - Ζάεφ, έχοντας ήδη δημιουργήσει το υπόβαθρο για να πέσει σε εύφορο έδαφος το επόμενο στάδιο του ευρωατλαντικού σχεδιασμού.

Δεν ξασπρίζουν
 
Κόλλησε η βελόνα των προπαγανδιστικών επιτελείων του ΣΥΡΙΖΑ τη βδομάδα που πέρασε. Κάπως έτσι, το προαναγγελθέν διαζύγιο με τον επί 4 χρόνια κολλητό τους ακροδεξιό εταίρο παρουσιάστηκε ως «καθαρή λύση», η ψήφος εμπιστοσύνης με τις μεταγραφές και το παζάρι σε προσκήνιο και παρασκήνιο «καθαρή στήριξη στην κυβέρνηση» και τα ζητούμενα της αστικής τάξης για το επόμενο διάστημα αναζήτησαν «καθαρές απαντήσεις» από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που έτσι κι αλλιώς ταυτίζονται στους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου. Το μόνο... ξεκάθαρο, βέβαια, είναι ότι με όποια σύνθεση και συνοδοιπόρους, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις βρώμικες αποστολές του κεφαλαίου, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους οποίους, όσο κι αν προσπαθεί να τους ξεπλύνει, δεν ξασπρίζουν με τίποτα.






Ριζοσπάστης  Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου