Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Σχέδιο νόμου για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα


Eurokinissi
Σοβαρές αλλαγές που μεταβάλλουν τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, φέρνει σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Μεγάλος αριθμός κακουργηματικών αδικημάτων μετατρέπονται σε πλημμελήματα, ενώ σε άλλες αξιόποινες πράξεις μειώνονται αισθητά οι ποινές και προστίθενται νέες διατάξεις προκειμένου να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή δεδομένα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, ζήτησε να μη μετατραπεί η δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό παιχνίδι και να αποφευχθεί ο «ποινικός λαϊκισμός».
 Μία από τις σοβαρές αλλαγές είναι και αυτή στο άρθρο 187, που αφορά την εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα, αλλάζει η παράγραφος 3 του άρθρου. 
Ετσι, ενώ πριν ανέφερε ότι «όποιος διευθύνει την οργάνωση της πρώτης παραγράφου (σ.σ. αναφέρεται στην εγκληματική οργάνωση) τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών», με τις αλλαγές, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα θεωρείται μόνο ως επιβαρυντική περίπτωση.
Παραμένει, βέβαια, η ρύθμιση της πρώτης παραγράφου, που αναφέρει πως «με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται (...)», στον Ποινικό Κώδικα. Ετσι, το ελάχιστο όριο της απειλούμενης ποινής των 10 ετών παύει να υφίσταται και μετατρέπεται από ελάχιστο σε μέγιστο.

Αυτή η ρύθμιση, αν ψηφιστεί, θα ρίξει «στα μαλακά» τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο, και μια σειρά στελέχη του, που κατηγορούνται ως διευθύνοντες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ετσι, ενώ με την τωρινή ρύθμιση, αν καταδικαστούν θα τους επιβληθούν ποινές 10-20 χρόνων, με την προτεινόμενη ρύθμιση οι ποινές θα είναι κάτω από 10 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2014 επιχειρήθηκε τροποποίηση του σχετικού άρθρου, αφού η τότε κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τροποποιήσει το άρθρο 187, έτσι ώστε στοιχείο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης να αποτελεί το οικονομικό κίνητρο των κατηγορουμένων. Αυτή η τροποποίηση δεν πέρασε, αλλά αν περνούσε θα οδηγούσε σε άμεση αποφυλάκιση και απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στους οποίους δεν είχε αποδοθεί έως τότε οικονομικό κίνητρο.

Προσθήκες σημειώνονται και στα άρθρα που αφορούν την εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση. Ειδικότερα, προστίθεται διάταξη (187Γ ΠΚ), που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση στα μέλη που θα ενημερώσουν τις αρχές για τη δράση της οργάνωσης. Αν η καταγγελία γίνει πριν τη διάπραξη αδικήματος ή βοηθήσει στην εξάρθρωση της οργάνωσης, τότε τα μέλη απαλλάσσονται από την ποινή για τις πράξεις αυτές, ενώ αν ο καταγγέλλων έχει τελέσει κάποιο από τα εγκλήματα, το δικαστήριο του επιβάλλει μειωμένη ποινή στην οποία χωρεί αναστολή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
Η αναθεώρηση ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
 
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα:

«Η αναθεώρηση του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα, που προωθείται με το νέο σχέδιο και προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης, για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

  Ριζοσπάστης  Τετάρτη 13 Μάρτη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου