Η Κούβα ξεκίνησε την δωρεάν χορήγηση τoυ φάρμακου PrEP (PrEP) για την πρόληψη της λοίμωξης HIV, σε υγιείς ανθρώπους, ένα πρόγραμμα που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή, είδηση που δημοσιεύεται στην Granma στις 3-4.

Τα χάπια που μειώνουν κατά 90% την πιθανότητα απόκτησης του ιού, χορηγήθηκαν από τις 6 Μαρτίου σε 28 άτομα “με επικίνδυνη συμπεριφορά και επομένως με περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο”, δήλωσε ο Niura Perez υπεύθυνος του προγράμματος.

Οι δοκιμές γίνονται σε συνεργασία με την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO) και αποφασίστηκε να ξεκινήσει το πρόγραμμα από τον Δήμο Cardenas στην επαρχία Matanzas (δυτικά), μια περιοχή με “ταχεία αύξηση του πληθυσμού”, όπου ζουν 234 άνθρωποι με HIV και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 30 νέες περιπτώσεις.


Αυτή η θεραπεία είναι σχετικά νέα στην Αμερική, όπου μέχρι το 2018, σύμφωνα με την PAHO, μόνο οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπάντος, η Βραζιλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες το διέθεταν στα πλαίσια προγραμμάτων της δημόσιας Υγείας.

“Το PrEP συμπληρώνει τις προσπάθειες ετών για την πρόληψη της λοίμωξης στην Κούβα”, δήλωσε ο Περέζ, ο οποίος επέμεινε ότι παρά τη επιτυχία της προληπτικής διαδικασίας, συνιστάται η συνεπής χρήση προφυλακτικών ως “ασφαλέστερη μέθοδος” για την αποφυγή της εξάπλωσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

«Θεωρούμε (το PrEP) συνδυασμένη θεραπεία με τον τελικό στόχο της μεταβολής των συμπεριφορών κινδύνου”, δήλωσε ο ειδικός.
  Το PrEP περιλαμβάνει καθημερινή χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων αρνητικών για τον ιό HIV σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου εμφάνισης του ιού.

Μέχρι στιγμής, η προληπτική φαρμακευτική θεραπεία που συνιστάται στην Κούβα είναι το Truvada, ένας συνδυασμός φαρμάκων.
  Το 1985, τέσσερα χρόνια μετά την ανακάλυψή του ιού, εντοπίστηκε στην Κούβα η πρώτη περίπτωση HIV / AIDS σε έναν Κουβανό που ήταν για δύο χρόνια στη Μοζαμβίκη της Αφρικής.
  Από τότε έχουν διαγνωσθεί περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι με τον ιό.

Στην αρχή της επιδημίας στο νησί, οι άρρωστοι κρατήθηκαν σε εγκαταστάσεις μακριά από τις πόλεις όπου τους προσφέρθηκε θεραπεία και απομόνωση για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Κούβα ζουν περίπου 23.283 άτομα με HIV, με ποσοστό θνησιμότητας 17%.
  Το 83% αυτών των μολυσμένων Κουβανών που είναι επιλέξιμοι για αντιρετροϊκή θεραπεία λαμβάνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές.
Στο νησί προσφέρεται στους ασθενείς ένας συνδυασμός πέντε φαρμάκων ARV που παράγονται στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με άλλα εισαγόμενα, πιστοποιημένα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν στην Κούβα ήδη από το 2017 το εμβόλιο TERAVAC-HIV, το οποίο αναπτύχθηκε στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στην Αβάνα και σχεδιάστηκε για να μειώσει το ιικό φορτίο σε ασθενείς με HIV και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Το σύστημα Υγείας της Κούβας που παρουσιάζει επιτυχίες σε όλους τους τομείς, βρίσκοντας και δοκιμάζοντας διαρκώς καινούργιες θεραπείες και φάρμακα για τους ανθρώπους της, κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο.

Τα φάρμακα και οι θεραπείες είναι φυσικά δωρεάν στην Κούβα και στοχεύουν και στην θεραπεία αλλά πρωτίστως στην πρόληψη των επικίνδυνων και θανατηφόρων ασθενειών.