Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Νόμιμο το «ξήλωμα» δεκάδων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ


  Πηγή: Eurokinissi

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το ΣTE η απόφαση του 2011 του τότε υπουργού Εργασίας, με την οποία η κυβέρνηση «ξήλωσε» δεκάδες ειδικότητες και επαγγέλματα από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είχε έλθει ως εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, ο οποίος όριζε τη δημιουργία «νέας λίστας» επαγγελμάτων και ειδικοτήτων και στη συνέχεια οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό περίπου του 30% της τότε ισχύουσας λίστας, πετώντας περίπου 120.000 ασφαλισμένους από το καθεστώς των ΒΑΕ.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ομοσπονδίες, Σωματεία κλπ. εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο, κ.ά. και ζητούσαν να ακυρωθεί σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας που αφορούσε τις βαριές και ανθυγιεινές εργασίας κατά το σκέλος εκείνο που εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων μελών των Σωματείων που προσέφυγαν στο ΣτΕ.


Η επταμελής σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αν. Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο Παρ. Μπραίμη, με 4 αποφάσεις απέρριψαν ως αβάσιμες όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των Σωματείων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, στο υπουργείο Εργασίας συστάθηκε ειδική επιτροπή για να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια για την υπαγωγή εργασιών και ειδικοτήτων και χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις το 2010, υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ακολούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) και στη βάση αυτού του νόμου, Επιτροπή καθόρισε τον νέο συρρικνωμένο πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παρά την έντονη αντίδραση και τους αγώνες που έδωσαν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων, κλπ., επίσης, τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα, όπως απέρριψε και τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει.

Έτσι και αυτή η απόφαση, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ, ισχύουν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, παράγοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα. Νόμοι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανέγγιχτους. Όπως άφησε ανέγγιχτες και τις διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους ασφαλισμένους που παραμένουν σε καθεστώς ΒΑΕ. Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ψήφιση νόμου (4512/2018, άρθρο 396) με τον οποίο επανεξετάζεται και το καθεστώς των ΒΑΕ στο δημόσιο, για όσους εργαζόμενους (ΟΤΑ, νοσηλευτές) υπάγονται σε αυτό, βάζοντας στο στόχαστρο και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που λαμβάνουν μέχρι τώρα. Έτσι στη βάση του πορίσματος μιας Επιτροπής που όρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το επίδομα αυτό θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση» για τους 70.000 περίπου δικαιούχους του.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου