Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε – Τους παλαίμαχους της μάχης του Καρπενησίου τίμησε η ΚΝΕ στο Αντιϊμπεριαλιστικό Διήμερο



Δεκαετίες μετά την τελευταία τους συνάντηση, η Κατίνα Μανιτάρα και ο Ηλίας Καλλέργης, ξαναβρέθηκαν στο Καρπενήσι με την ευκαιρία της βράβευσής του από την ΚΝΕ. 

Η ορμή της νεολαίας συναντά το δρόμο που χάραξαν οι βετεράνοι μαχητές του ΔΣΕ, που βρέθηκαν ανάμεσα στο πλήθος που συρρέει από χθες στο αντιϊμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στο Καρπενήσι. Σε μια έντονα φορτισμένη σκηνή, που χαράχθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όσων την έζησαν, ο Ηλίας Καραγιάννης και η Κατίνα Μανιτάρα, από τους λίγους εν ζωή αντάρτες της ιστορικής μάχης του Καρπενησίου, συναντήθηκαν την ώρα που πήγαιναν να χαιρετήσουν το γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επρόκειτο για μια επανένωση μετά από δεκαετίες, καθώς οι δυο τους ανήκαν στην ίδια σειρά αποφοίτησης της θρυλικής Σχολής Αξιωματικών Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, που έκτοτε μέσα στη δίνη των γεγονότων δεν έτυχε να ξαναβρεθούν. Οι δύο μαχητές, που παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά τους ως σήμερα, βρέθηκαν στο χώρο για να βραβευτούν, στα ίδια μέρη όπου ως νέοι είχαν αγωνιστεί με το όπλο στο χέρι, υπό αντίξοες συνθήκες για τον κόσμο που οραματιζόταν, απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση.




Ακολούθησε η εκδήλωση, στην οποία κλήθηκαν τα ονόματα των παρόντων μαχητών, την ώρα που η ατμόσφαιρα δονούνταν από συνθήματα όπως «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές»…

Εκτός από τον Ηλία Καραγιάννη, ανθυπολοχαγό του ΔΣΕ και την Κατίνα Μανιτάρα, επίσης ανθυπολοχαγό και Πολιτικό Επίτροπο, παρόντες ήταν ο Ηλίας Πρίμπας, η Βασιλική Τσιαγκούδη, ενώ ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος,  δεν μπόρεσε για λόγους υγείας να παραβρεθεί, παρέλαβε ωστόσο εκ μέρους το αναμνηστικό της ΚΝΕ ο Θανάσης Παφίλης.

Γεμάτο αισιοδοξία ήταν και το μήνυμα που διαβάστηκε εκ μέρους της Κατίνας Μανιτάρα:

«”Δεν είναι τούτο πάλεμα σε μαρμαρένια αλώνια, εκεί να στέκει ο Διγενής κι μπρος να στέκει ο χάρος.

Εδώ σηκώνετ’ όλ’ η γη, με τους αποθαμένους και με τον ίδιο θάνατο πατάει τον θάνατό της.

Και απάνω απάνω στα βουνά, κι απάνω στις κορφές τους, φωτάει με μιας ανάσταση, ξεσπάει αχός μεγάλος.

Η Ελλάδα σέρνει τον χορό, ψηλά, με τους αντάρτες – χιλιάδες δίπλες ο χορός, χιλιάδες τα τραπέζια – κ ειν’ οι νεκροί στα ξάγναντα πρωτοπανηγυριώτες” (Άγγελος Σικελιανός)

Δόξα, τιμή και μνήμη των συμμαχητών και συμμαχητριών, των αθάνατων, ηρωικών νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σε όλους εκείνους που πάλεψαν και μέτρησαν με το μπόι τους τη γη.

Πρόσφεραν το πολυτιμότερο αγαθό της ίδιας τους της ζωής για να ζήσουν όλα τα παιδιά του κόσμου σε έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, χωρίς πολέμους και φτώχεια. Σε έναν κόσμο ανεξάρτητο και ελεύθερο, σε μια δίκαιη, ανθρώπινη κοινωνία, για να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, είστε η χαρά, η ζωή και η ελπίδα του μέλλοντος, τα φλογερά νιάτα. Η ζωή σάς χρωστάει πάρα πολλά! Όμως συνειδητά και προμελετημένα, για τα δικά τους συμφέροντα, οι άνθρωποι σας τα αφαιρούν. Ο ποιητής λέει: “Κρατάς τον κόσμο στα δυο σου χέρια”.

Ε, εσείς κρατάτε τον κόσμο στα δυο σας χέρια και όλοι μαζί είστε οι κυρίαρχοι της Γης.

Σας εύχομαι από καρδιάς να είστε όλοι σας γεροί και να ψάχνετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας. Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω η καινούργια γενιά, ζήτω οι καινούργιοι κομμουνιστές μας».


Εικόνες που πέρα από τη συγκίνηση που προκαλούν, δίνουν δύναμη στη νέα γενιά, που κρατά, μέσα σε έναν αλλαγμένο κόσμο, άσβεστη την ίδια φλόγα που πυροδότησε το έπος του ΔΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου