Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Απορία


Τόσες μέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, δεν υπήρξε καμιά επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Προχτές, όμως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε συνέχεια στην εξωτερική πολιτική», διαπιστώνοντας «φαινόμενα συνέχειας, αλλά και ασυνέχειας» στην πολιτική της ΝΔ. Μιλώντας συγκεκριμένα για το δεξαμενόπλοιο, αφού υπενθύμισε ότι «εμείς βελτιώσαμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στη βάση της ευθυγράμμισης συμφερόντων» και ότι «έτσι καταφέραμε να έχουμε τις καλύτερες από ποτέ δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ότι αυτό το πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση «χωρίς να ακολουθούμε τις ΗΠΑ σε κάθε βήμα της πολιτικής τους». Εδώ γελάνε και οι πέτρες. Ακόμα και οι περιπτώσεις εκείνες που ο υπουργός παρουσιάζει ως απόδειξη της «πολυδιάστατης» τάχα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα οι κυρώσεις στο Ιράν και η μη αναγνώριση του Γκουαϊδό, όπου η Ελλάδα επικαλείται για τη στάση της τις αποφάσεις της ΕΕ, σε τίποτα δεν εμποδίζουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, στον οποίο η χώρα συμμετέχει με τα μπούνια, κερδίζοντας μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ τον τίτλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτόν τον τίτλο κληροδότησε στη ΝΔ, που κάνει τώρα το επόμενο βήμα στην εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμα και για την αποστολή φρεγάτας στον Περσικό, ενάντια στο Ιράν. Παραμένει ωστόσο το ερώτημα: Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Να ελλιμενιστεί το πλοίο σε ελληνικό λιμάνι αν το ζητήσει και όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες ή όχι; Ιδού η απορία...

Ισχυρό
 
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η προεργασία για τον επόμενο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, με αιχμή αυτήν τη φορά την επικουρική ασφάλιση, όπως αναλυτικά έγραψε χτες ο «Ριζοσπάστης». Το υπουργείο Εργασίας έχει συγκροτήσει «ομάδα εργασίας» για την επεξεργασία προτάσεων σχετικά με την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης και σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, ώστε να γραφτούν στη συνέχεια οι σχετικοί νόμοι. Που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η κυβέρνηση σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει ένα ακόμα γενναίο βήμα προς το σύστημα των «τριών πυλώνων», πατώντας σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις που κινούνταν στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες. Μάλιστα, σε χτεσινή του συνέντευξη ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα (μη χορήγησης) συντάξεων για την επόμενη γενιά», επειδή «το ασφαλιστικό σύστημα είναι ισχυρό». Πώς έγινε όμως «ισχυρό»; Με τις αντιασφαλιστικές ανατροπές όλων των προηγούμενων χρόνων, που πετσόκοψαν συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με την αντιλαϊκή σκυτάλη να περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Τελευταίος κρίκος αυτής της αλυσίδας ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που αξιοποιεί τώρα η ΝΔ για να κλιμακώσει την επίθεση.

Αγωνίες... 
 
Τραβώντας λίγο την κουρτίνα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέτειο της «εξόδου από τα μνημόνια», διαπιστώνει κανείς την κοινή «αγωνία» των δυο κομμάτων να εκπληρωθούν στο ακέραιο οι «εθνικοί στόχοι» του κεφαλαίου, που βρίσκονται άλλωστε στον πυρήνα της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου εξέφρασε την εξής απορία για τα ταξίδια του Κυρ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: «Πώς θα πάει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, όταν αγνοεί, αδιαφορεί ή προσπαθεί να αποδομήσει τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας του τελευταίου διαστήματος, ακριβώς επειδή συντελέστηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;». Αυτός είναι επομένως ο καημός τους! Να μην απαξιώνει η ΝΔ το στέρεο έδαφος που της πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του για να κλιμακώσει την επίθεση προς την ίδια κατεύθυνση.

... και συμβουλές
 
Ο Χαρίτσης μάλιστα προσφέρει και τεχνογνωσία στη νέα κυβέρνηση, απ' όσα είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν αξιοποιεί «ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο, το οποίο κληρονόμησε από τη δική μας κυβέρνηση, τον μηχανισμό του καταπιστευτικού λογαριασμού, που δίνει τη δυνατότητα για διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους και ταυτόχρονα (...) για δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου κατά 1% του ΑΕΠ», που προορίζεται βέβαια για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Είπαμε, οι «αγωνίες» που μοιράζονται δεν μπορούν να κρυφτούν. Γι' αυτό κοκορομαχούν με κάθε αφορμή στα επιμέρους και στα «ψιλά γράμματα».

Βγάζει μάτι
 
«Εγκλημα εκ προμελέτης» χαρακτηρίζει στο πρωτοσέλιδό της η χτεσινή «Αυγή» τις χιλιάδες φωτιές που κατακαίνε τον Αμαζόνιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπολσονάρο ότι «ρίχνει τις ευθύνες για τις φωτιές στην ξηρασία και παραδίδει την καμένη γη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα γαιοκτημόνων, κτηνοτρόφων και εταιρειών». Η πρωτοφανής καταστροφή στον «πνεύμονα του πλανήτη» είναι πράγματι τεράστια. Οπως προκλητική είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπολσονάρο να «σπείρει» τις ευθύνες δεξιά και αριστερά, για να κρύψει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν την εκμετάλλευση του Αμαζονίου και με τα οποία συντάσσεται πλήρως. Αυτή η πραγματικότητα, όμως, τηρουμένων των αναλογιών, δεν ισχύει μόνο στη Βραζιλία, αλλά και σε όλον τον πλανήτη, όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι νόμοι για την εξυπηρέτησή τους είναι οι πραγματικοί εμπρηστές των δασών και της καταστροφής του περιβάλλοντος, σε συνθήκες μάλιστα κλιματικής αλλαγής, που βοηθάει την εκδήλωση και την καταστροφική μανία των πυρκαγιών. Για την «Αυγή», όμως, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, οι φωτιές στην Ελλάδα ήταν και παραμένουν αποτέλεσμα άλλοτε του «στρατηγού άνεμου», άλλοτε της «κλιματικής αλλαγής», άλλοτε της «ξηρασίας» και άλλοτε της «παράνοιας» κάποιων εμπρηστών. Αν μη τι άλλο, η υποκρισία τους και για το περιβάλλον «βγάζει μάτι»...





Ριζοσπάστης   Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου