Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Έλεγχος και ένταξη σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο των ιδιωτικών κλινικών και γηροκομείων



Την ανάγκη κατεπειγόντων μέτρων για τον έλεγχο και την ένταξη σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο των ιδιωτικών κλινικών και των Ιδρυμάτων Πρόνοιας, των γηροκομείων και των οίκων ευγηρίας εν μέσω πανδημίας επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα απαράδεκτα κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές με την τραγική κατάληξη 4 νεφροπαθών και οι σοκαριστικές εικόνες από τους μαζικούς θανάτους στα γηροκομεία στην Ισπανία, στην Ιταλία, αλλά και τις ΗΠΑ, η τραγική ιστορική εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις σε θεομηνίες και τραγικά ατυχήματα, αναδεικνύουν την ανάγκη να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να εξασφαλιστεί συγκεκριμένο σχέδιο και πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή μίας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης.


Είναι γνωστό ότι αυτοί οι χώροι περιθάλπουν και φιλοξενούν ανθρώπους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα πολύ από αυτούς αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Είναι δομές που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένα μέσα εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας και της Πρόνοιας συνολικά και ιδιαίτερα αυτών των ιδρυμάτων.

Τέτοιοι χώροι εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές είναι τα Ιδρύματα χρονίως πασχόντων, βαριά ανάπηρων και παιδιών, τα οικοτροφεία και οι ξενώνες για βαριά ανάπηρους και ψυχικά πάσχοντες, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), τα ιδρύματα για το παιδί χωρίς οικογένεια, αλλά και τα γηροκομεία και οι οίκοι ευγηρίας (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Ιδιωτικός τομέας που τη λειτουργία του τη καθορίζει πρώτα από όλα το κέρδος και πολλές φορές λειτουργεί δομές χωρίς άδειες και χωρίς κανέναν έλεγχο.

Παρότι αυτές τις ημέρες ακούμε πολλά για τις ευπαθείς ομάδες και την ατομική ευθύνη, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το τι μέτρα έχουν παρθεί και τι σχέδιο υπάρχει για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της πρόνοιας, αλλά και τι μέσα έχουν εξασφαλιστεί για να αποτραπούν τέτοια τραγικά φαινόμενα σ’ αυτούς τους χώρους, εκτός από κάποιες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του. Την ίδια στιγμή υπάρχει σωρεία καταγγελιών για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας στις ιδιωτικές κλινικές και στα Ιδρύματα αυτά, επιπλέον ενώ υπάρχει μιας τέτοιας έκτασης συγχρωτισμός, παραμένουν πτέρυγες κλειστές και κτίρια αναξιοποίητα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, με βάση την παραπάνω τραγική εμπειρία είναι διατεθειμένος να προχωρήσει άμεσα:

• Στην επίταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία με αποτελεσματικότητα μέχρι τέλους με ένα ενιαίο σχέδιο και με πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.

• Στη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των ήδη εργαζομένων αυτών των δομών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.

• Για το άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων και κτιρίων των ιδρυμάτων πρόνοιας που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Καθώς και για επίταξη ξενοδοχείων για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες και ηλικιωμένοι που αυτή τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειες τους αδυνατούν να τους στηρίξουν».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου