Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Μαντρί


Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας για τη στάση των πολιτών απέναντι στο ΝΑΤΟ δημοσίευσε η δεξαμενή σκέψης «PEW Research Center». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και στη Ρωσία και την Ουκρανία, σε δείγμα 21.029 ατόμων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι θετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Στη Γερμανία, από 73% το 2009 οι θετικές γνώμες έπεσαν στο 57% το 2019 και στη Γαλλία από 71% στο 49%. Σημαντική είναι επίσης η μείωση σε Ισπανία και Τσεχία. Στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όπου οι λαοί έχουν αρνητική γνώμη για την ιμπεριαλιστική συμμαχία, παραμένουν η Ελλάδα (51%) και η Τουρκία (55%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ερώτηση για το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε ένα μέλος ισοδυναμεί με επίθεση σε όλη τη Συμμαχία. Ακόμα και εκείνο το ποσοστό που αντιμετωπίζει θετικά το ΝΑΤΟ, δεν θεωρεί πως η χώρα του πρέπει να εμπλακεί σε μια υποθετική εισβολή π.χ. της Ρωσίας σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 50% και θετικά κατά 38%. Από μόνα τους τα στοιχεία αυτά δεν αποδικνύουν βέβαια αμφισβήτηση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας από αντιιμπεριαλιστική σκοπιά. Θρυμματίζουν όμως την εικόνα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και στην Ελλάδα, ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στους δολοφονικούς σχεδιασμούς είναι υπεράνω αμφισβήτησης, γιατί «έξω από το μαντρί σε τρώει ο λύκος». Μόνο που αυτό το μαντρί απαξιώνεται στα μάτια και άλλων λαών, πόσο μάλλον η κάλπικη εικόνα του ΝΑΤΟ ως «λιμανιού» «αλληλεγγύης», «σταθερότητας» και «ασφάλειας».

Ο θάνατός σου... 
 
Το ζήτημα της εξασφάλισης υγειονομικού υλικού έχει μετατραπεί σε μια αρένα ανταγωνισμού των καπιταλιστικών κρατών παγκοσμίως. Οπως αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης» στη σημερινή σελίδα 10, από τη «μάχη» αυτή δεν λείπουν και οι μυστικές υπηρεσίες, σε διάφορους ρόλους και αποστολές. Οπως η ισραηλινή Μοσάντ, που «μέσα από επαφές της» εξασφάλισε μέχρι τα τέλη Μάρτη 10 εκατ. χειρουργικές μάσκες και 25.000 ειδικές μάσκες Ν95, δεκάδες σετ αναπνευστήρων και δεκάδες χιλιάδες τεστ κορονοϊού, όπως διαφημίζει ο ισραηλινός Τύπος. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Μοσάντ αναφέρει μάλιστα ότι οι μυστικές υπηρεσίες όλων των ισχυρών κρατών ανταγωνίζονται για να «πάρουν στα χέρια τους αποθέματα υγειονομικού εξοπλισμού που έχουν παραγγείλει άλλοι» και ότι «σε μια περίπτωση στην Ευρώπη, τα φορτηγά μας έφτασαν να παραλάβουν το υλικό, αλλά μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα μάς πρόλαβε και τα φόρτωσε»! Οπως δηλώνει ο ίδιος, «κι εμείς κλέψαμε, αλλά μόνο λίγο». Το «ο θάνατός σου η ζωή μου» είναι πραγματικά λίγο για να περιγράψει τα όσα γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με αφορμή την πανδημία. Σε κάποιες χώρες, άνθρωποι πεθαίνουν επειδή σε κάποιες άλλες οι κυβερνήσεις τους κατάφεραν να ελιχθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στο παζάρι της προμήθειας υγειονομικού υλικού, που λείπει από όλους, αφού σε κανένα καπιταλιστικό κράτος δεν υπάρχουν η ετοιμότητα, το σχέδιο και οι υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων πανδημιών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Πόσο μάλλον που μια πανδημία και η διαχείρισή της μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικές για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στο οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό πεδίο.

Να σε κάψω Γιάννη
 
Με προτροπή του υπουργείου Ενέργειας, το «Πράσινο Ταμείο» δώρισε 1 εκατ. ευρώ στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, για την ενίσχυσή του απέναντι στην πανδημία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου, «με την επάνοδο στην κανονικότητα, η ούτως ή άλλως αλληλένδετη σχέση Πράσινου Ταμείου και Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης», από την οποία βέβαια οι ενεργειακοί όμιλοι και η ΔΕΗ τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για κερδοφορία, σε βάρος των συμφερόντων και των πραγματικών αναγκών του λαού. Σε μια άλλη περίπτωση, εταιρεία που εκμεταλλεύεται αυτοκινητόδρομους, εμφανίζεται να κάνει δωρεές σε νοσοκομεία της Λάρισας και του Λιτόχωρου, αφού πρώτα «τσέπωσε» κοντά 2 εκατ. ευρώ από το κράτος, ως αποζημίωση, όπως προβλέπεται από τις κατάπτυστες ρήτρες, λόγω μείωσης των εισπράξεων από τα ληστρικά διόδια. Αλλη εταιρεία από τον κλάδο του Μετάλλου, που πριν από 15 μέρες ανέστειλε την παραγωγική δραστηριότητα θυγατρικών της και έθεσε σε διαθεσιμότητα 1.000 εργαζόμενους, διαφημίζει κι αυτή τις ευεργεσίες και τις δωρεές, με αφορμή την πανδημία. «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι», λέει ο λαός και η παροιμία αυτή πηγαίνει γάντι σε όλους εκείνους που απολαμβάνουν τους αντεργατικούς νόμους και τα πλουσιοπάροχα προνόμια στήριξης από το κράτος και δεν διστάζουν με θράσος να διαφημίσουν τις «ευαισθησίες» τους εν μέσω πανδημίας, για να συντηρείται ο μύθος ότι όλοι μαζί, εργαζόμενοι και αφεντικά, έχουμε τον ίδιο «αόρατο εχθρό», άρα και τα ίδια συμφέροντα.

Ντίλερ
 
Με πάταγο βγήκε από την «οικειοθελή καραντίνα» στην οποία είχε τεθεί, όλο το προηγούμενο διάστημα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εμφανίστηκε ως ντίλερ των επιχειρηματιών της Υγείας, που αναζητούν πελατεία ανάμεσα στους εργαζόμενους του δήμου και λανσάρουν «φθηνά» διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Οπως διαφημίζει η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων, κατέληξαν σε συμφωνία με διαγνωστικά εργαστήρια ώστε τα μέλη του ΣΕΔΘ και οι οικογένειές τους να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό στην ...προνομιακή τιμή των 75 ευρώ, αντί να πληρώνουν 120 και 180 ευρώ, που, όπως ενημερώνουν, «είναι η τιμή για τη συγκεκριμένη εξέταση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα». Εκμεταλλεύονται την αγωνία και την ανησυχία των εργαζομένων εξαιτίας της έλλειψης πραγματικών μέτρων προστασίας και τους παραδίνουν βορά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που κάνουν χρυσές δουλειές. Τέτοια επιτυχία ο κυβερνητικός συνδικαλισμός... Τώρα οι εργαζόμενοι θα περιμένουν και τιμοκατάλογο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, που ακόμη δεν τους δίνονται από τη διοίκηση του δήμου, ώστε να τρέξουν να τα προμηθευτούν κι αυτά από μόνοι τους.

Ριζοσπάστης   Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου