Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

«Καύσιμο» για τα κέρδη της «ΤΙΤΑΝ» η υγεία και η ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών


Οι 128 Σύλλογοι, Σωματεία και φορείς της περιοχής θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας

Από την κινητοποίηση στις 19 Ιούνη
Από την κινητοποίηση στις 19 Ιούνη
Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς που φέρνουν τον καρκίνο στις γειτονιές του και τις μετατρέπει σε πραγματικούς θαλάμους αερίων, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και όλοι όσοι συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF - SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία.
 
Αυτό φανερώνουν οι μεγάλες και μαχητικές κινητοποιήσεις αλλά και οι συμβολικές δράσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα αλλά και εν μέσω καραντίνας, οπότε η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει το θέμα της αδειοδότησης της καύσης στην «ΤΙΤΑΝ». Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται νέες συσκέψεις των φορέων προκειμένου να καθοριστεί η συνέχιση των δράσεων.

Οι 128 σύλλογοι, σωματεία και φορείς, ανεξάρτητα από διαφορές, πεποιθήσεις και πολιτική τοποθέτηση, απαιτούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να δώσει άδεια καύσης απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» και παράλληλα να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος της περιοχής από τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, ορθώνουν ανάστημα στις επιχειρήσεις, που νομίζουν ότι θα εξαγοράσουν τις συνειδήσεις του κόσμου με «δωράκια».


Στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, ήδη χρησιμοποιούνται «συμβατικά» καύσιμα, όπως το τοξικό πετ-κοκ ενώ από το 2014 καίγονται μια ποικιλία «εναλλακτικών» απορριμματογενών καυσίμων, όπως βιομάζα, απόβλητα ανακύκλωσης οχημάτων και μηχανικά κατεργασμένα απόβλητα από χαρτί και χαρτόνι, πλαστικά και ξύλο.

Τώρα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, αδειοδότησε την τσιμεντοβιομηχανία να καίει SRF - RDF που έχει συνδεθεί με έκλυση τοξικών διοξινών, φουρανίων, υδράργυρου και βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον. Και παράλληλα επισπεύδει τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, που θα παράγουν το απορριμματογενές καύσιμο RDF - SRF. Ετσι, η Περιφέρεια χορήγησε στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας «Βεβαίωση Χωροθέτησης» για την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα (μέσω ΣΔΙΤ) στην περιοχή της Μαυροράχης, η οποία βρίσκεται κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ.

Υπολογίζουν μόνο το κέρδος τους
 
Για τον αγώνα και την προοπτική του μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Από πλευράς των σωματείων, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει ότι τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του εργαζόμενου λαού αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της δράσης τους. Και εξηγεί: «Βιομηχανίες με τέτοια κερδοφορία, όπως η "ΤΙΤΑΝ" στην Ευκαρπία ή η ΑΓΕΤ στον Βόλο επιλέγουν να καίνε σκουπίδια, για να καρπωθούν και να βάλουν στα ταμεία τους μεγαλύτερα κέρδη, μειώνοντας το κόστος παραγωγής με φθηνό καύσιμο, το σκουπίδι που σήμερα συμφέρει να το εισάγουν από την Ιταλία για να το κάψουν. Δεν υπολογίζουν τι ζημιά μπορεί να προκαλέσουν στο περιβάλλον, σε εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας.

Είναι ολοφάνερο πως κεφάλαιο και εργάτες δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε κοινά συμφέροντα. Αποδείχθηκε και στα χρόνια της κρίσης και με την "επιστροφή στην κανονικότητα" και με την πανδημία, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή συμβάσεων, με εκ περιτροπής εργασία και με το μισό μισθό πάλι για να συνεχίσουν να έχουν κέρδη ή για να μη βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη και πληρώσουν κανένα σπασμένο. Και τώρα δεν διστάζουν να σπείρουν, να σκορπίσουν πάνω από τα κεφάλια μας το θάνατο.

Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Οργανώνουμε τον αγώνα μας και τη συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, κάνοντας συσκέψεις, περιοδείες μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές, εκεί δηλαδή που οι συνάδελφοι οικοδόμοι και οι οικογένειές τους κατοικούν και διασκεδάζουν. Το κεφάλαιο και η εργοδοσία έχουν με το μέρος τους την ΕΕ, την κυβέρνηση. Εμείς έχουμε τη συλλογική δράση, την οργανωμένη πάλη που όλο και περισσότερο δυναμώνει».

Ο Μιχάλης Σπάσος, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας, αναδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια, κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει μετρήσει να δει ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον, από τη μακροχρόνια καύση πετ-κοκ και τις διαρροές σκόνης από την «ΤΙΤΑΝ» και τώρα ετοιμάζουν ένα νέο εκρηκτικό κοκτέιλ καύσης πετ-κοκ και RDF - SRF.
«Ηδη το "πείραμα" που γίνεται στον Βόλο ("ΑΓΕΤ Lafarge"), με την καύση RDF - SRF, έδειξε μεγάλη αύξηση ρύπων και σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων.

Το δίλημμα σκουπίδια ή καύση είναι ψευτοδίλημμα. Εμείς ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα η επανάχρηση, η διαλογή στην πηγή, η σωστή ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, ώστε το σκουπίδι που θα απομένει για ταφή να είναι ελάχιστο. Ο ισχυρισμός "καίω RDF - SRF για λιγότερη ρύπανση" δεν ευσταθεί, είναι στημένος, καθώς το κάνει για τζάμπα υλικό και για τις επιδοτήσεις. Δεν διαλέγουμε λιγότερο καρκίνο, αλλά καθόλου», τονίζει.

Τέλος, αναφέρει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και τονίζει την ανάγκη να γίνει σχεδιασμός της οριστικής μετεγκατάστασης των ρυπογόνων βιομηχανιών από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Ο αγώνας δεν σταματά. Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά με ενημέρωση όλης της Θεσσαλονίκης και με εκδηλώσεις - κινητοποιήσεις στις γειτονιές. Ο αγώνας ενάντια στην καύση είναι ζήτημα όλης της πόλης», σημειώνει.

Κίνδυνος για τη ζωή μας
 
Η Βέτα Παπαδοπούλου, πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Ευκαρπίας της ΟΓΕ και κοινοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρεται στο διαχρονικό ρυπογόνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αποκτήσει η περιοχή της Ευκαρπίας και ευρύτερα η πολύπαθη Δυτική Θεσσαλονίκη, που ασφυκτιά οικονομικά και περιβαλλοντικά.

«Η ρύπανση από τις βιομηχανίες του Βιομηχανικού Πάρκου Ευκαρπίας παλαιότερα, η καταστροφή με την πυρκαγιά στη βιομηχανία "ΔΙΑΝΑ" και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, η ρύπανση και η δυσοσμία που προκαλεί η δράση των "ΕΛΠΕ" σήμερα, η λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας στον οποίο μεταφέρεται η μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών της πόλης, ο κακός σχεδιασμός του ρυμοτομικού σχεδίου της επέκτασης του οικισμού, η λειτουργία τόσο της εσωτερικής περιφερειακής οδού, όσο και της Εγνατίας Οδού που περικλείουν τον συνοικισμό της Ευκαρπίας είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου λοιπόν που εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΝ, προχώρησε στην αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων SRF - RDF στην "ΤΙΤΑΝ". Οπως δεν μας εκπλήσσει ότι οι μελέτες που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα της καύσης αυτών των υλικών στην υγεία, ακόμα και στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, δεν έχουν καμία σημασία για το ΥΠΕΝ. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε και με αυτόν τον τρόπο ότι ικανοποιεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών για την αύξηση των κερδών σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Απαιτούμε να ερευνηθεί επιστημονικά η συσσωρευτική ρύπανση της περιοχής μας, να υπάρξουν ουσιαστικός έλεγχος και πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένο και ενταγμένο στο σύστημα Υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη».

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή και αυτού του αγώνα
 
Ο Μάριος Παλάντζας, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνει ότι το μέτωπο κατά της ρυπογόνας βιομηχανικής δραστηριότητας της «ΤΙΤΑΝ» ήταν πάντα ορθάνοιχτο για τις δυνάμεις του ΚΚΕ.

«Διαχρονικά, το ΚΚΕ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στην οργάνωση μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων. Είναι το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει τις αιτίες του προβλήματος χωρίς να κρύβεται. Πάντα έβαζε στο επίκεντρο της κριτικής τη σημερινή βάρβαρη πολιτική που τσακίζει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων. Αποκαλύπτει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, για το ρόλο που διαδραμάτισαν για τις τρέχουσες εξελίξεις ως σημαιοφόροι της περιβόητης "πράσινης ανάπτυξης" και της "κυκλικής οικονομίας" της ΕΕ.

Και με αφορμή το ζήτημα της νέας αδειοδότησης, οι ΚΟ του ΚΚΕ βρίσκονταν ετοιμοπόλεμες να δώσουν για άλλη μια φορά τη μάχη. Οι κομμουνιστές, τα μέλη του Κόμματος μέσα στο κίνημα, στους φορείς, στους συλλόγους και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται ανέπτυξαν πλούσια δράση οργάνωσης του αγώνα και αποκάλυψης των αιτιών της εξέλιξης, δείχνοντας ως υπαίτιο το σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό. Σύλλογοι και σωματεία σε ταξική κατεύθυνση πρωτοστατούν με ριζοσπαστικά αιτήματα κατά της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων, συμμετέχουν συλλογικά και μαχητικά στην πρωτοβουλία που στήθηκε από μαζικούς φορείς και σωματεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το μέτωπο κατά της καύσης ανέδειξε τις δυνατότητες συντονισμού, κοινής δράσης φορέων, σωματείων, μαζικών οργανώσεων κ.τ.λ. Μέσα από τη διαπάλη και την αντιπαράθεση που διεξάγεται, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των κομμουνιστών στη μάχη των ιδεών και των συμπερασμάτων, στη μάχη να αποκαλυφθούν ο πραγματικός αντίπαλος και οι αιτίες που προκαλούν διαχρονικά το πρόβλημα, να μην καλλιεργηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις τα διάφορα αστικά ιδεολογήματα που στόχο έχουν να ενσωματώσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και να τις αναχαιτίσουν.

Με προοπτική την ανατροπή των σημερινών εκμεταλλευτικών σχέσεων στην οικονομία και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα μας, δυναμώνουμε σήμερα τον αγώνα απέναντι σε καθετί που δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε. Οι κομμουνιστές, τα μέλη του Κόμματος πρωτοστατούν με αφορμή διάφορα μέτωπα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με προοπτική τη συνολική ρήξη με τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα.

Ως ΚΚΕ, καλούμε το λαό να μην πέσει στις παγίδες εξαπάτησης που του στήνουν με σκοπό τον εγκλωβισμό του στη λογική της διαχείρισης της σημερινής βαρβαρότητας. Να κάνει στην άκρη αυτές τις φωνές, να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη και, με επίκεντρο τις δικές του πραγματικές ανάγκες, να παλέψει στις σημερινές συνθήκες σε γραμμή ρήξης και ανατροπής με προοπτική τη σοσιαλιστική κοινωνία».

Ριζοσπάστης   Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου