Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Πυροτεχνήματα... και κουτοπονηριές


Την εξαγγελία ότι όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ του ΕΣΥ θα γίνουν αορίστου χρόνου «μετά από κρίση» έκανε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «είναι μια πράξη αναγνώρισης του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους 300 μόλις γιατρούς που προσελήφθησαν στο «και δέκα» της πανδημίας, πριν από έναν (!) μήνα. Από αυτούς, οι 100 αρχικά προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσης τους για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Δηλαδή, από τη μια η κυβέρνηση τους θεωρεί ικανούς να περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ και, από την άλλη, ακόμα και τώρα θέλει να τους «αξιολογήσει».

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν προστίθεται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό, αφού ήδη εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας ως επικουρικοί ή εξειδικευόμενοι. Η κυβέρνηση όμως εμφανίζεται να τους κάνει και χάρη που δεν θα τους απολύσει, ενώ παρουσιάζει και ως «ενίσχυση των ΜΕΘ» την ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού! Ακόμα κι αυτοί οι γιατροί να μείνουν στο σύστημα, πάλι οι ελλείψεις παραμένουν τεράστιες. Ας δούμε το παράδειγμα της Λάρισας: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στις 14 κλίνες ΜΕΘ Covid (όλες κατειλημμένες) αντιστοιχούν μόνο 3 γιατροί Εντατικής και ο καθένας κάνει 10-11 εφημερίες. Αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο, η αντιστοιχία είναι 9 γιατροί για 3 τμήματα ΜΕΘ και 20 κρεβάτια! Ας αφήσει επομένως η κυβέρνηση τα πυροτεχνήματα και τις κουτοπονηριές κι ας προχωρήσει τώρα στην άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών υγειονομικών και στον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες όλου του αναγκαίου προσωπικού.


Στο μάτι

«Ακόμα ένας χάρτης που αποδεικνύει τη σημασία της Αλεξανδρούπολης. Χωρίς το λιμάνι της πόλης, τη σύνδεση με Σιδηροδρομική Εγνατία, τη σύνδεση με τις κάθετες οδούς της Εγνατίας, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη "Three Seas Initiative"». Αυτό το «τιτίβισμα» έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, αναπαράγοντας έναν χάρτη για την «πρωτοβουλία των τριών θαλασσών», ενός σχήματος που έχει στηθεί ανάμεσα σε 12 χώρες της Ανατ. Ευρώπης, για να «ενώσει» τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό σε Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική και Αδριατική, με μέτωπο στη Ρωσία. Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη, ο σχεδιασμός αυτός φτάνει έως τον Καύκασο, διασχίζοντας Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία. Ενώ στις περιγραφές που τον συνοδεύουν, διαβάζουμε για το πώς η «επένδυση» των ΗΠΑ στην Ελλάδα την καθιστά το «στρατηγικό βάθος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που «από τη Νότια Κορέα στην Ινδία, από εκεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ισραήλ, μέχρι τη Νορβηγία (...) έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο Δίκτυο Συμμαχιών, για την ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας». Ε, συνδυάστε τα αυτά με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως την επικίνδυνη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για «συνδρομή» στα πολεμικά σχέδια στον Περσικό, και εύκολα καταλαβαίνετε: Πιο «μέσα» στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών... δεν γίνεται.

Υ.Γ. Φανταζόμαστε πως η λύσσα για τη συγκέντρωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, όπως και το κυνηγητό της αστυνομίας απέναντι στις Οργανώσεις του ΚΚΕ στον Εβρο, με διάφορες χαφιέδικες καταγγελίες περί ενοχλητικών αφισών και πανό, θα είναι... για λόγους υγείας και περιβάλλοντος.


Χρυσοχοΐδης σε ... παράκρουση;

Τα μπούτια τους έχουν μπερδέψει εκεί στην κυβέρνηση, προσπαθώντας απελπισμένα να ντύσουν με επιστημονικοφάνεια την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και την άγρια καταστολή του λαού, που παλεύει για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Ο Χρυσοχοΐδης μάλιστα βρίσκεται σε παράκρουση, αν κρίνουμε από την απάντηση που έδωσε σε συνέντευξη για τους αστυνομικούς, που σαν τα μπουλούκια συνωστίζονταν στις 17 Νοέμβρη για να καταστείλουν τις αγωνιστικές εκδηλώσεις. Είπε λοιπόν ο υπουργός: «Ηταν αραιά ο ένας από τον άλλον, με βάση οδηγίες που δόθηκαν, και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω ο ιός στην ατμόσφαιρα. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Σοβαρά; Αφού λοιπόν ο ιός «δεν μεταδίδεται έξω», γιατί απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις τη μέρα του Πολυτεχνείου; Και γιατί τόσο ξύλο και χημικά σε μια πορεία που έγινε «έξω» στο δρόμο και μάλιστα με αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας; Γιατί εδώ και δέκα μέρες γίνονται προσαγωγές συνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι κάνουν παρεμβάσεις έξω από χώρους δουλειάς και κρατικές υπηρεσίες; Η σύγχυση και η παράκρουση του υπουργού οδηγούν όμως και στην ομολογία: Οι διαδηλώσεις δεν απαγορεύτηκαν για «υγειονομικούς λόγους», αλλά επειδή η κυβέρνηση θέλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στο γύψο. Επειδή φοβάται το λαό και θέλει να ξεμπερδεύει με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Εκτός αν άλλο αέρα αναπνέει ο αστυνομικός «έξω» στην Πανεπιστημίου και άλλο αέρα αναπνέει ο διαδηλωτής... Η κοροϊδία και η πρόκληση έχουν και τα όριά τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου