Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Γαλαντόμο για τους «μεγάλους», ψίχουλα για τους αυτοαπασχολούμενους


Ψίχουλα που δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και την ίδια ώρα προβλέπει «πακτωλό» για τους ομίλους (φωτ. από την πανελλαδική μέρα δράσης ΕΒΕ - αυτοαπασχολουμένων την Τετάρτη)
Ψίχουλα που δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και την ίδια ώρα προβλέπει «πακτωλό» για τους ομίλους (φωτ. από την πανελλαδική μέρα δράσης ΕΒΕ - αυτοαπασχολουμένων την Τετάρτη)
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει προπαγανδιστικά ως τάχα ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που πλήγηκαν από τη νέα κρίση.

Ωστόσο, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, πρόκειται για τη μισή αλήθεια, αφού στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εξασφαλίζεται πακτωλός εκατομμυρίων, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί έμποροι και βιοπαλαιστές καλούνται να επιβιώσουν με μερικά ψίχουλα που δεν φτάνουν όχι μόνο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους αλλά ούτε καν για να ζήσουν την οικογένειά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο περιέχεται διάταξη για κρατική ενίσχυση της «Aegean» με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε το εν λόγω άρθρο επικαλούμενος την προστασία των θέσεων εργασίας, την ίδια ώρα που, όπως σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, ήδη είναι σε εξέλιξη απολύσεις εργαζομένων στα γραφεία της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα, αφού πρώτα εκείνη αξιοποίησε όλα τα αντεργατικά μέτρα που πρόσφερε απλόχερα η κυβέρνηση στην εργοδοσία με πρόσχημα ακριβώς την προστασία των θέσεων εργασίας από την πανδημία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα η κρατική επιδότηση παγίων λειτουργικών δαπανών για τις επιχειρήσεις με τις σχετικές εξειδικεύσεις να παραπέμπονται σε έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, ωστόσο σύμφωνα με σχετική απόφαση της Κομισιόν η κρατική ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ και αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Επιχειρήσεις με 100 και 150 άτομα προσωπικό, με άρτια οργανωμένο λογιστήριο, με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, που θεωρεί "μικρομεσαίες" επιχειρήσεις η ΕΕ, αλλά και η κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με τον έμπορο, τον βιοτέχνη, τον επαγγελματία, τον αυτοκινητιστή, τον αγρότη που παλεύει όλη μέρα για ένα μεροκάματο», σχολίασε η Μ. Κομνηνάκα, ενώ η πρόβλεψη για έναν μήνα παράταση στην πληρωμή επιταγών που επίσης περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο μόνο σαν εμπαιγμός ακούγεται στους αυτοαπασχολούμενους.

Συνολικά το νομοσχέδιο, ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, επιβεβαιώνει ότι η μερίδα του λέοντος και από τα μέτρα αυτά αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης (στο νομοσχέδιο με φόντο τις καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων προβλέπεται οι «κρουνοί» να ανοίξουν νωρίτερα αρχίζοντας με 2,6 δισ. ευρώ από ΠΔΕ του κρατικού προϋπολογισμού), «κατευθύνεται για τη στήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων».

Υπενθύμισε δε ότι και στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που η κυβέρνηση έκανε σημαία και ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες πως θα υπάρξει και 6η φάση «οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν, αλλά και τώρα που διευρύνθηκαν τα κριτήρια, τα ποσά που δόθηκαν δεν αρκούν ούτε στοιχειωδώς να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μιας μικρής επιχείρησης».

Εξάλλου, σημείωσε πως αν η κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει πραγματικά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες θα τους εξασφάλιζε τις φοροαπαλλαγές που προσφέρει όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους εφοπλιστές. «Επομένως δεν είναι θέμα αντοχών της οικονομίας, αλλά πολιτικής επιλογής», σημείωσε και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ να κάνουν στόχους πάλης την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ που αποτελεί ουσιαστική ανακούφιση για εκείνους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου