Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

-Από τι να μας προστατεύσει η αστυνομία; -Από την ανομία, τις μολότοφ… -Πολλή τηλεόραση βλέπεις

 


Το αμφιθέατρο του παραλόγου – ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

-Μα και τώρα μπορεί να μπει η αστυνομία, όταν συντελείται έγκλημα στα ΑΕΙ.
-Ναι αλλά σε λίγο θα έχει κατάστημα εκεί.

Το νέο σώμα δε θα φέρει όπλο.
Γκλομπ; Χειροπέδες; Δακρυγόνα; Κρότου-Λάμψης;

Η πρωτοβουλία ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια μας δείχνει με ένα μικρό και έξυπνο σκετσάκι ποια είναι η ουσία του νομοσχεδίου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τι θέλει να πετύχει. (Και είναι αμφίβολο, παρεμπιπτόντως, αν θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό το γύρισμα, με την “άδεια” του νέου σώματος και την “ελεγχόμενη πρόσβαση” στα αμφιθέατρα).

Ο καθηγητής ανακοινώνει τα μέτρα, οι φοιτητές τα σχολιάζουν και το σκετσάκι μας δίνει το μήνυμα.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται να είναι αυτοδιοίκητο και να χρηματοδοτείται σωστά.

Η φύλαξη είναι υπόθεση του ίδιου του πανεπιστημίου.

ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

Στο συνοδευτικό κείμενο του βίντεο, διαβάζουμε.

Σήμερα (11.2.2021) ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Με αφορμή αυτό το κομβικό γεγονός, ένα σημείο καμπής σε μία ιστορία δύο αιώνων της πανεπιστημιακής ζωής στην Ελλάδα, αναρωτιόμαστε: σε τι αμφιθέατρο θα επιστρέψουμε με το τέλος της πανδημίας; μάλλον στο Αμφιθέατρο του Παραλόγου!

Ως μέλη της Πρωτοβουλίας ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια έχουμε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Αλλά και χιλιάδες πανεπιστημιακοί από όλη την Ευρώπη αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που κινείται στην κατεύθυνση που επιχειρεί να εφαρμόσει το αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, με τα ίδια επιχειρήματα, με τον ίδιο αυταρχισμό. Αυτές τις δύσκολες ώρες για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κόσμος του πολιτισμού, παρότι στενάζει κι’ αυτός από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και των κυβερνητικών επιλογών, ήρθε να σταθεί δίπλα μας, δίπλα στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βίντεο που αναδεικνύει το Πανεπιστήμιο ως αυτό που είναι και όχι αυτό που δείχνουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ: Χώρος έρευνας, διδασκαλίας, διαλόγου, επαγγελματικής ευσυνειδησίας και συνομιλίας με την κοινωνία, χώρος που εμπνέει ανθρώπους με τη φλόγα της ελευθερίας, της δημιουργίας και της προσφοράς ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το Αμφιθέατρο του Παραλόγου παραμονεύει, ας μην το αφήσουμε να κυριαρχήσει!

Υλοποίηση: Αλέξης Αλεξίου, Αλεξάνδρα Ανδρούσου, ΑΝΜΑΡ, Άκης Γουρζουλίδης, Χρήστος Δούρος, Νίκος Έξαρχος, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Χρήστος Καραμάνης, Κόρα Καρβούνη, Τάκης Καρδάσης, Βασιλική Γιολάντα Κήτα, Νίκος Κορωνίδης, Φανή Κουντούρη, Χριστίνα Λαρδίκου, Μανώλης Μανουσάκης, Ειρήνη Μίχα, Νίκη Μπίζου, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Ρουχίτσας, Αντιγόνη Ρώτα, Ναταλία Σουΐφτ, Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Στυλιανού, Γιώργος Τασιούλας, Θανάσης Τότσικας, Γιώργος Φουρτούνης, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Ελίνα Ψύκου.
Ειδικές ευχαριστίες στον Φοίβο Δεληβοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου