Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Η πραγματική αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό

 

  Πηγή: Associated Press


Ολες αυτές τις μέρες που εξελίσσεται η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σύσσωμο το ευρωατλαντικό μπλοκ και στη χώρα μας «ψέλνει» την ανάγκη «να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό». Ποια «αλληλεγγύη» εννοούν; Αυτήν που ...μοιράζουν απλόχερα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες περιμετρικά της Ρωσίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και συσσωρεύοντας νέα καύσιμη ύλη για μια πιο γενικευμένη ανάφλεξη; Αυτήν που σπρώχνει τον ουκρανικό λαό στη σφαγή για τα δικά τους συμφέροντα και μιας χούφτας Ουκρανών ολιγαρχών που εκφράζει η ουκρανική κυβέρνηση; Αυτήν την «αλληλεγγύη», με την οποία στρατεύεται και η ελληνική κυβέρνηση, για να εμπλακεί βαθύτερα στον πόλεμο, με απρόβλεπτη εξέλιξη και οδυνηρές συνέπειες για τον λαό;

Αυτήν την «αλληλεγγύη» την έχει ήδη γευτεί ο ουκρανικός λαός από το 2004, από όταν μέχρι και σήμερα τον μετατρέπουν σε «σάκο του μποξ» στο ρινγκ του ανταγωνισμού με τη Ρωσία για το ποιος θα εντάξει την Ουκρανία στη δική του σφαίρα επιρροής. Για τους ίδιους λόγους τον αιματοκύλησαν το 2014, αξιοποιώντας και αναβιώνοντας ακροδεξιές φασιστικές ομάδες βγαλμένες από το πιο σκοτεινό παρελθόν της Ιστορίας της Ουκρανίας. Ενα παρελθόν που ο ίδιος ο ουκρανικός λαός είχε πληρώσει με αίμα και είχε «καθαρίσει» με τον ηρωικό του αγώνα στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, ενάντια στον γερμανικό ναζισμό.

Αυτή η «αλληλεγγύη» είναι που θέλει την Ουκρανία ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και μάλιστα το εμφανίζουν ως «ελεύθερη επιλογή» των Ουκρανών να διαλέξουν τους συμμάχους τους! Για να ζήσει και ο ουκρανικός λαός το «θαύμα» να είναι η χώρα του μέλος μιας ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, να δίνει το 2% του ΑΕΠ σε ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες, κόβοντας από δικές του ανάγκες, για αποστολές στο εξωτερικό. Για να γεμίσει βάσεις - στόχους, που θα απειλούν τη Ρωσία και όποιον άλλον αντίπαλό τους. Για να γευτεί τα «οφέλη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μνημόνια διαρκείας, όλα όσα έχουν ζήσει και ζουν οι λαοί της ΕΕ, να βαθύνουν ακόμα περισσότερο οι επιπτώσεις που ζουν ήδη από τα πρώτα χρόνια καπιταλιστικοποίησης της χώρας.

Για να αξιοποιηθούν ακόμα καλύτερα από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς, η θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, το πλούσιο υπέδαφός της, οι υδάτινοι πόροι της! Για να διαιωνιστούν δηλαδή όλες οι αιτίες που βάζουν τον ουκρανικό λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών και της αντιπαράθεσης, που κάνουν τον πλούτο της χώρας κατάρα για τον λαό, αντί να τον αξιοποιεί προς όφελός του! Επιλογές που ήδη πληρώνει στο πετσί του με τη ρωσική εισβολή και επέμβαση...

Ηαληθινή αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο και σπρώχνουν την Ουκρανία στον όλεθρο. Είναι ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου είναι στρατευμένες η αστική τάξη της χώρας μας και οι κυβερνήσεις της, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είναι η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη που μπορεί να εκφράζεται με κάθε τρόπο. Είναι η εναντίωση στη δράση των φασιστικών ομάδων.

Είναι η στάση των κομμουνιστών ευρωβουλευτών, που καταψήφισαν το «ουκρανικό μνημόνιο» στην Ευρωβουλή γιατί «δένει χειροπόδαρα» τον λαό της Ουκρανίας σε απαράδεκτες οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις, σαν αυτές που έχουμε βιώσει τραγικά ως λαός. Είναι ο αγώνας για να συντονιστεί η πάλη των λαών ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο, τις αστικές τάξεις τους, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Σ' αυτό το πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον πρωτοστατεί στη χώρα μας το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό, που πληρώνει τις βαριές συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου. Αλλά και στους λαούς όλης της Ευρώπης και του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καλώντας τους να βάλουν στο στόχαστρο τις αιτίες που τον γεννούν.

Δες ακομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου