Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Η Shell αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο για να μην διακοπεί ο εφοδιασμός καυσίμων

 

  Πηγή: Associated Press

 

Είτε για να βγάλει περισσότερα κέρδη είτε λόγω του κινδύνου να διακοπεί ο εφοδιασμός σε καύσιμα η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική «Shell» αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο προκαλώντας αντιδράσεις που την οδήγησαν να ζητήσει «συγγνώμη». Ωστόσο το γεγονός καταδεικνύει πως οι σοβαρές παρενέργειας και επιπτώσεις στην ενέργεια από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις κυρώσεις είναι μπροστά... 

Η Shell σε ανακοίνωση στο Twitter ανέφερε πως «χθες πήραμε τη δύσκολη απόφαση να αποκτήσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου. Τα διυλιστήρια μας παράγουν βενζίνη και καύσιμο ντίζελ, καθώς και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι χωρίς την αδιάλειπτη παροχή αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια, η ενεργειακή βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό βασικών αγαθών σε όλη την Ευρώπη».

Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς, η shell ανέφερε ότι χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο θα υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό καυσίμων διότι προς το παρόν είναι αδύνατη η γρήγορη παραλαβή φορτίου από εναλλακτικές πηγές χωρίς διακοπές στον εφοδιασμό. Ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχίσει να «επιλέγει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο όπου είναι δυνατόν». Δηλαδή η πολυεθνική ισχυρίζεται πως αναγκαστικά αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις παραδόσεις καυσίμων προς τους πελάτες της και πως θα μειώσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου όταν βρει ανταλλακτικές πηγές...

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η Shell αγόρασε το ρωσικό αργό πετρέλαιο στην τιμή μόλις 28,50 δολαρίων όταν η τιμή του Brent είναι έφτασε τα 118 δολάρια ανά βαρέλι. Το κέρδος είναι τεράστιο! Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις η Shell ανέφερε ότι το κέρδος θα αποσταλεί σε ειδικό ταμείο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών δεν έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές το ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στην παραγωγή αλλά και στις τιμές των καυσίμων. Κυβερνήσεις χώρων της ΕΕ αναζητούν τρόπους μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά η εξίσωση είναι δύσκολη.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου