Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Από τέτοιο ... νοιάξιμο χόρτασε ο λαός!

 



Πάει πολύ σε κάθε αίτημα των εργαζομένων να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα και την Ενέργεια, να απαντάει η κυβέρνηση ότι δεν παίρνει «οριζόντια μέτρα» για την ακρίβεια, επειδή νοιάζεται για τους φτωχούς (!) και ...δεν θέλει να ευνοήσει τους πλούσιους. Ολη η πολιτική της, κάθε νόμος που ψηφίζει, είναι κι ένα επιπλέον στήριγμα των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού.

* * *

Για να μην πάμε πολύ μακριά, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, η κυβέρνηση, που δεν θέλει να ...ευνοούνται οι πλούσιοι, ψήφισε ενδεικτικά τους παρακάτω νόμους και τροπολογίες:

  • Τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος προβλέπει κίνητρα, επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές στους ομίλους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 11 δισ. ευρώ! Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται και η επιδότηση του λεγόμενου «κόστους απασχόλησης», τζάμπα δουλειά δηλαδή για τους μεγαλοεργοδότες.
  • Μια σειρά νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Απαλλάσσει τις ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής από κάθε φόρο, τέλος και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, την ώρα που η φοροληστεία των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων έχει χτυπήσει «κόκκινο». Θυμίζουμε ότι η σταθερή χρονιάτικη επιδότηση που εισπράττουν οι εφοπλιστές έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ, ενώ θα πάρουν και 370 εκατ. ευρώ για ανανέωση στόλου από τα ΕΣΠΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Νέαρχος».
  • Διακρατικές συμφωνίες, με τις οποίες απαλλάσσει από φόρους τις αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το κράτος μεριμνά για πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, και ότι «η ανωτέρω απώλεια εσόδων» όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρηματικών ομίλων «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού» (βλέπε αύξηση της φοροαφαίμαξης του λαού).
  • Τον νέο κλιματικό νόμο, όπου με πρόσχημα την «πράσινη μετάβαση» και την «κλιματική ουδετερότητα», φορτώνει με νέα, «πράσινα» βάρη τις τσέπες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέου «πράσινου» εξοπλισμού.
* * *

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι λοιπόν κοιμούνται και ξυπνάνε «χορτάτοι» από απαλλαγές και επιδοτήσεις, σε αντίθεση με τον λαό, που στενάζει από την ακρίβεια. Το πρόβλημα επομένως της κυβέρνησης - της σημερινής και όλων των προηγούμενων - δεν είναι η «αδικία» τάχα των «οριζόντιων μέτρων», όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Επικαλείται τις «αντοχές της οικονομίας» για να μοιράσει ψίχουλα στον λαό, που ανακυκλώνουν τη φτώχεια του και δεν προσφέρουν ούτε μια μικρή ανάσα από την ακρίβεια, για να μπορεί να τροφοδοτεί απρόσκοπτα τους επιχειρηματικούς ομίλους με «ζεστό» χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αν νομίζουν όμως ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο και δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κοροϊδίας, είναι βαθιά γελασμένοι. Από τέτοιο ...νοιάξιμο χόρτασαν τα λαϊκά στρώματα με όλες τις κυβερνήσεις. Ηρθε η ώρα να δώσουν τη δική τους απάντηση, δυναμώνοντας την πάλη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των άδικων φόρων, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών από την ακρίβεια.


Κ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου