Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Πυκνώνουν τα «σήματα» για επικίνδυνες ελληνοτουρκικές διευθετήσεις

 

 

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας είχε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών άμυνας της λυκοσυμμαχίας, σε μια περίοδο που πυκνώνουν τα «σήματα» από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς για επικίνδυνες διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν την «ΝΑΤΟική συνοχή». 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση των δύο υπουργών, του Χουλουσί Ακάρ και του Ν. Παναγιωτόπουλου κατά την διάρκεια της Συνόδου. Από την ελληνική κυβέρνηση δεν διέψευδαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «διαρρέοντας» ότι δεν θα είναι η ελληνική πλευρά που θα κάνει την πρώτη κίνηση. 

Σύμφωνα με όσα λέγονται από την κυβέρνηση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Γ. Στόλτενμπεργκ και παρουσίασε στοιχεία για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες. Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι με τέτοια συμπεριφορά η Τουρκία σαφώς και υπονομεύει τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ουκρανικό, αλλά και για την περιοχή της Μεσογείου. Μόνο που είναι ακριβώς αυτή η περιβόητη «συνοχή», για την οποία θυσιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να μείνει η Τουρκία «αγκιστρωμένη» στο «δυτικό στρατόπεδο». Άλλωστε, κάθε διευθέτηση στη λογική της συνεκμετάλλευσης, περιέχει τον σπόρο μιας νέας σύγκρουσης για την διανομή των μεριδίων. 

Την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, στους οποίους λέγεται ότι επίσης θα παρουσιάσει στοιχεία με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τον εφησυχασμό περί κατανόησης και στήριξης που βρίσκει, τάχα, από εταίρους και «συμμάχους», αποσιωπώντας τις πολυεπίπεδες σχέσεις των επιχειρηματικών τους ομίλων (στρατιωτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, κ.ά.) με τη γείτονα, και βέβαια την «μεγάλη εικόνα» του παζαριού τους με την τουρκική αστική τάξη, που έχει και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου