Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ακου να δεις

 

«Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014. Από το 2014, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ παρείχαν υποστήριξη στην Ουκρανία, με εκπαίδευση, με εξοπλισμό». Αυτά είπε την Τρίτη ο γγ του ΝΑΤΟ και, όσο να πεις, ο Στόλτενμπεργκ είναι μάλλον ο τελευταίος που οι ...Ταλιμπάν της ευρωατλαντικής προπαγάνδας θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν «πουτινικό». Τις σαχλαμάρες δηλαδή που επιστράτευαν πριν από έναν ακριβώς χρόνο για να επιτεθούν στο ΚΚΕ, όταν έλεγε πως η απαράδεκτη ρωσική εισβολή είναι κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων τις οποίες πληρώνουν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας εδώ και χρόνια, καλώντας τον λαό να μη διαλέξει στρατόπεδο ιμπεριαλιστών - ληστών, αλλά τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», απέναντι από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις αστικές τάξεις. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι αυτά τα είπε ο Στόλτενμπεργκ για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής, ο καθένας καταλαβαίνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να γενικευτεί ο πόλεμος, πάνω στο εύφλεκτο υλικό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που συγκεντρώνεται όλα αυτά τα χρόνια. Αλλος ένας λόγος για να προετοιμάζεται ο λαός μπροστά σε μεγάλες μάχες, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, που τον μετατρέπει σε στόχο. Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστατεί μόνο το ΚΚΕ, και η ενίσχυσή του είναι ασπίδα και δύναμη σύγκρουσης για τον λαό.

Και με τα τρία!

Τους λεγόμενους «πράσινους ναύλους» καθιερώνει η γερμανική «Lufthansa», η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, αυξάνοντας κατά τουλάχιστον 7% την τιμή του εισιτηρίου για «περιβαλλοντικούς λόγους». Με τα επιπλέον έσοδα από το χαράτσι, «δεσμεύεται» ότι θα προμηθεύεται τα ακριβότερα «πράσινα» καύσιμα και ότι θα χρηματοδοτεί δράσεις για το περιβάλλον, καλώντας τους επιβάτες να βάλουν πλάτη για τη μείωση του «αποτυπώματος άνθρακα» στις αερομεταφορές. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια να φορτώνονται οι επιβάτες άλλο ένα χαράτσι, που κάνει ακόμα πιο ακριβές τις αερομεταφορές και θρύψαλα τις εξαγγελίες ότι η «πράσινη» οικονομία θα είναι τάχα πιο «προσιτή» στην τσέπη του λαού. Πάντως, οι επιβάτες έχουν «επιλογή»: Αντί για το «πράσινο» χαράτσι της «Lufthansa», μπορούν να πληρώνουν για τις εκπομπές ρύπων των αεροπλάνων, με ένα καπέλο που φτάνει έως και το 29% της τιμής του εισιτηρίου και ισχύει για όλες τις εταιρείες. Ολα αυτά, την ώρα που ο ανταγωνισμός τους φουντώνει στο έδαφος της «πράσινης μετάβασης» και οι κολοσσοί των αερομεταφορών απαιτούν αυξημένη κρατική στήριξη για να αντεπεξέλθουν. Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν: Την «πράσινη» ανάπτυξη την πληρώνει με νέες θυσίες ο λαός. Είτε με «πράσινους» φόρους. Είτε με πρόστιμα ρύπων. Είτε με τη φορολογία, για να δίνονται νέες κρατικές ενισχύσεις στα μονοπώλια. Κι ως επί το πλείστον, και με τα τρία μαζί!


Μαγαζιά

«Το σχέδιό τους είναι σχολεία - μαγαζιά, με τους γονείς - πελάτες και αμόρφωτα παιδιά». Είναι ένα από τα πολλά συνθήματα που φωνάχτηκαν χτες στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών, με τη συμμετοχή γονιών και μαθητών. Πάντως, σε ό,τι αφορά το διαχρονικό σχέδιο όλων των κυβερνήσεων για «Εκπαίδευση - μαγαζί» των επιχειρηματιών, αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν προχτές και αφορούν την εκτόξευση του τζίρου των επιχειρηματικών ομίλων: Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης, κατά 35,1%, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν πάνω από 188 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τρίμηνο για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ετσι εξηγείται η πρεμούρα της κυβέρνησης της ΝΔ να «τρέξει» - στα βήματα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - όλο το νομοθετικό πλαίσιο που «ανοίγει τον δρόμο» στην επιχειρηματική δράση: Από το ξαναζέσταμα της συζήτησης για το άρθρο 16 και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, έως την περιβόητη «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών με το «πατρόν» των επιχειρηματιών. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν πλέον την πείρα να ξεχωρίσουν ποιοι στέκονται δίπλα τους και ποιοι απέναντι στα συμφέροντά τους, κάνοντας κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ τα αποτελέσματα της πολιτικής ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και στην Παιδεία.


Φίδια

Ηταν οι πρώτες μέρες του πολέμου πέρυσι, όταν κυκλοφόρησε η «συγκλονιστική είδηση» για το Φιδονήσι, μια βραχονησίδα στη Μαύρη Θάλασσα, που ανήκει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον «θρύλο», που κυκλοφόρησε «καρμπόν» από τα πρακτορεία, η νησίδα βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Ρώσους εισβολείς. Ο ίδιος θρύλος ήθελε τους 13 Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονταν το νησάκι να σκοτώνονται μαχόμενοι και να απαντούν «περήφανα» στα καλέσματα του ρωσικού στρατού να παραδοθούν. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, αποκαλύπτεται ότι όλα αυτά ήταν κατασκευάσματα της ουκρανικής και ευρωατλαντικής προπαγάνδας: Στο Φιδονήσι τότε βρίσκονταν 80 άντρες (και όχι 13), οι οποίοι παραδόθηκαν με διαταγή του διοικητή τους, για να μη χαθούν ζωές. Αλήθεια, όμως, πόσες από τις «ειδήσεις» που αναμασούσαν και στη χώρα μας οι προπαγανδιστές των ΝΑΤΟικών, για να στοιχίσουν τον λαό με τα σχέδιά τους, ήταν «τύπου Φιδονήσι»; Σε πόσες ακόμα περιπτώσεις ο διαστρεβλωτικός φακός της προπαγάνδας έκανε το μαύρο άσπρο, προκειμένου να συκοφαντείται κάθε φωνή που δεν ταυτίζεται με την αμερικανοΝΑΤΟική εκδοχή του πολέμου και καλεί τον λαό να τον καταδικάσει, επειδή είναι ιμπεριαλιστικός και άδικος και από τις δύο πλευρές; Παλιά κόλπα, θα σκεφτεί κανείς, που αποκαλύπτουν όμως την υποκρισία και τον κυνισμό όσων επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν, παρουσιάζοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως μια μάχη της «ελευθερίας» και της «δημοκρατίας» απέναντι στον «ολοκληρωτισμό».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου