Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Το «μαρτύριο της σταγόνας» και ο Γολγοθάς συνεχίζονται για εργαζόμενους, συνταξιούχους και άλλους βιοπαλαιστές

 

Προεκλογικά επιδόματα και ψευτορυθμίσεις, ενώ «ζουν και βασιλεύουν» φοροληστεία, υπερχρέωση και τσάκισμα μισθών - συντάξεων
 

Το πώς θα μοιραστεί το προεκλογικό επίδομα φτώχειας από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους, αντί για πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, διευκρίνισε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις Μητσοτάκη).

Επιπλέον ανακοινώθηκε η δυνατότητα και νέας ρύθμισης παλιών και νέων οφειλών, που έχουν καταντήσει «θηλιά στον λαιμό» αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Για τους αγρότες, υπό την πίεση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, ανακοινώθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων μέχρι 1η Φλεβάρη δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις μέχρι 31 Ιούλη, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις.

Παραπέρα, για όσους φορολογούμενους είναι «συνεπείς» στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοέμβρη 2021 τις οποίες συνέχισαν να εξυπηρετούν, αλλά δημιούργησαν νέες, διαμορφώνεται νέο σχήμα: Οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοέμβρη 2021 και μέχρι 1η Φλεβάρη μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

Ανακοινώθηκαν επίσης: Παράταση για έξι μήνες, έως το τέλος του έτους, στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, ο καφές, τα σινεμά, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι σχολές χορού (το μέτρο ίσχυε μέχρι τον Ιούλη). Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό (θα προβλέπεται πλέον υποχρεωτική αιτιολόγηση της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης του αλγόριθμου).

Εξάλλου, τέλη της επόμενης βδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για το περιλάλητο «market pass» και οι πρώτες καταβολές του αναμένεται να γίνουν αρχές Μάρτη.

Τέλος, σήμερα θα ανακοινώσουν την προσθήκη νέων κατηγοριών στο «καλάθι του νοικοκυριού» και την επιβολή προστίμων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια, κατόπιν ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Επιδόματα φτώχειας αντί για συντάξεις

Τουλάχιστον 860.000 συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ αύξηση από τις πολυδιαφημισμένες «μεγάλες αυξήσεις», μέχρι 7,75% για το 2023, που διατυμπάνιζε για μήνες η κυβέρνηση. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης χτες, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες για το εφάπαξ επίδομα των 200 έως 300 ευρώ που αναμένεται να δοθεί μέχρι τέλη Μάρτη σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να διατηρεί την «προσωπική διαφορά», του νόμου Κατρούγκαλου, και άρα να περιορίζει τον αριθμό των δικαιούχων σε αυξήσεις που τυχόν θα δοθούν στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, αρνούμενη να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων για ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις τους. Κυρίως, θα συνεχίσει να διατηρεί τον νόμο Κατρούγκαλου, που οδηγεί όλους τους συνταξιούχους σε συντάξεις πείνας για τις επόμενες δεκαετίες, οι οποίες θα επιχειρείται να συγκαλύπτονται με προσωρινά επιδόματα φτώχειας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το έκτακτο επίδομα ύψους 300 ευρώ θα λάβουν:

- Οι συνταξιούχοι που δεν πήραν καμία αύξηση τους προηγούμενους μήνες και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 800 έως 1.000 ευρώ.

- Οι συνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ, που όμως έλαβαν την έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα.

- Οσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ και έλαβαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε 250 ευρώ θα ανέρχεται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που το άθροισμα των κύριων συντάξεών τους είναι από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν «προσωπική διαφορά» και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, για όσους λαμβάνουν μέχρι 1.100 ευρώ και η αύξηση στη σύνταξή τους για το 2023 ήταν μέχρι 3,49%.

Τέλος, το ποσό των 200 ευρώ θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν σύνταξη από 1.100 έως 1.600 ευρώ και η αύξηση στη σύνταξή τους το 2023 ήταν μέχρι 3,49%, καθώς και αυτοί που το άθροισμα των κύριων συντάξεών τους είναι μέχρι 1.100 ευρώ αλλά έλαβαν για φέτος αύξηση από 3,55% έως 6,99%.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου