Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Θέλει δάση «παραγωγικά» μέσα από «οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες»

 


Με μια επανάληψη όσων λέει μετά από κάθε τέτοια καταστροφή επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης να αποσιωπήσει (χτες στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων) τον ενταφιασμό του «επιτελικού» του κράτους στα αποκαΐδια από μια σειρά πυρκαγιές, που για άλλη μια φορά κατέκαψαν τη χώρα από τη μια άκρη στην άλλη. Βρήκε, ωστόσο, πάτημα να προπαγανδίσει ξανά σχέδια εμπορευματοποίησης των δασών και της γης γενικότερα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ξανά για την «κλιματική κρίση», τα φόρτωσε πάλι στον «στρατηγό άνεμο» και τον «κακό μας τον καιρό», παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή, ότι στέλνει το μήνυμα «112» για εκκενώσεις. Ισχυρίστηκε ότι «χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία», ενώ φρύαξε ο κόσμος με τα τηλεοπτικά πλάνα από τις ατέλειωτες ουρές ανθρώπων ή από ανθρώπους φορτωμένους σαν τα ζώα πάνω σε καρότσες αγροτικών και φορτηγών.

Αλλωστε, ήταν τόσο «οργανωμένη» η εκκένωση και απομάκρυνσή τους, που πάνω στο «όπου φύγει - φύγει» πάρα πολλοί δεν πρόλαβαν να πάρουν καν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Εξ ου και το ΥΠΕΞ αναγκάστηκε εντός του αερολιμένα Ρόδου να στήσει άρον - άρον «γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών», προκειμένου να διευκολύνει, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, την αναχώρησή τους.

Ενώ, στη δευτερολογία του παραδέχτηκε ότι τα δάση «είναι σε μεγάλο βαθμό παραμελημένα» και έτοιμος να εκμεταλλευτεί την περίσταση για να προωθήσει μπίζνες του κεφαλαίου, επέμεινε ότι «αυτό το οποίο αποκαλούμε "καθαρισμό του δάσους"» πρέπει «να γίνεται μέσα από οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες».

«Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα ελληνικά δάση. Μύθος», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει «να προτεραιοποιήσουμε δάση τα οποία έχουν εξαιρετικά μεγάλη οικολογική σημασία. Δύο τέτοιες κατηγορίες: Κάποια σπάνια δάση τα οποία πραγματικά αν καούν δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε ποτέ με φυσική ή τεχνητή αναδάσωση. Και τα περιαστικά δάση της Αθήνας, και της Θεσσαλονίκης θα έλεγα, για λόγους οι οποίοι είναι απολύτως κατανοητοί».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου