Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

ΝΟΡΒΗΓΙΑ Όταν οι αστοί ξεμένουν από παραδείγματα...


Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Όσλο
Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Όσλο

 

Όσο πλησιάζει η μέρα των ευρωεκλογών, τόσο οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του αστικού συστήματος θα κάνουν το παν για να συγκαλύψουν ότι τα λαϊκά προβλήματα, οι πόλεμοι, η ακρίβεια, η ανασφάλεια, η φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Τόσο θα προβάλλουν και παραδείγματα με αποσπασματικά στοιχεία από άλλες χώρες, για να κάνουν άθλιο εμπόριο ελπίδας, ότι με μια καλύτερη διαχείριση ή με μια άλλη κυβέρνηση μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Σ' αυτό το πλαίσιο, προβλήθηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές ως «αντιστάθμισμα» για το πανάκριβο βρεφικό γάλα στην Ελλάδα το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου για κάθε παιδί δίνεται επίδομα 150 με 200 ευρώ, χωρίς βεβαίως να αναφερθεί ότι ο παιδικός σταθμός για παιδιά μέχρι 5 χρονών στοιχίζει από 250 έως και 400 ευρώ τον μήνα. Ενώ για τα παιδιά άνω των 5 φτάνει τα 110 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.

Επειδή λοιπόν προβάλλεται τελευταία η Νορβηγία ως ένας ακόμα «καπιταλιστικός παράδεισος», είναι ανάγκη να ειπωθούν αλήθειες για το τι πραγματικά συμβαίνει σ' αυτή τη χώρα...

«Τρελά» έσοδα από την πώληση πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ

Η Νορβηγία δεν είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχοντας ενταχθεί στη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων με τις χώρες της ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία από την Ένωση Τραπεζών, η συνολική καθαρή περιουσία στη Νορβηγία είναι 4.700 δισεκατομμύρια NOK (410 δισ. ευρώ). Είναι η 6η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγή πετρελαίου στον κόσμο, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, η Νορβηγία αύξησε την εξαγωγή πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ στα 75 δισ. ευρώ, από 35 δισ. ευρώ που εξήγαγε πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον το 15% του συνολικού φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται από τη Νορβηγία.

Αυτό συνεπάγεται ότι το νορβηγικό κράτος έχει βάλει στα ταμεία του μόνο τον τελευταίο χρόνο από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου 170 δισ. ευρώ, ποσό πενταπλάσιο από αυτό που εισπράττονταν πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης αυξήθηκαν στο 2023 κατά 11%, δηλαδή 3 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο αύξησης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και χωρίς αντίστοιχη αύξηση των μισθών, ενώ είχε ήδη το δεύτερο υψηλότερο συνολικό επίπεδο τιμών στην Ευρώπη μετά την Ελβετία, 48% υψηλότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες τιμές:

Tο νοίκι για ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στην πρωτεύουσα Όσλο κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.

Ένα τριάρι 55 τ.μ. κοστίζει 1.700 ευρώ (και όχι στο κέντρο του Όσλο) με κόστος για ρεύμα 200-240 ευρώ τον μήνα και άλλα 95 ευρώ για το ίντερνετ.

1 κιλό ψωμί στον φούρνο είναι στα 8,50 ευρώ (!), 1 λίτρο γάλα 1,8 ευρώ, η ζάχαρη στα 3,60 ευρώ, 15 ευρώ το κιλό ο κιμάς, 10,50 ευρώ το κοτόπουλο. Στα λαχανικά μιλάμε για ένα μαρούλι μικρό (baby) στα 3,20 ευρώ, λεμόνια στα 6,50 ευρώ το κιλό, 1 αγγούρι από 1 έως 2 ευρώ, 1 πακέτο τσιγάρα 12 με 15 ευρώ, 1 λίτρο κρασί από 30 ευρώ και πάνω.

Τιμές δηλαδή που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, αφού ο μέσος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 3.000 ευρώ.

Κερδισμένες οι τράπεζες, χαμένοι τα λαϊκά στρώματα

Η Νορβηγική Στατιστική Υπηρεσία (Statistisk Sentralbyr) καταγράφει επιβράδυνση της οικονομίας στο 0,7%, ενώ η Τράπεζα της Νορβηγίας, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που είχε φτάσει στο 7%, αύξησε 12 φορές το επιτόκιο από τον Οκτώβρη του 2021, με αποτέλεσμα από το μηδέν να έχει φτάσει στο 4,5% και η νορβηγική κορόνα να παρουσιάζει μια υποτίμηση κατά 14,5%.

Η μεγαλύτερη νορβηγική τράπεζα DNB αύξησε τα κέρδη της το 2023 κατά 18,9% και σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησής της, το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων. Στην αντιπέρα όχθη τα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν τον λογαριασμό γι' αυτά τα κέρδη, διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα ότι οι σχετικά με άλλες χώρες υψηλότεροι μισθοί γίνονται σκόνη πριν τελειώσει ο μήνας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Nav (Οργανισμός Απασχόλησης) οι άνεργοι αυξήθηκαν το 2023 κατά 120%. Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός όσων απασχολούνται «part time» και δεν έχουν ούτε σταθερές μέρες, ούτε ώρες εργασίας, με συμβόλαια που προβλέπουν να καλούνται στη δουλειά όταν οι εργοδότες τους χρειάζονται (extrahelp).

Οι αυξήσεις 5,5% στους μισθούς, που κι αυτές δόθηκαν κάτω από την πίεση και τη διαμαρτυρία των εργαζομένων, επ' ουδενί δεν καλύπτουν τη χασούρα από την ακρίβεια.

Περικοπές και στην Υγεία, ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών

Στα δημόσια νοσοκομεία, το κόστος της συμμετοχής έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγχώνευση νοσοκομείων και οι αναμονές για μια εξέταση όλο και μεγαλώνουν, φτάνοντας έως και τρεις με τέσσερις μήνες στα ραντεβού για χειρουργεία. Όσο για την πληρωμή αναρρωτικής άδειας, περνάνε ακόμα και 3 μήνες.

Η καθαριότητα δρόμων, η συντήρηση δικτύων, τα σκουπίδια, η συντήρηση γραμμών τρένων και τραμ, τα πάρκινγκ έχουν περάσει σε χέρια ιδιωτών, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα, αφού μειώνεται σταδιακά το προσωπικό.

Χαρακτηριστική είναι μαρτυρία Έλληνα μετανάστη, ότι στην πολυκατοικία που νοικιάζει διαμέρισμα, πλήρωνε επιπλέον 45 ευρώ τον μήνα για να παρκάρει το αμάξι του στον δημόσιο δρόμο! Πριν δυο μήνες ο δήμος τον ενημέρωσε ότι μια ιδιωτική εταιρεία νοίκιασε τους δρόμους γύρω από τις πολυκατοικίες της γειτονιάς και από 1/2/2024 η τιμή για το πάρκινγκ είναι 120 ευρώ μηνιαίως.

Επιθετικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο λαός πληρώνει ακριβά και τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, με αποστολή μαχητικών F-16 και με παράλληλη αποστολή εκπαιδευτών στη Δανία, προκειμένου να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους. Αλλά και με την έγκριση 11 δισ. κορονών για τη στήριξη «και την παράταση» του πολέμου, όπως κυνικά δήλωσε ο Νορβηγός ΥΠΕΞ.

H κυβέρνηση που εκλέχτηκε το 2021 έχει ήδη αυξήσει τα αμυντικά έξοδα κατά 40%. Σκοπεύει να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό για το 2024 κατά ακόμα 20%, που σημαίνει επιπλέον 2 δισ. ευρώ, για να ανταποκριθεί και αυτή στον στόχο του ΝΑΤΟ που είναι 2% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά ετήσια έξοδα για την άμυνα θα ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.

Η Νορβηγία λοιπόν δεν είναι «χώρα-πρότυπο», όπως μας σερβίρουν τα αστικά κόμματα και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι αστοί ξεμένουν από «παραδείγματα» και «πρότυπα», δείχνοντας τον πανικό τους με αποσπασματικά παραδείγματα, προσπαθώντας να κάνουν «το κρέας ψάρι» για να κρύψουν την αλήθεια που βιώνουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Μια αλήθεια που αποκαλύπτεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού, κάνοντας ακόμα περισσότερους στην Ευρώπη, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, να αναζητούν αγωνιστική διέξοδο.

Nίκος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, γραμματέας της ΚΟΒ Νορβηγίας του ΚΚΕ

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου