Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Η ΕΕ δεν αποτελεί λύση και σωτηρία του λαού, αλλά είναι θύτης (VIDEO)

 

 
 

Η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι αντεργατική, άδικη σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ανορθολογική, αντιπαραγωγική και αβέβαιη γιατί προκαλεί νέες κρίσεις και κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την Επερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με θέμα «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας».

Αρχικά ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε συνθήκες δοκιμαστικού σωλήνα, αλλά η μεγάλη εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ κάνει λόγο για ρυθμούς «ανάπτυξης» 0,5% μέχρι το 2030 και η πρόβλεψη είναι με μεγάλη επισφάλεια και δείχνει στασιμοπληθωρισμό με υφεσιακή πορεία.

Ο μεγάλος «ασθενής» είναι η ΕΕ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομίες της Ιταλίας και της Γαλλίας ετοιμάζονται να μπουν σε συνθήκες διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ενώ στη Γερμανία, με σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, γίνονται χιλιάδες απολύσεις από ενεργοβόρες βιομηχανίες, λόγω του ενεργειακού κόστους, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη μετακίνησή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται μεγάλοι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων που οδηγούν σε εμπορικούς πολέμους, όπως ΗΠΑ - Κίνας, αλλά μετατρέπονται και σε πραγματικές συγκρούσεις όπως στην Ουκρανία και την Ερυθρά Θάλασσα.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία έδωσε δύο παραδείγματα. Αφενός τον τουρισμό που είναι η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, με ρεκόρ υποδοχής τουριστών, αλλά το 1/3 του συνόλου των επενδύσεων είναι σε πολυτελή τουριστικά καταλύματα, δηλαδή υπάρχει συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις υπό καθεστώς χρεοκοπίας, επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα, ενώ τα μισά νοικοκυριά δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε μια μέρα.

Αφετέρου την Ενέργεια, όπου επίσης το 1/3 των επενδύσεων κατευθύνεται στις ΑΠΕ, μιας και την πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας την ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Έτσι, στο όνομα της «πράσινης» μετάβασης πήραν μέτρα για να διασφαλίσουν τις τιμές και τα κέρδη στα «πράσινα κοράκια», μέσω μηχανισμών αύξησης κερδών όπως το χρηματιστήριο Ενέργειας και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αυτό προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας και ακριβό ενεργειακό μείγμα για τον ελληνικό λαό, το οποίο είναι και ανεπαρκές, γι’ αυτό και καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες. Ακόμα, οι κυβερνήσεις κατέστρεψαν τις εγχώριες πηγές παραγωγής Ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα καταστρέφουν το περιβάλλον με την άναρχη χωροθέτηση των επενδύσεων των ΑΠΕ.

Απαντώντας στην κυβέρνηση, αλλά και στη βολική κριτική των άλλων κομμάτων, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Συγκεκριμένα, το 1/4 των εργαζομένων αμείβεται με ποσό χαμηλότερο από τον βασικό μισθό, ενώ ο μέσος μισθός είναι 27% χαμηλότερος από τον μέσο μισθό του 2009.

Όσο για το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει, αυτό απαιτεί ταξική και αντεργατική πολιτική. Προϋποθέτει σφοδρή επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημιουργία αγοράς πολύ φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από κίνητρα, φοροαπαλλαγές, απευθείας χρηματοδότηση, ιδιωτικοποιήσεις και παραχώρηση εκτάσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική η ΕΕ δεν αποτελεί λύση και σωτηρία του λαού, αλλά είναι θύτης, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ότι βγάζουν από το «χρονοντούλαπο» χρεοκοπημένες θεωρίες περί «δίκαιου καπιταλισμού», σπέρνοντας αυταπάτες στον λαό.

Μοναδική διέξοδος είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να συγκρουστούν με τον πυρήνα των αιτιών των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, την ΕΕ και το σάπιο σύστημα.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου