Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Εκρηξη

 

Ποιος δεν θυμάται το «blame game» («παιχνίδι ευθυνών») που ακολούθησε μετά την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, για την οποία οι Ευρωατλαντικοί κατηγόρησαν εξαρχής τη Ρωσία και η Ρωσία τους «Δυτικούς». Οπως προκύπτει τώρα, το σχέδιο ανατίναξης του αγωγού οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τους Ουκρανούς, με εντολή Ζελένσκι, ο οποίος διέθετε προφανώς και την έγκριση των ΗΠΑ, αφού μια δολιοφθορά αυτού του μεγέθους είναι πολεμική επιχείρηση και χρειάζεται την ανάλογη υποστήριξη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιχείρηση κόστισε περί τα 300.000 δολάρια, χρηματοδοτήθηκε από Ουκρανούς επιχειρηματίες και διεκπεραιώθηκε από δύτες της Ουκρανίας, ένας εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε από τις γερμανικές αρχές και του έχουν ασκήσει δίωξη, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, που ενισχύεται από τις εξελίξεις, η έκρηξη σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Γερμανίας και κατ' επέκταση Ρωσίας - ΕΕ, λίγους μήνες μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την εισβολή της δεύτερης στην Ουκρανία. Οπως φαίνεται, μάλιστα, η αιτία που οδήγησε στην καταστροφή του αγωγού, δηλαδή οι αντιθέσεις ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους, είναι η ίδια που οδηγεί τώρα και στην αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου, στις καινούργιες συνθήκες που δημιουργεί η κλιμάκωση του παρατεταμένου πολέμου.

Κι όμως μπορεί…

Ηλεκτρονικά θα ενημερώνεται η ΑΑΔΕ για οφειλές σε δήμους απ' τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπο. Ακόμα και μια απλήρωτη κλήση από τη δημοτική αστυνομία θα στερεί τη φορολογική ενημερότητα, βάζοντας το μαχαίρι στον λαιμό των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα μάλιστα που το χαράτσωμα - στο πλαίσιο της περιβόητης «ανταποδοτικότητας» και εμπορευματοποίησης από την ύδρευση μέχρι την ηλεκτροδότηση - παίρνει συνεχώς την ανηφόρα. Να λοιπόν που το αστικό κράτος «όταν θέλει μπορεί» - και μάλιστα με διαδικασίες fast track - να λύνει κάθε είδους «προβλήματα» για τη φοροαφαίμαξη του λαού και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Αν πάλι πρόκειται για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, τα... ζα είναι αργά, τα έργα «μη επιλέξιμα», η «ασυνεννοησία» ανάμεσα στο «κεντρικό» κράτος και τα παρακλάδια του μεγάλη. Και «παρών» και «απών» λοιπόν, πάντα εχθρικό στον λαό το κράτος των καπιταλιστών.


Κοιτίδα

Η πρόεδρος του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια είναι η τρίτη στη σειρά επικεφαλής πανεπιστημιακού ιδρύματος στις ΗΠΑ που «παραιτείται» εξαιτίας των φοιτητικών αντιδράσεων στη σφαγή των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη και Γενάρη αντίστοιχα οι «παραιτήσεις» των προέδρων στα πανεπιστήμια της Πενσιλβανία και του Χάρβαρντ με την ίδια ακριβώς κατηγορία: Οτι δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν τον «αντισημιτισμό», όπως βαφτίζει η αμερικανική κυβέρνηση κάθε αντίδραση στα εγκλήματα του Ισραήλ και την έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Μάλιστα, και οι τρεις πρόεδροι των μεγάλων αυτών πανεπιστημίων πέρασαν από «ακρόαση» σε επιτροπή της Γερουσίας, όπου αναβίωσε το πνεύμα του μακαρθισμού και το κυνήγι μαγισσών. Οπως και άλλοι ακαδημαϊκοί που απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες επειδή στήριξαν τις αντιδράσεις των φοιτητών τους, έτσι και οι πρόεδροι των πανεπιστημίων καταγγέλλουν πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς από επιχειρηματίες που συνδέονται με το εβραϊκό λόμπι και ταυτόχρονα χρηματοδοτούν με «δωρεές» τα ιδρύματα. Αυτά συμβαίνουν στην κοιτίδα της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας, που αποκαλύπτεται ολοένα και πιο καθαρά ως η πιο βάρβαρη δικτατορία για τον λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του.


Θέατρο

Το θέατρο του παραλόγου πάνω στις στάχτες από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε με τον Κασσελάκη να αναρωτιέται: «Με ένα F-35 λιγότερο, πόσα πυροσβεστικά οχήματα αγοράζεις;». Η ΝΔ τον κατηγόρησε για ανευθυνότητα, σχολιάζοντας ότι μπλέκει την αμυντική θωράκιση της χώρας. Η κοροϊδία πάει σύννεφο κι από τους δύο... Αλήθεια, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, στέλνει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, δεν αδυνατίζει την αμυντική θωράκιση της χώρας; Αλλά κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήριζε «ιερή» τη ΝΑΤΟική συμμαχία, γιατί δεν επέκτεινε το ερώτημά του στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία στοιχίζει 500.000 ευρώ ημερησίως και με την οποία βέβαια συμφωνεί; Γιατί δεν μας λένε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συστοιχία Πάτριοτ που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και που πρόσφατα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν να παραταθεί η παραμονή της εκεί; Οσο για τη ...δεύτερη πράξη της κοροϊδίας, περί μέτρων πυροπροστασίας κ.ά., καλά θα κάνουν να μην προκαλούν με τις κοκορομαχίες τους τον λαό αυτοί που με την εμπρηστική πολιτική τους έκαψαν το 37% των δασών στην Αττική τα τελευταία 8 χρόνια.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου