Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Ιστορικές, μαγικές στιγμές απόψε στο Δημαρχείο του Λιτοχώρου."

Image

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου στη χθεσινή συνεδρίαση της 20.11.2012, κάτω από την ασφυκτική πίεση της κοινωνίας και των πολιτών, οι οποίοι κατέκλυσαν χθες το Δημαρχείο, αναγκάστηκε ομόφωνα, να ανακαλέσει την απόφαση της ταφής των βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του βουνού των θεών.

Image

Οι πολίτες της Πιερίας, με μπροστάρηδες την «Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο» κατάφεραν να ανατρέψουν μια σημαντική απόφαση . Μπράβο τους!

Χαίρομαι αφάνταστα για τη νίκη των πολιτών της Πιερίας!Δεν σας κρύβω πως σας ζήλεψα, γιατί χθες δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας. Δεν πειράζει! Έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας, όπως και πολλές νίκες σαν τη χθεσινή.

Σας στέλνω την επιστολή που έλαβα από τον Μανώλη και δυο φωτογραφίες του Βαγγέλη.

Χαιρετισμούς από τα ξένα

Ηλίας Τσολακίδης

Image

Καλησπέρα Ηλία.

Ιστορικές, μαγικές στιγμές απόψε στο Δημαρχείο του Λιτοχώρου.

Μέσα με μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε τελικά η ανάκληση της απόφασης για την ταφή των αποβλήτων στον Όλυμπο.

Η απόφαση σχεδόν ομόφωνη. Όλοι ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης εκτός από τον προηγούμενο Δήμαρχο, τον Τσιφοδήμο, που ψήφισε "παρών".

Όπως το είδα εγώ, η κατάσταση ήταν αλλοπρόσαλλη σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Άκουες τα πάντα. Ξεκάθαρες τοποθετήσεις, σοβαρές και μετρημένες. Μού άρεσε η τοποθέτηση της εκπροσώπου των ξενοδόχων ν. Πιερίας, με απλότητα, σαφήνεια, και ανυποχώρητοι (κατέληξε "δεν θα σας αφήσουμε"). Παραταξιακά ουρλιαχτά, από Δημοτικούς Συμβούλους, λες και το ίδιο το θέμα ήταν μόνο το πρόσχημα για να επιτεθεί ο καθένας στον απέναντι "εχθρό". Λογύδρια διανθισμένα με λογοτεχνικά στολίδια, χωρίς προσωπικό αίσθημα. Επαναστατική υστερία, από ιδεολογική υποχρέωση. Αγχωμένα, πονηρά τερτίπια από το Δήμαρχο και την παρέα του στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Λάθη εναντίον λαθών. Απελπισμένη έξοδος από τον πρόεδρο της ΔΕΑΔΟ, που πρώτος δήλωσε ότι παίρνει πίσω την προηγούμενη ψήφο του, "για να μην δυσφημούν οι λαϊκιστές τον Όλυμπο, λέγοντας ότι εκεί θάβονται βιομηχανικά απόβλητα"!!!

Εκεί άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ. Η κρίσιμη ομιλία ήταν του εκπροσώπου των «Φίλων του Περιβάλλοντος» κ. Περδίκη. Μίλησε ανθρώπινα, απευθυνόμενος σε ανθρώπους. Εκτός του ότι στήριξε την άποψή του επιστημονικά (είναι χημικός), περιβαλλοντικά, πολιτικά και οικονομικά, δημιούργησε με το λόγο του και το κατάλληλο κλίμα, ώστε να μπορεί ο μέχρι τότε υποστηρικτής της αντίθετης άποψης να μετακινηθεί, χωρίς να αισθανθεί ανυπόληπτο ζώο, και να αποσύρει την προηγούμενη ψήφο του υποχρεωμένος από μια ανώτερη δεοντολογία. Η αλήθεια είναι, ότι κι αυτός παραλίγο να κάψει την προσπάθειά του, επειδή δεν περίμενε μεγάλη ανταπόκριση απ' το Δημαρχαίϊκο. Ενώ την αρχή μιλούσε για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, κάποια στιγμή είπε "τουλάχιστο να την αναστείλουν, μέχρι να βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας". Ο παμπόνηρος Δήμαρχος προσπάθησε να πιαστεί απ' αυτό και να κρατήσει τουλάχιστο την αναστολή (αντί για την ανάκληση) της απόφασης. Το κλίμα ήταν πια εκτός ελέγχου. Διαμαρτυρίες, φωνές, πανδαιμόνιο ξανά.

Δεν χρειάστηκε να μιλήσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι ομιλητές. Το παιχνίδι είχε τελειώσει. Μέσα σε μια γενική σύγχυση, προχώρησαν σε ονομαστική ψηφοφορία, με τα αποτελέσματα που σου γράφω στην αρχή.

Η παρουσία του κόσμου, ίσως και λόγω της βροχής, ήταν μικρή σε σχέση με το τι περίμενα εγώ, όμως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Απ' την ομάδα ήμασταν λιγότεροι από δέκα άτομα. Ο Τάσος και ο Γιάννης, φωνακλάδες όπως πάντα, κράτησαν και πανό μέσα στη συνεδρίαση.

Είμαι σίγουρος, ότι όλοι οι υποστηρικτές του "όχι στα απόβλητα", παρ' όλο που ο ένας ήταν στο βορρά κι ο άλλο στο νότο και κανείς τους δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, αισθάνονται ότι η νίκη οφείλεται σ' αυτούς ξεχωριστά.

Όπως και να 'χει, ήταν μια απροσδόκητη, σημαντική, πολύ σημαντική νίκη. Ίσως ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει ακόμη. Νομίζω, έχει σημασία ακόμη και το πώς θα γραφτούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, και πώς θα το αντιμετωπίσει η Περιφέρεια και όλος ο μηχανισμός. Όμως, μετά απ' αυτό, όλη αυτή η υπόθεση είναι σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση, πιστεύω δεν γυρίζει πίσω.

Ήθελα να μοιραστείς μαζί μας λίγο από το αίσθημα της αυτής της νίκης, το δικαιούσαι.

Ελπίζω να μετέφερα κάτι απ' αυτό.

Να είσαι καλά.

Μανώλης.Βρέντζος
απο: και την ιστοσελίδα ο τοπος μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου