Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σκληρή απάντηση του Υπ. Εξωτερικών της Κούβας προς τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα


 
 
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συνέρχεται αυτόν τον καιρό στη Γενεύη, άκουσε το πρωί της Τετάρτης (2/3) ένα σύνολο παρεμβάσεων από επικεφαλής αντιπροσωπειών στο όργανο αυτό των Ηνωμένων Εθνών.

Ανάμεσα τους, ήταν αυτή που έγινε από τον κ. Άντονι Μπλίνκεν, υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος, όπως είναι σύνηθες, επέκρινε μια ομάδα χωρών, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η Βενεζουέλα, η Κίνα, η Ρωσία, και, δεν θα μπορούσε να λείπει, η Κούβα.
 
Σχετικά με τη Βενεζουέλα, ζήτησε την απελευθέρωση των Λεοπόλδο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα, φυλακισμένων στη χώρα της Νοτίου Αμερικής για αδικήματα κατά του βενεζολάνικου λαού, ανάμεσα στα οποία για τις δολοφονίες που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια των “guarimbas” (1), με τις οποίες επιχειρήθηκε η αποσταθεροποίηση της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Την Κίνα, αποδέκτη ισχυρής δυτικής προπαγάνδας, την κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, για απειλές απέλασης ή μη ανανέωσης βίζας σε ξένους δημοσιογράφους, ενόχους της προαναφερθείσας προπαγανδιστικής επίθεσης. Και τη Ρωσία για την ενσωμάτωση της Κριμαίας, μέτρο που πάρθηκε απ' αυτή τη χώρα κατόπιν της δράσης του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.

Σχετικά με τη χώρα μας, τις παραμονές της επίσκεψης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα δώσει έμφαση στη σπουδαιότητα ο κουβανικός λαός να είναι ελεύθερος να εκλέξει τους ηγέτες του, να εκφράσει τις ιδέες του και η κοινωνία πολιτών να ανθίσει, παραλείποντας ότι ο κουβανικός λαός αποφάσισε ελεύθερα τη μοίρα του την 1η Γενάρη του 1959.

Περιέργως, ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος δεν παρέλειψε στην ομιλία του να συμπεριλάβει μια υπεράσπιση του Ισραήλ, ενόχου για σοβαρά εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού στα εδάφη που κατέχει από το 1967 και στη λωρίδα της Γάζας, παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει σοβαρές παραβιάσεις που διαπράττονται καθημερινά στην ίδια τη χώρα του και σε άλλες, όπου η κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων κάθε μέρα γίνεται και οδυνηρότερη (2).

Η κουβανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον σύντροφο Πέδρο Νούνιες Μοσκέρα, Γενικό Διευθυντή Διμερών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου, ήταν πολύ εύστοχη, επικρίνοντας εντόνως τις φυλετικές διακρίσεις, την αστυνομική βία, την κακομεταχείριση μεταναστών και τα βασανιστήρια σε κρατουμένους, όπως συμβαίνουν στο κέντρο κράτησης που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών λειτουργεί στο έδαφος που παράνομα κατέχει στην κουβανική επαρχία του Γκουαντάναμο και στην ίδια τη χώρα τους.

Ταυτόχρονα, τόνισε την αναγκαιότητα να μπει τέλος, χωρίς καθυστέρηση, στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν κατά της Κούβας, που είναι η κύρια παραβίαση που επιβάλλεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού, και ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες έχει οξυνθεί με την επιβολή κυρώσεων εκατομμυρίων κατά διεθνών τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών οντοτήτων, με σκοπό να τις εκφοβίσουν και να εμποδίσουν τις οικονομικές και χρηματιστικές συναλλαγές με την Κούβα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια, οφείλει να είναι στοχευμένο, υπέρ των διακηρύξεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ορθά σημείωσε η κουβανική αντιπροσωπεία στη Γενεύη, να προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στα έθνη για την προώθηση και την προστασία αυτών των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ανάπτυξη, την διατροφή, την υγεία και τον πολιτισμό, και όχι για να χρησιμοποιείται, με τρόπο επιλεκτικό, πολιτικοποιημένο και κάνοντας διακρίσεις, εναντίον χωρών που δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

(1) Βίαιες οδομαχίες υποκινούμενες από τη δεξιά με αρκετές δεκάδες νεκρούς στο Καράκας και άλλες πόλεις της Βενεζουέλας.
(2) Ο τονισμός κειμένου (bold) είναι επιλογή του μεταφραστή.
 
Πηγή: Cubadebate
Από: Prensa Rebelde


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου