Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Καλοκαιρινές παραστάσεις..



Την καλοκαιρινή περιοδεία του φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ο «θίασος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «ανεβάζοντας» - τι άλλο; - την πολυπαιγμένη, αν και όχι με τόση επιτυχία είναι η αλήθεια, παράσταση της «σκληρής διαπραγμάτευσης». Αυτή τη φορά, το γνωστό σενάριο των «ιδεοληπτικών» και σκληρών δανειστών και «της ηρωικά πεσούσης» κυβέρνησης εκτυλίσσεται στο πεδίο των εργασιακών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. 
 
Αλλά μιας που το σενάριο δεν προσφέρεται για γκραν φινάλε και το δράμα των λαϊκών στρωμάτων είναι χωρίς τέλος, ο υπουργός Εργασίας, εκ των βασικών πρωταγωνιστών της αντιλαϊκής παράστασης, είπε να το ρίξει στην κωμωδία, δηλώνοντας χτες ότι «θα απομονώσουμε το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στο Ασφαλιστικό»!

Γίνεται ο λύκος πρόβατο;
 
«Τσίπρας στο ΝΑΤΟ: Να δώσουμε χώρο στο διάλογο, όχι στην επιθετικότητα». Ετσι τιτλοφορεί η «Αυγή» το ρεπορτάζ της με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. 

Γράφει, μάλιστα, ότι ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Οχι να δώσουμε έδαφος στην επιθετικότητα, αλλά να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», αναδεικνύοντας, όπως γράφει η «Αυγή», την ευθύνη του ΝΑΤΟ στην αποσταθεροποίηση περιοχών. 

Η κυβέρνηση, ως ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ, πασχίζει να εξωραΐσει στις λαϊκές συνειδήσεις το ρόλο και το χαρακτήρα του, ως δολοφονική πολεμική ιμπεριαλιστική μηχανή που δρα στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ισχυρών κρατών - μελών της, προβάλλοντας το παραμύθι ότι μπορεί (το ΝΑΤΟ) να γίνει παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης για τους λαούς. 

Πρόκειται για επικίνδυνη, αποπροσανατολιστική τακτική, με στόχο τη στράτευση του λαού στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ας αναλογιστεί, όμως, ο λαός μας: Γίνεται ο λύκος πρόβατο;

Φωνάζει... 
 
Φωνάζει ο Δ. Παπαδημούλης γιατί ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο ετοιμάζεται να αναλάβει αντί αδράς αμοιβής πόστο στην «Goldman Sachs»... Στην πραγματικότητα, αυτό που απασχολεί τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αν «η γυναίκα του Καίσαρα» είναι τίμια, αλλά το αν φαίνεται, όπως προκύπτει από μια προσεκτικότερη ανάγνωση της σχετικής του δήλωσης.

«Πρόκειται για ενέργεια ακραίου κυνισμού που αποκαλύπτει τις αιμομικτικές σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα... 

Η πρόσληψη του Μπαρόζο από την Goldman Sachs δεν εκπλήσσει, αλλά εξοργίζει, γιατί προσκρούει σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό ασυμβίβαστο, που πρέπει να δεσμεύει για χρόνια όσους πολιτικούς ηγέτες "αποστρατεύονται": Είναι αδιανόητο να γίνονται ευθύς αμέσως ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι εταιρειών, τις οποίες υποτίθεται ότι έλεγχαν στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος. Η Κομισιόν οφείλει να αντιδράσει. 

Η σιωπή ... πλήττει καίρια την αξιοπιστία των θεσμών και της πολιτικής... Συμφέροντα και τράπεζες είναι ένας από τους λόγους ... που κάνει την Ευρώπη να μην αρέσει και που τροφοδοτεί την ευρωάρνηση και τον ευρωσκεπτικισμό», δηλώνει.

... για τα προσχήματα
 
Είναι γνωστό ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί η ΕΕ και όλοι της οι μηχανισμοί, με προεξάρχουσα την Κομισιόν. Ο Μπαρόζο απλώς θα μετατεθεί απ' το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου συνολικά στο τεχνοκρατικό ενός μονοπωλίου. 

Τέτοιου είδους μετακινήσεις είναι συνήθης πρακτική, αφού τύποι σαν ελόγου του μοσχοπουλάνε την εμπειρία, τις επαφές κ.λπ. που απέκτησαν σε θέσεις όπως αυτή του προέδρου της Κομισιόν, ενώ αντιστρόφως αξιοποιούν την εμπειρία τους ως στελέχη πολυεθνικών για να υπηρετήσουν την πολιτική που υπαγορεύουν τα συμφέροντά τους (απ' τη «Goldman Sachs» έχουν περάσει ο Μόντι, ο Ντράγκι κ.ά.).

 Ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει καλά αυτό και το παραδέχεται. Απλώς ο ευρωβουλευτής του ζητά να τηρούνται τα προσχήματα, ώστε να μην τους ξεφωνίσουν εντελώς οι λαοί.

Ρεαλιστική για ποιον;
 
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες και τη μετάθεση του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους είναι μια ρεαλιστική πρόταση, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της. 

Αυτήν την κρυστάλλινη θέση διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τι κατάλαβε απ' αυτήν την τοποθέτηση ένας από τους σχολιογράφους της «Εφημερίδας των Συντακτών»; «Δηλαδή δεν είναι εφαρμόσιμη όσο υπάρχει καπιταλισμός». Και πάνω σ' αυτό το λογικό άλμα προσπαθεί να χτίσει τη συκοφαντία ότι το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση για προπαγανδιστικούς λόγους και γιατί παίζει με τον πόνο των λαϊκών οικογενειών! 

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη ορισμένων να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτό το σύστημα και κατά συνέπεια την καταφυγή τους στον αντικομμουνισμό.

 Ομως, δεν πρωτοτυπούν, παπαγαλίζουν με άλλα λόγια όσα ήδη έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Γ. Σταθάκης, που, απαντώντας στην πρόταση του ΚΚΕ, είπε ευθέως ότι δεν είναι εφικτή γιατί μεταφέρει το κόστος στις τράπεζες! Η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι ρεαλιστική για όσους δεν θέλουν να αμφισβητήσουν το κεφάλαιο και την κυριαρχία του, είναι όμως ρεαλιστικότατη για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ριζοσπάστης Τετάρτη 13 Ιούλη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου