Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Το «νέο» μοντέλο...


«Ο στόχος μας στο μέλλον δεν είναι μόνο η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε κανονικότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές, πράγμα που θα παρασύρει προς τα κάτω τα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να δανειστούν και πάλι με καλύτερους όρους. Ετσι θα αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία, πράγμα που θα στηρίξει και τις αναπτυξιακές προσπάθειες». Κάπως έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξήγησε (στην «Καθημερινή») τους στόχους της «δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές», την έκδοση του κρατικού ομολόγου, την περασμένη βδομάδα. Τι είπε δηλαδή; Οτι όλος ο σαματάς γίνεται για να μπορεί το κεφάλαιο να βρει «ζεστό» χρήμα και να επαναδανειστεί με «τις πλάτες» ουσιαστικά του κράτους. Την ίδια ώρα, η «Αυγή της Κυριακής» παρουσίαζε τις αποφάσεις για συμμετοχή σε «αναπτυξιακές τράπεζες» των BRICS κ.λπ., ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να υλοποιηθούν έργα υποδομών σε μεταφορές, Ενέργεια κ.ο.κ., που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα λέει η κυβέρνηση περί «νέου παραγωγικού μοντέλου», ένα από τα βασικά στοιχεία της προσπάθειας ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι ο επαναδανεισμός, με «εγγύηση» τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται διαρκώς, με «γνώμονα» τις ανάγκες των μονοπωλίων και με «προοπτική» να τα ξαναπληρώσει όλα αυτά ο λαός...

Προκλητικοί ισχυρισμοί
 
Εγκύκλιο εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, με την οποία ισχυρίζεται ότι «οριοθετεί την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Το να λες όμως ότι στόχος σου είναι να προστατεύσεις τα δικαιώματα των εργαζομένων ρυθμίζοντας τον τρόπο εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας είναι σαν να ισχυρίζεσαι ότι τετραγωνίζεις τον κύκλο καθώς η ίδια η εκ περιτροπής εργασία είναι μορφή τσακίσματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μειώνοντας τις μέρες εργασίας και τις αποδοχές τους σε όφελος του εργοδότη.

Λίγες μέρες πριν η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας «τιτίβιζε» πανηγυρίζοντας για την αναιμική και στρεβλή μείωση της ανεργίας, κρύβοντας όμως ότι στηρίζεται στην αύξηση της υποαπασχόλησης και τη μεγάλη μείωση των μισθών, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ένας πολύ ικανός εκπρόσωπος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Παντού διόδια
 
Το περασμένο Σάββατο ο «Ριζοσπάστης» είχε πρώτο θέμα την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για γενίκευση των διοδίων μέσω της χρέωσης ανά χιλιόμετρο. Κατεύθυνση που υλοποιεί στο ακέραιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την περασμένη Τετάρτη, ο αρμόδιος υπουργός έκοψε την κορδέλα σε ένα ακόμα τμήμα της Ιονίας Οδού, κάνοντας λόγο ακόμα και για προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για μείωση των διοδίων. Μόλις χτες, η εταιρεία που κατασκευάζει και λειτουργεί την Ιόνια Οδό ανακοίνωσε τη λειτουργία νέων διοδίων από την 1η Αυγούστου (μέρα που ξεκινά το μεγαλύτερο κύμα των εκδρομέων του Αυγούστου) και συγκεκριμένα στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο Χαλικίου, κοντά στο Μεσολόγγι. Η επιβολή των διοδίων παντού, σε κάθε νέο δρόμο, είναι άκρως προκλητική αν σκεφτεί κανείς πόσα έχουν κληθεί να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και για την κατασκευή αυτών των δρόμων. Και επιβεβαιώνει ότι ο αγώνας για πλήρη κατάργηση των διοδίων - αίτημα που διατυπώνει το ΚΚΕ εδώ και χρόνια - είναι επιτακτική ανάγκη.

Η ... σταθεροποίηση
 
Τα αποτελέσματα από τη «σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας», για την οποία πανηγυρίζει κάθε τρεις και λίγο η κυβέρνηση, αποτυπώνονται και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Τα χειρουργικά κρεβάτια μειώνονται για να μπορέσει να πάρει άδεια το εξουθενωμένο προσωπικό, κλειστά παραμένουν 4 κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δεν υπάρχει από το 1989. Η ορθοπεδική κλινική συγχωνεύτηκε με τη Γναθοχειρουργική. Ενδεικτικό της συνολικής κατάστασης είναι ότι την περασμένη Παρασκευή, μόνο στην Αθήνα, 30 ασθενείς βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένοι, βρίσκονταν σε κοινούς θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς δεν βρισκόταν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέχρι πρόσφατα κλειστές παρέμεναν 150 κλίνες ΜΕΘ, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, και το «μάρμαρο» το πληρώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι.
 

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου