Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Κατασκευάζοντας νέους εχθρούς του λαού στην υπηρεσία τρίτων


Άποψη. Η εμπλοκή των σχέσεων με Ρωσία και οι κίνδυνοι
 
 
Άποψη. Η εμπλοκή των σχέσεων με Ρωσία και οι κίνδυνοι

 

Η στήλη δεν ανήκει στο χώρο των πολιτικών στηλών που υπεισέρχεται σε εθνικά και διεθνή θέματα και ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές τους.

 

Κάποιες φορές όμως μπορεί να εκφράσει ανησυχίες όπως έκανε πολλές φορές με τις πιέσεις που ασκούσαν οι ξένοι δανειστές να αποδεχτούμε καταστροφικές ρυθμίσεις. Και δικαιωθήκαμε, δυστυχώς, από τα αποτελέσματα.

 

Το νέο θέμα που, αντί να λυθεί στα γρήγορα, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι η απέλαση των 2 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή, πέρα από το ουσιαστικό μέρος που αφορά εμπλοκή σε διπλωματικό επίπεδο, δεν είναι καθόλου καλή για την Ελλάδα αφού σε μια δύσκολη καμπή με ανοικτά πολλά εθνικά και διεθνή μέτωπα πρέπει να αντιμετωπίσει και πρόσθετα αχρείαστα προβλήματα.

 

Η κατηγορία για ανάμειξη των Ρώσων αξιωματούχος στην ελληνική πολιτική και η προσπάθεια χρηματισμού στελεχών της ελληνικής κοινωνίας για να υπονομευθεί η κυβερνητική πολιτική στο μακεδονικό, είναι βέβαια σοβαρή. Ωστόσο το «σήκωμα» υπερβολικά υψηλών τόνων δεν μπορεί να εξηγηθεί. Η κατάσταση χειροτερεύει  με παρέμβαση ξένων παραγόντων που δικαιολογημένα παράγεται η εντύπωση ότι δεν ήταν η Ελλάδα αυτή που είχε τη διάθεση να οξύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

 

Η δήλωση της κυβέρνησης ότι πρέπει οι Ρώσοι να αντιληφθούν ότι μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, μπορεί να υπερασπίσει μόνη τα εθνικά της συμφέροντα, μάλλον δεν έγινε και τόσο πιστευτή. Η ανάμειξη των δυτικών τόσο στη άρον – άρον «λύση» του μακεδονικού με κύρια σημεία την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και στο τόξο περικύκλωσης της Ρωσίας, όσο και στη διατήρηση ανοικτών αλυτρωτικών πληγών που αφήνει η συμφωνία, δεν βοηθάει καθόλου να την πιστέψουμε. Ήδη τις πληγές της συμφωνίας τις  βρίσκουμε μπροστά μας με τους πανηγυρισμούς του κ. Ζάεφ  που μας πείθουν ότι «δεν το κάναμε μόνοι μας».

 

Το θέμα έχει περιπλεχθεί με την αντίδραση της Ρωσίας η οποία διαψεύδει κάθε κατηγορία, μιλώντας για υποκίνηση των Αμερικανών και με δημοσίευμα των Financial Times, οι οποίοι ανέλαβαν να «υπερασπίσουν» την Ελλάδα «αποκαλύπτοντας» λεπτομέρειες για τη δράση των Ρώσων.

 

Η εφημερία αναπαράγει την είδηση ότι οι δύο διπλωμάτες, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

 

Επειδή όμως το μέρος που διεξάγεται η σύγκρουση είναι η Αλεξανδρούπολη, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια σύγκρουση, ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στη χρήση της περιοχής και κυρίως ποιος θα αποκλείσει ποιόν και θα κερδίσει το παιχνίδι του ελέγχου των αγωγών.

Η κατάσταση άρχισε να παίρνει μορφή έντονης σύγκρουσης. Αυτό σύμφωνα με το in.gr έδειξαν οι συνεχείς επισκέψεις του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ ο οποίος με συχνά ταξίδια στην Αλεξανδρούπολη και στο Άγιο Όρος, ευθέως αναμείχθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να παραχωρήσει σταθμό διοχέτευσης υγροποιημένου αερίου των ΗΠΑ προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στην παραχώρηση ελικοδρομίου στο ΝΑΤΟ και σε άλλες ενέργειες. Παράλληλα η Ρώσοι ενίσχυαν την παρουσία τους και σύμφωνα με τους Financial Times οργάνωσαν ισχυρή βάση κοινωνικών δεσμών για παρεμβάσεις στην εσωτερική μας πολιτική.

Πολλά τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, όπως και σε κάθε τέτοια περιπτωση, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της στήλης.


 

Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αποβούν τελικά ζημιογόνες για τη χώρα μας. Δεν ξέρουμε και δεν ελέγχουμε τις αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων στις οποίες βρεθήκαμε άθελα ανάμεσά τους. Το συμφέρον της χώρας είναι να λυθεί γρήγορα, διπλωματικά και κατά τα συνήθη (αμοιβαίες απελάσεις) ώστε να κλείσει το θέμα. Το ότι πολλά μέσα ενημέρωσης ελληνικά και ξένα σηκώνουν πολλή «σκόνη» για το θέμα, καμιά καλή υπηρεσία δεν προσφέρουν. Ας μη προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την ελληνική κοινή γνώμη από τα οξυμένα προβλήματα που έχει, ανακαλύπτοντας νέους εχθρούς του λαού μας προς ικανοποίηση τρίτων.



ΑΣΒ

Πηγή:  http://www.eea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου