Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Επαγρύπνηση


Τόσο η συζήτηση όσο και τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ κάνουν, για μια ακόμα φορά, ξεκάθαρο ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ετοιμάζεται στα γεμάτα για πιο σφοδρές και γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις. Αυτό φάνηκε και από τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, με την ηγέτιδα δύναμη (ΗΠΑ) να μαλώνει σε αυστηρούς τόνους τους «συμμάχους» της για τη στάση που τηρούν και να καλεί π.χ. τη Γερμανία να κόψει κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία. Η ΕΕ απαντά στις ΗΠΑ, επίσης με λόγια γεμάτα νόημα, ότι πρέπει να «προσέχουν τους συμμάχους τους γιατί δεν τους έχουν απομείνει και πολλοί...». Από την άλλη, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνσή της, έλεγε την περασμένη βδομάδα ότι με τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας επίκειται «αλλαγή συνόρων».Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν στον ...αγγελικά πλασμένο κόσμο των «εταίρων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτόν το βούρκο ρίχνει η κυβέρνηση το λαό όλο και πιο βαθιά, καλώντας τον μάλιστα να στρατευτεί με αυτήν την «εθνική προσπάθεια» και να μην αμφισβητεί το «ασφαλές» ευρωατλαντικό λιμάνι. Αν είναι έτσι τα ...ασφαλή λιμάνια, τύφλα να έχουν τα αγριεμένα πέλαγα. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις είναι υπεραρκετές, για να τρίψουν οι εργαζόμενοι στα μούτρα αυτά τα αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κυρίως για να επαγρυπνούν.

Βρώμικες αποστολές... 
 
Στη διακήρυξη της ΝΑΤΟικής Συνόδου, που μυρίζει «μπαρούτι», με κάθε σκέλος της να δείχνει προς τη μεριά της Ρωσίας, ανάμεσα σε άλλα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκεί ξεχωρίζουν και οι αναφορές στη Σερβία. Τι λέγεται; Οτι «η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Σερβίας είναι προς όφελος της Συμμαχίας, της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής» και ακόμη ότι «επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για συνεχή πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας που διευκολύνεται από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ άλλων υπό τη μορφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων και την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών». Η πρεμούρα δηλαδή για να γίνει στα γρήγορα η διευθέτηση ανάμεσα σε Σερβία και το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου των «εκκρεμοτήτων», που άφησε ο προηγούμενος γύρος των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή (βλέπε διάλυση της Γιουγκοσλαβίας), είναι παραπάνω από φανερή. Οπως παραπάνω από φανερό είναι και ότι ο στόχος είναι να κλείσει η... τανάλια γύρω από τη Ρωσία, που ξεκινάει από τη Βαλτική, περνάει από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνει μέσω Αιγαίου έως τη Μ. Ανατολή. Πρόκειται βέβαια για ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά σφοδρά η Ρωσία, που διατηρεί έτσι κι αλλιώς ισχυρά ερείσματα στη Σερβία.

... με ελληνική σφραγίδα
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να αφήσει την ουρά της έξω και από αυτήν τη ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά. Και δεν εννοούμε βέβαια μόνο τη γενικότερη «συνεισφορά» της στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή, όπως αποτυπώθηκε στη συμφωνία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε τα απαραίτητα συγχαρητήρια στη Σύνοδο, ως «πρότυπο» και «παράδειγμα» για όλες τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές διευθετήσεις, ούτε την αντίστοιχη συμφωνία που έχει στα «σκαριά» με την Αλβανία, για σειρά ζητημάτων, ώστε να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ. Θυμίζουμε άλλωστε ότι μόλις την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση οργάνωσε εκ νέου μια τετραμερή με Σερβία - Βουλγαρία και Ρουμανία. Οταν αυτή τέλειωσε, στις κοινές τους δηλώσεις ο Πρόεδρος της Σερβίας «κάρφωσε» τις πιέσεις που δέχτηκε, λέγοντας ότι «εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών»! Ενώ λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών σε Σερβία και Κόσσοβο, για να μεταφερθούν τα σχετικά «μηνύματα» ένθεν κακείθεν. Αυτοί είναι οι «ηγετικοί ρόλοι» που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή και για τους οποίους λέει και ξαναλέει ο πρωθυπουργός. «Σημαιοφόροι» του ΝΑΤΟ, εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια με βρωμοδουλειές για όλα τα γούστα, που ανοίγουν διάπλατα τους επικίνδυνους δρόμους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Πολυδιάστατα κουραφέξαλα... 
 
Τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ούτε τα πιστέψαμε ούτε τα υιοθετήσαμε και ποτέ. Αλλωστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι σε συνθήκες καπιταλισμού, ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και λυκοσυμμαχιών, ούτε ισότιμες σχέσεις μπορούν να υπάρξουν ούτε συνεργασία αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στα κράτη. Ομως οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν «φύλλο και φτερό» την κυβερνητική προπαγάνδα. Πρώτα απ' όλα, τι ομολόγησε ανοιχτά ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες; Οτι ουσιαστικά όλες μα όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει σε περιφερειακό επίπεδο η κυβέρνηση (άξονες με κράτη της Μ. Ανατολής, πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, Διάσκεψη για την Ασφάλεια, Μεταναστευτικό κ.λπ.) υπηρετούν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό. Δεύτερον, ουσιαστικά και η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την επιθετική στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, παρ' όλες τις πιο ήπιες φραστικές διατυπώσεις και την επισήμανση ότι μαζί με τη δυναμική αντιμετώπιση πρέπει να αναπτυχθεί και ο διάλογος. Η απέλαση άλλωστε Ρώσων διπλωματών και η απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας, ότι δεν θεωρούσαμε, ούτε θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη, δίνουν το στίγμα. Αρα η τόσο διαφημιζόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» όχι μόνο είναι κουραφέξαλα, αλλά και καμία σχέση δεν έχει με την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, ενώ σηματοδοτεί μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...





Ριζοσπάστης   Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου