Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Κυβερνητικές αλχημείες και «κρύα» αστεία περί «ανάπτυξης για όλους»


INTIME NEWS
Την τρίχα τριχιά και το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ότι «έχουν λαμβάνειν» και εκείνα από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου την οποία σπεύδει να στηρίξει με το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί, χτίζοντας στα «κεκτημένα» των τριών μνημονίων και των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων.
 Την ίδια ώρα, τα παραδείγματα που επιστρατεύει δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, αφού επιβεβαιώνουν πως τα υποτιθέμενα μέτρα «ανακούφισης» των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο είναι η αποθέωση της λογικής «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω», απέχοντας χιλιόμετρα από τις λαϊκές ανάγκες, όχι μόνο δεν αποτελούν κάποιο ουσιαστικό αντίβαρο στη συνολική αντιλαϊκή επίθεση που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά στην πραγματικότητα είναι η άλλη της όψη.

«Κρύα» αστεία...
 
Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, τη βδομάδα που πέρασε, ήταν η Υπουργική Απόφαση - που παρουσιάστηκε «μετά βαΐων και κλάδων» - για την πενιχρή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για φέτος, που προβλέπεται να φτάσει στα 68 εκατ. ευρώ, από 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα, «διαφημίζει» τη «σημαντική αύξηση», καθώς και την «εμπροσθοβαρή» καταβολή του επιδόματος, ως αποτέλεσμα του «δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος», δηλαδή των φαραωνικών πλεονασμάτων που φορτώθηκαν στις λαϊκές πλάτες.


Τι δεν είπαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις;

Οτι η επιδότηση διαμορφώνεται μόλις στα 16 λεπτά ανά λίτρο, «σταγόνα στον ωκεανό» δηλαδή ακόμα και για τα λαϊκά νοικοκυριά που καταφέρνουν να περάσουν από την «ψιλή κρησάρα» και τους «κόφτες» με τα απαράδεκτα χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οτι η «βάση υπολογισμού» για τις δήθεν «σημαντικές» αυξήσεις είναι ακριβώς αυτά που παρέλαβαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που φρόντισε να φτάσει (και) το επίδομα θέρμανσης στον πάτο, πετσοκόβοντας το συνολικό κονδύλι του επιδόματος από το 2014 και έπειτα, από τα 206 εκατ. ευρώ στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 εκατ. το 2016, στα 112 εκατ. το 2017 και στα 57,5 εκατ. πέρυσι.

Οτι στο «ύψος» του, στα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, θα παραμείνει και για τον φετινό χειμώνα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, επί του οποίου προστίθεται στη συνέχεια και ο ΦΠΑ (24%), προσαυξάνοντας την φοροληστεία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Πρόκειται για το φόρο που από το 2010, οπότε και κυμαινόταν στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (με ΦΠΑ 23%), έχει εκτοξευτεί στα σημερινά αστρονομικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ως... αντιστάθμισμα για τη λεηλασία αυτή υποτίθεται πως δίνονται τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης» και βέβαια μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού.

Οσο για την «εμπροσθοβαρή» καταβολή του επιδόματος, καμία σχέση δεν έχει με κάποια υποτιθέμενη «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης, αντιθέτως σηματοδοτεί την «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» στον νέο προϋπολογισμό, ενώ αγορές πετρελαίου που θα γίνουν μετά το τέλος του χρόνου θα μείνουν εκτός επιδότησης.

Εξάλλου, η «σούμα» όλων των παραπάνω για τα λαϊκά στρώματα μιλάει από μόνη της. Ακόμα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα θα στερηθεί και φέτος επαρκή θέρμανση, την ώρα που θα βλέπει δίπλα του να περνούν τα «εμβληματικά έργα» του κεφαλαίου στην Ενέργεια, οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου...

...«ελάφρυνση» από τα «περιττά» έσοδα για το λαό
 
Σταθερά ψηλά στο κυβερνητικό «αφήγημα» περί «κοινού καλού» από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι βέβαια και το ζήτημα της φορολογίας, με αφορμή και την πρόσφατη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται σύντομα στη Βουλή.

Τι λέει η κυβέρνηση; Οτι οι νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο τις οποίες φέρνει με τη «σέσουλα», όπως π.χ. με την παραπέρα μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 29% κ.ο.κ., μπορούν τάχα να συνδυαστούν με φοροελαφρύνσεις για το λαό, αξιοποιώντας ως «αιχμή του δόρατος» γι' αυτό τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, που θα ισχύσει από το 2020.

Αλλά τι κρύβει;

Οτι η προβλεπόμενη αυτή μείωση θα αντισταθμίζεται με «ισοδύναμες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, τόσο από το σκέλος της φορολογίας όσο και από αυτό των κρατικών δαπανών.

Ενώ η ίδια η υποτιθέμενη αυτή «ανακούφιση» είναι «σταγόνα στον ωκεανό», της τάξης των 9 ευρώ το μήνα, με το ύψος της φοροληστείας να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, καθώς από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της, συμπιέζοντάς το στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015 και από 12.000 ευρώ το 2010.

Αλλωστε, το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση μιλάει από μόνο του για το πόσο πολύ μπορούν να συνδυαστούν οι φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο με αυτές στα λαϊκά στρώματα, αφού προβλέπει:

-- Απογείωση φόρων κατά περίπου 800 εκατομμύρια, από 51 δισ. φέτος στα 51,8 δισ. το 2020.

-- Μεταξύ άλλων ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 11,29 δισ. (από 11 δισ. φέτος), αύξηση 300 εκατ. ευρώ.

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα «πιάσει» τα 18,26 δισ. (από 17,76 δισ.), αύξηση 500 εκατ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7,2 δισ.

Ως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθεί στα 3,94 δισ. (από 4,4 δισ. φέτος), μείωση 460 εκατ. (11,7%), και αυτό παρά την ανάκαμψη και την αναμενόμενη διόγκωση των επιχειρηματικών κερδών την επόμενη χρονιά.

Οπως προκύπτει δηλαδή, οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να κουβαλάνε τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών βαρών, πάνω από το 90%, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα «καθαρίζουν» με ορισμένα «φιλοδωρήματα» της τάξης του 5%, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης «φιλοεπενδυτικού κλίματος».

«Αβέρτα» τα μερίσματα κάλπικων προσδοκιών
 
Αντίστοιχη εικονική πραγματικότητα, στα βήματα του «πρώτου διδάξαντα» ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και σε ό,τι αφορά το «φιλοδώρημα» του «κοινωνικού μερίσματος», με τη φιλολογία για το αν αυτό «κλειδώνει» ή όχι για το Δεκέμβρη και τις κυβερνητικές διαρροές πως για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει και έναν «μποναμά» για τις επιχειρήσεις της τάξης των 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση μάλιστα αυτό το τελευταίο, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει προσδοκίες και σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, πως τάχα θα συγκαταλέγονται και εκείνοι στους ωφελημένους, «αρκεί» να είναι συνεπείς στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους, αρκεί δηλαδή να υπομένουν αδιαμαρτύρητα τα χαράτσια και τα άλλα μέτρα που παραμένουν και επεκτείνονται και για εκείνους, την ίδια ώρα που βρίσκονται αντιμέτωποι και με μαζικούς πλειστηριασμούς, εξαιτίας χρεών που παραμένουν και διογκώνονται. Και εδώ δηλαδή επιβεβαιώνεται πως τα κυβερνητικά μέτρα σε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα - εν προκειμένω οι μικροί ΕΒΕ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα στο συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο και να ζουν τις συνέπειες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, που τους σπρώχνει όλο και πιο κάτω.

Ενώ, σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση του όποιου «φιλοδωρήματος» σκοπεύει να μοιράσει η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου είναι - όπως έχει ξεκαθαρίσει - να υπάρξουν τα αντίστοιχα «δημοσιονομικά περιθώρια», που προέρχονται από τα ματωμένα «υπερπλεονάσματα».

Το τι σηματοδοτεί αυτό ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες αποτυπώνεται σε στοιχεία όπως π.χ. ότι πλάι στην κατρακύλα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης κατά 8,46 δισ. την προηγούμενη τριετία, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται και επιπλέον περικοπές τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από το «ψαλίδισμα» των «οροφών δαπανών» που έχουν υποβάλει τα υπουργεία.

Ενταση πλειστηριασμών και κοροϊδίας
 
Εκεί βέβαια που η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της σε ό,τι αφορά την κοροϊδία είναι στην προσπάθεια που έκανε να παρουσιάσει ως μεγάλο επίτευγμα το προσωρινό «πάγωμα» των ληστρικών χρεώσεων που είχαν στα σκαριά οι τραπεζίτες, όπως π.χ. για την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ που σκόπευαν να ενεργοποιήσουν από την Παρασκευή. Ζητάνε δηλαδή από τα λαϊκά στρώματα να τους πουν και ευχαριστώ γιατί, εκεί που τους χρωστούσαν, προσωρινά δεν «τους πήραν και το βόδι». Εξετάζοντας μάλιστα να τα πάρουν «απ' την άλλη τσέπη» με την επιβολή πάγιου μηνιαίου τέλους.

Κι αυτό μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο Νοέμβρη να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο για τους τραπεζικούς ομίλους, το οποίο θα προβλέπει και νέες κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες, με στόχο την απαλλαγή τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, προσφέροντάς τους ένα ακόμα τεράστιο «δωράκι» πλάι σε όσα τους «μπούκωσαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εναλλάξ, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα.

Εξέλιξη η οποία, σε συνδυασμό και με την πλήρη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον έλεγχο των υποθέσεων που ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς «προστασίας» και αυτών που εκκρεμούν στα δικαστήρια - πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή - σηματοδοτεί νέο γύρο εκβιασμών και πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια αλλά και νέα επίθεση στους τραπεζοϋπαλλήλους.

Ριζοσπάστης   Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου