Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Οι μάσκες...


  Πηγή: Eurokinissi

Της Κάλι Καρά

Την ξεκάθαρη άποψη ότι δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας εκτός σπιτιού εξέφρασε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στις 9/4/20. Να μη μας διαφεύγει ότι εκείνη την εποχή παρατηρείται έλλειψη μασκών ακόμη και σε κράτη που διαθέτουν μεγάλα πυρηνικά οπλοστάσια, ικανότητα στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό και πρωτοπόρο ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη και θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν και επάρκεια στα απλά προστατευτικά μέσα για την αποτροπή της διασποράς μιας πανδημίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η οικονομία τους θα ήταν κτισμένη στη βάση της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών και όχι του καπιταλιστικού κέρδους.

Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό. Συστήνεται να χρησιμοποιούνται σε περιοχές υψηλού συγχρωτισμού όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα αντίστοιχα δηλώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας τις 23/4/20, ενώ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό!


Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σύμφωνα με όσα ορίζουν τα νέα μέτρα, συμπλήρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών στις ενέργειες της «επόμενης μέρας» και την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Αυτόματη η προσαρμογή στην καπιταλιστική αγορά. Μάσκες υφασμάτινες έρχονται στην πόρτα σας από 5 ευρώ έως 12,90 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών.

Από μόλις 1,49 ευρώ: Υφασμάτινες Μάσκες Προστασίας Πολλαπλών Χρήσεων, από 100% Βαμβάκι & Βιολογική Βαφή, σε 3 επιλογές (Λευκή, Ασπρόμαυρη, Χακί) - Ελληνικής Κατασκευής.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε είτε να αγοράσετε, υπάρχει η διαδικτυακή «συνταγή» κατά την οποία δεν χρειάζονται ούτε βελόνες, ούτε λαστιχάκια που ενοχλούν και στα αυτιά μετά από λίγη ώρα. Μόνο ένα παλιό βαμβακερό κατά προτίμηση μπλουζάκι, κοπίδι (ή ψαλίδι αν δεν έχετε) και ένας χάρακας για να μετρήσετε σωστά.

Να που και η μάσκα μπαίνει στο παιχνίδι της άρχουσας τάξης και της καπιταλιστικής αγοράς κατά το δοκούν.

Όμως οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας τη μόνη μάσκα που δεν θα φορέσουν είναι η «μάσκα σιωπής», όταν είναι ορατός ο καπιταλιστικός εχθρός μπροστά τους.

Όσο «σχολαστικά» και αν πλένουν τα χέρια τους, δεν κουκουλώνονται οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Παρά τα μπαλώματα, η ανασφάλεια, η ανεργία, η πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, αργά ή γρήγορα, θα αποκαλύψουν την προσπάθεια να φορτωθεί από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τους λαούς.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου