Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

«Θάλαμος αερίων» με σφραγίδα κυβέρνησης - κεφαλαίου


Νέα κινητοποίηση φορέων και σωματείων την Παρασκευή 19/6, στις 7 μ.μ. στην Ευκαρπία, ενάντια στην κατάπτυστη απόφαση

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις
MotionTeam
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις
Συνέχιση του δίκαιου αγώνα τους και νέα κινητοποίηση, την Παρασκευή 19 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην Ευκαρπία, ανακοίνωσαν οι 128 σύλλογοι, σωματεία και φορείς που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη και καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ».
Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή 12/6, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ», που λειτουργεί στην Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά, και πλέον η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να καίει RDF/SRF.

Η Πρωτοβουλία των 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το ΥΠΕΝ ως «προστάτη - συνήγορο» της «ΤΙΤΑΝ», μιλά για «υπογραφή - δώρο της κυβέρνησης» και απαιτεί από την Τοπική Διοίκηση, τους δημάρχους και την Περιφέρεια να στηρίξουν στην πράξη τα δίκαια αιτήματα του λαού. Με δυναμικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν την ανάκληση της αδειοδότησης της «ΤΙΤΑΝ» και να κρίνουν ανεπιθύμητη την εταιρεία, όπως και όλους εκείνους που υπέγραψαν υπέρ της καύσης.


Μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι: «Ικανοποίησε τα οικονομικά συμφέροντα μιας τσιμεντοβιομηχανίας που, στο όνομα και μόνο του κέρδους, μετατρέπεται σε εργοστάσιο καύσης πετ κοκ - σκουπιδιών - πλαστικών, χαρίζοντας ένα μέλλον γεμάτο με διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, υδράργυρο, σε μας και στα παιδιά μας».

Οπως τονίζει, «δεν μπορούν να κρυφτούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες νομοθέτησαν μια πολιτική με κοινό παρονομαστή τα κέρδη και όχι την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Τέλος αναδεικνύει ότι «αν η κυβέρνηση επιθυμεί τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, ας διοχετεύσει επιτέλους επαρκείς κρατικούς πόρους, πρωταρχικά σε όλα τα προηγούμενα στάδια της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με κομποστοποίηση, με ανακύκλωση, σε πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικές μορφές ανακύκλωσης».

Για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα
Την ίδια ώρα «τρέχουν» και οι εξελίξεις για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, των μονάδων που θα παράγουν το απορριμματογενές καύσιμο RDF/SRF που θα μπορεί να καίει η «ΤΙΤΑΝ».

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόσφατα χορήγησε στο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας «Βεβαίωση Χωροθέτησης» για την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στην περιοχή της Μαυροράχης, η οποία βρίσκεται κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ. Η Μονάδα προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και να αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους της στην Ελλάδα.

Το περασμένο Σάββατο, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λαγκαδά του ΚΚΕ, μαζί με τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος, και τον Φίλιππο Γεωργουδάκη, δημοτικό σύμβουλο Λαγκαδά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναντήθηκαν με το Τοπικό Συμβούλιο Ασσήρου και τον Σύλλογο «Φίλοι της Γης», με αφορμή την κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ στη Μαυροράχη.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ δήλωσαν την αντίθεση του Κόμματος συνολικά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα στη δημιουργία ΜΕΑ στη Μαυροράχη, σημείωσαν τις ευθύνες που έχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γι' αυτήν την εξέλιξη και παρουσίασαν τις θέσεις του Κόμματος: Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των ΜΕΑ σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδότηση και ενίσχυση της πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, να μη μεταφερθούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων κ.ά.

Ριζοσπάστης  Τρίτη 16 Ιούνη 2020
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου