Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Μωρά – εμπόρευμα και μήτρες προς ενοικίαση – Εκρηκτική η εκμετάλλευση παρένθετων μητέρων στην Ουκρανία



Μια από τις πιο αποκρουστικές συνέπειες τριών δεκαετιών καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Ουκρανία είναι η μετατροπή της χώρας σε “παράδεισο” εμπορίας βρεφών μέσω κλινικών που εκμεταλλεύονται φτωχές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ως κινούμενες μήτρες. 

Μωρά που κλαίνε μες στα περιττώματά τους, άλλα που ταΐζονται με μπιμπερό από παραμάνες. Δεν είναι σκηνές από μαιευτήριο, αλλά από το ξενοδοχείο “Βενετία” σε προάστιο του Κιέβου, περιτριγυρισμένο από τοίχους και συρματοπλέγματα.
 Πρόκειται για μωρά γεννημένα από Ουκρανές παρένθετες μητέρες που δουλεύουν για λογαριασμό της BioTexCom Centre, της μεγαλύτερης κλινικής παρένθετης μητρότητας στον κόσμο. Κι αυτό γιατί η Ουκρανία, εκτός από τη μεγαλύτερη φωλιά φασιστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και σε κέντρο της “νόμιμης” εμπορίας βρεφών, πατώντας στη χαλαρή νομοθεσία και τη φτώχεια των νεαρών γυναικών. Ο λόγος που τα μωρά βρίσκονται στο ξενοδοχείο είναι πως οι βιολογικοί τους γονείς βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να ταξιδέψουν από το Μάρτη λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών της πανδημίας.


Newborn babies born to Ukrainian surrogate mothers at the Hotel Venice in Kyiv
Νεογέννητα από παρένθετες μητέρες στο χώρο του ξενοδοχείου “Βενετία”

Care-givers hold some of the stranded infants at the Venice Hotel
Παραμάνες κρατούν στην αγκαλιά τους τα μωρά που έχουν μείνει αναγκαστικά “στα αζήτητα” λόγω απαγόρευσης ταξιδιών.

Η ίδια η BioTexCom δημοσιοποίησε τις ντροπιαστικές εικόνες πριν ένα μήνα, για να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας να ανοίξει τα σύνορα στους γονείς – αγοραστές. Μέχρι σήμερα, περίπου 50 μωρά παραμένουν στο ξενοδοχείο, ενώ οι φωνές που ζητούν την κατάργηση της απάνθρωπης πρακτικής υψώνονται και μες στην Ουκρανία. O Μίκολα Κουλέμπα, αξιωματούχος με τη θέση του συνηγόρου του παιδιού, δήλωσε πως δεν αρκεί η μεταρρύθμιση της πρακτικής, αλλά η ολοκληρωτική κατάργηση των υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας σε αλλοδαπούς.

Οι αρχές της χώρας προτιμούν ωστόσο να κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς η αγοραπωλησία βρεφών φέρνει ενέσεις ρευστότητας σε μια παραπαίουσα οικονομία, όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 333 ευρώ. Παρά το τεράστιο σωματικό και ψυχολογικό κόστος, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συρρέουν σε μεσάζοντες όπως η κλινική BioTexCom για να επιβιώσουν ή να ενισχύσουν το γλίσχρο εισόδημά τους. Ούτε αυτό όμως είναι εγγυημένο, όπως δείχνει το παράδειγμα της Λουντμίλα, που γέννησε ένα κορίτσι για ζευγάρι από τη Γερμανία και περιμένει την αποζημίωση 6000 ευρώ που της υποσχέθηκε η κλινική. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της, ισχυρίζονται πως λόγω λοκντάουν δεν μπορούν να της στείλουν όλο το ποσό.

Η πωλήτρια και μόνη μητέρα τριών παιδιών έκανε την πρώτη της γέννα επί πληρωμή το 2017 και με τα χρήματα αυτά πήρε δάνειο για ένα διαμέρισμα. Παρότι μπήκε στην εντατική μετά από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αποφάσισε να ξαναγίνει παρένθετη μητέρα για να αποπληρώσει το δάνειο.
 
Σαν τη Λουντμίλα υπολογίζεται πως υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες στην Ουκρανία κάθε χρόνο, με 80% των μωρών που φέρνουν στον κόσμο να πηγαίνουν σε ζευγάρια από το εξωτερικό. Η νομιμότητα και η χαμηλή τιμή της διαδικασίας έχει καταστήσει την Ουκρανία πόλο έλξης άτεκνων ζευγαριών από όλο τον κόσμο. Η μόνη προϋπόθεση για τους γονείς – αγοραστές, σύμφωνη με τα συντηρητικά ήθη της χώρας, είναι να πρόκειται για παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι με αποδεδειγμένη υπογονιμότητα.
 
Η εμπειρία είναι τόσο καταστροφική για κάποιες από τις παρένθετες μητέρες, που έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να πείσουν άλλες γυναίκες να μην ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Μια από αυτές είναι η 38χρονη Τατιάνα Σουλζίνσκα, που σημειώνει πως “στα συμβόλαια προστατεύουν μόνο τα μωρά, όχι εμάς”.

Tetiana Shulzhynska goes through her medical records at her home in Chernihiv, northern Ukraine
Τατιάνα Σουλζίνσκα

An Argentinian couple meet their son for the first time at Hotel Venice
Ζευγάρι από την Αργεντινή συναντά για πρώτη φορά το βιολογικό παιδί του.

Albert Tochilovsky, the owner of BioTexCom
Ο ιδιοκτήτης της BioTexCom Άλμπερτ Τοχιλόφσκι
Olga who is on her second surrogate pregnancy, twins for a Chinese couple, waits in a rented apartment in Kyiv
Η Όλγα βρίσκεται ήδη στη δεύτερη εγκυμοσύνη της ως παρένθετη μητέρα
Στο μεταξύ στο ξενοδοχείο “Βενετία” καταφτάνουν γονείς από την Αργεντινή και την Ισπανία, κάποιοι από τους οποίους πρόλαβαν να έρθουν πριν το λοκντάουν στη χώρα, αλλά δεν ξέρουν πότε θα μπορούν να φύγουν. Ταλαιπωρία πολύ μικρή για να επισκιάσει τη χαρά τους να αποκτήσουν παιδιά, αλλά και την όποια έγνοια τους για την τύχη των γυναικών τη μήτρα των οποίων νοίκιασαν για εννιά μήνες.

Με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου