Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ «ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ»


Η περιγραφή του Αμερικανού πρέσβη για τη σύγκρουση ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας εντός και εκτός της χώρας




Τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας εντός της Ελλάδας και στη γειτονιά της, περιγράφει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή». Οι αναφορές του είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο σκληρών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το λαό.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην Ελλάδα, ο Τζ. Πάιατ δηλώνει πως δραστηριοποιείται στη χώρα η Διεθνής Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), που έφτιαξε η Ουάσιγκτον για την ανάσχεση της οικονομικής επιρροής της Κίνας ανά τον κόσμο. Δηλώνει πως «η DFC δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για να δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ένα εργαλείο απέναντι στους μεγάλους ανταγωνιστές μας και ιδίως για να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στη διπλωματία του βιβλίου επιταγών, με την οποία η Κίνα και άλλοι έχουν εμπλακεί με μηχανισμούς όπως το πρότζεκτ "Belt and Road"».
Προσθέτει πως «η DFC είναι ανοιχτή για δουλειές στην Ελλάδα», μια χώρα «την οποία η ίδια η Κίνα έχει αναγνωρίσει ως το "κεφάλι του δράκου" της πρωτοβουλίας "Belt and Road" στην Ευρώπη». Για το λόγο, αυτό οι ΗΠΑ μέσω της DFC «έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας» και αναφέρει επίσης πως «η DFC έχει επίσης προτεραιότητα σε ολόκληρο το πλέγμα έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση λιμένων, το FSRU, τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος αυτού του κόμβου εφοδιασμού και μεταφοράς γύρω από την Αλεξανδρούπολη».

Ο Αμερικανός πρέσβης μιλάει ακόμα και για τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και αναφέρει πως η Ουάσιγκτον θέλει να πουλήσει φρεγάτες στην Αθήνα, λέγοντας πως «θα ήταν τεράστιο βήμα εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μια επιλογή για την επόμενη γενιά φρεγατών της Ελλάδας και να κάνουμε τη συμπαραγωγή τους στην Ελευσίνα». Για το θέμα των φρεγατών υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Γαλλία.

Για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ο Τζ. Πάιατ δηλώνει πως «η DFC έχει επίσης σαφή εντολή να εργαστεί και στα δυτικά Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο σημαντική. Επειδή τα έργα εκεί συνδέονται με πράγματα όπως η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, η προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σερβία...». Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία δηλώνει πως «θα είναι μια σοβαρή πρόκληση τις επόμενες εβδομάδες οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Ελλάδα και ΗΠΑ ενδιαφερόμαστε όποια κυβέρνηση εκλεγεί στη Βόρεια Μακεδονία, να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να γίνει επιτυχημένο μέλος του ΝΑΤΟ».

Πέρα από την Κίνα, ο Αμερικανός πρέσβης μιλάει και για την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πάντα έρχονται στη μνήμη μου οι ναύαρχοι Φόγκο και Φρανκέτι στη Νάπολη, οι οποίοι θυμούνται πως όταν ήταν νεαροί αξιωματικοί αντιμετωπίζαμε την Ανατολική Μεσόγειο ως λίμνη του ΝΑΤΟ. Ξαφνικά έχουμε ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς, ρωσικά υποβρύχια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από την κατεχόμενη Κριμαία και μια αβέβαιη κατάσταση στη Λιβύη». Ειδικότερα για την κατάσταση στη Λιβύη δηλώνει πως «ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης ενός πολέμου δια αντιπροσώπων στα σύνορα της Ελλάδας».

Για τα Ελληνοτουρκικά καθιστά σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν τη συνεργασία των δύο κρατών, αποφεύγοντας να καυτηριάσει τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας από τον Έβρο έως την Ανατολική Μεσόγειο. Δηλώνει πως «το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για τη διαχείριση των εντάσεων και τον εντοπισμό τομέων συνεργασίας». Για το απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης στην Αν. Μεσόγειο, επίσης δεν καταφεύγει σε κάποιο χαρακτηρισμό και αρκείται στο να υποστηρίξει πως «αυτό το μνημόνιο δεν αφαιρεί δικαιώματα από την Ελλάδα, αλλά και την αμερικανική ερμηνεία των διεθνών νομικών και διπλωματικών πτυχών της», παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Φράνσις Φάνον που δείχνουν ότι για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική η Τουρκία, για τα συμφέροντά τους.

902.gr

1 σχόλιο:

  1. Με το πρώτο "κίχ" που θα κάνουν τα Μεμέτια η ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ σου είναι σίγουρη!

    ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ! ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ!!!

    ΧΘΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝ ΤΑ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!!!

    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!

    ΣΕ ΤΟΎΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΚΙΆ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή