Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Εργα και ημέρες της πλειοψηφίας των καρεκλοκένταυρων του ΕΚΘ


Χαρακτηριστική εικόνα της γύμνιας των εργατοπατέρων, από... «απεργιακή συγκέντρωσή» τους μπροστά στο ΕΚΘ
Χαρακτηριστική εικόνα της γύμνιας των εργατοπατέρων, από... «απεργιακή συγκέντρωσή» τους μπροστά στο ΕΚΘ
Εδώ και μήνες, η εργατική τάξη και στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει μια ολομέτωπη επίθεση κράτους και εργοδοσίας, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και μέσα στη νέα οικονομική κρίση.
 Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των εργοδοτών, με φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, και σιγοντάροντας το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στους χώρους δουλειάς.
Σε αυτές τις συνθήκες, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη ξεπουλημένη πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Τα, κατά παραγγελία των μονοπωλιακών ομίλων, μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ, σε αντίθεση με τις ταξικές δυνάμεις, συνολικά με τους τίμιους συνδικαλιστές, λειτουργούν με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, για να μείνουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους απέναντι στα αφεντικά τους, για να μη σηκωθεί ούτε ένα κεφάλι κόντρα στην αντεργατική λαίλαπα.

Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΕΚΘ έβγαλε 4 (!) ανακοινώσεις για τα μάτια του κόσμου σε ένα διάστημα 3 μηνών, με τους χώρους δουλειάς να βράζουν, χιλιάδες απολυμένους, σε αναστολή συμβάσεων, με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργοστάσια και καταστήματα. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του προέδρου του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, να μην έχει πατήσει σε ένα εργοστάσιο, σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά αντίθετα να φέρνει βόλτες στα γραφεία δημάρχων, υπουργών, του περιφερειάρχη, για να συζητήσει μαζί τους περί ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικά, συμφωνήθηκε μεταξύ Κυπριανίδη και Τζιτζικώστα να καταπολεμηθεί η ανεργία στην πόλη μέσω... ημερίδων με επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε χώρους δουλειάς, σε αποθήκες και εργοτάξια, μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ο εν λόγω πρόεδρος ήρθε σε επαφή με την αστυνομία για να ρωτήσει τι προβλέπεται για τη λειτουργία των σωματείων μέσα στο ΕΚΘ! Βέβαια, τι να περιμένει κανείς από αυτούς που κάνουν συνέδρια όπως το πρόσφατο του ΕΚΘ, με την παρουσία ασφαλιτών;

Ποια είναι η κατάσταση:
 
  • Το ΔΣ του ΕΚΘ θα συνεδριάσει μετά από πολλές βδομάδες μπροστά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι... το πλαίσιο αιτημάτων που θα επιδώσει στην κυβέρνηση, η λειτουργία του κυλικείου, και λειτουργικά θέματα του κτιρίου!
  • Το Πανελλαδικό Σωματείο του «Σκλαβενίτη», που το ΔΣ του αποτελείται από διευθυντές και προϊστάμενους, δεν έβγαλε ανακοίνωση ούτε... για περαστικά, την ίδια στιγμή που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους χώρους δουλειάς.
  • Στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ δήλωσαν πως την ανεργία και τις απολύσεις στον κλάδο θα τις αντιμετωπίσουν με... δικηγόρους. Στο ίδιο ΔΣ, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ είπε πως είναι κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και όλα αυτά τη στιγμή που η κλαδική τους σύμβαση είναι στον αέρα και ο εργαζόμενοι του κλάδου χτυπιούνται από παντού. Συνεδριάσεις βγαλμένες από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων!
  • Την ίδια στιγμή που στα εργοστάσια δεν τηρείται κανένα μέτρο υγιεινής και τα εργασιακά δικαιώματα πάνε περίπατο, τα επιχειρησιακά σωματεία όπου πλειοψηφία έχουν οι ίδιες δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στην ΒΙΠΕ Σίνδου, έχουν να συνεδριάσουν πριν από την καραντίνα του Μάρτη!
  • Στα ΔΣ που έγιναν, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αρνήθηκαν να στηρίξουν το συλλαλητήριο που αποφάσισαν 25 σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, και στηρίζουν μέχρι σήμερα δεκάδες ακόμα, γιατί λένε είναι του ΠΑΜΕ. Στην ουσία, θέλουν να μην γίνει καμιά κινητοποίηση της εργατικής τάξης και όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Η ουσία είναι πως αυτές οι δυνάμεις προτείνουν στην εργατική τάξη να στηρίξει τα προνόμια που παίρνουν οι εργοδότες, με την ελπίδα τα αφεντικά να πετάξουν κανένα ψίχουλο και σε εμάς. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου με απολύσεις, δυσμενείς μεταβολές των συνθηκών εργασίας, η πλειοψηφία του ΕΚΘ λέει στους εργάτες πως αφεντικά και εργαζόμενοι είμαστε από την ίδια μεριά, το κέρδος των μεν μπορεί να συνυπάρξει με τα δικαιώματα των δε.

Σε αντιπαράθεση με αυτήν την κατάσταση βρίσκονται δεκάδες ταξικά σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, αγωνιστές εκλεγμένοι που παλεύουν για την οργάνωση των εργαζομένων, για ένα πραγματικά ενωτικό, ταξικό, μαχητικό εργατικό κίνημα, για ένα Εργατικό Κέντρο και σωματεία με γραμμή σύγκρουσης με τις πολιτικές που θάβουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας.
 
Και αυτές οι δυνάμεις είναι που οργανώνουν την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, αύριο Σάββατο 12/9, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα μοιράζει προνόμια στους εργοδότες και βάρη στους εργαζόμενους.

Εδώ και μέρες διεξάγονται συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, η πόλη στολίζεται με τα πανό και τις αφίσες των σωματείων, για να σηκώσουν κεφάλι και όσοι εργαζόμενοι φοβούνται, όσοι νιώθουν μόνοι ενάντια στην επίθεση που δέχονται.

Βάζουμε μπροστά τα αιτήματα που γεννήθηκαν μέσα στους χώρους δουλειάς: Τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών δομών την περίοδο της πανδημίας. Καμία απόλυση, κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Καμία δυσμενής μεταβολή στην εργασία και τα δικαιώματά μας.

Η εργατική τάξη έχει να δώσει έναν πραγματικά σπουδαίο αγώνα το επόμενο διάστημα, για να μην πληρώσει και αυτήν την κρίση ο λαός, για την προστασία της υγείας του, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Η επιτυχία αυτού του αγώνα προϋποθέτει τα σωματεία, οι τίμιοι συνδικαλιστές που μπορεί να βρέθηκαν κάτω από το ίδιο ψηφοδέλτιο με τα τσιράκια των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των κυβερνήσεών τους, συνολικά όλοι οι εργαζόμενοι, να πετάξουμε πάνω από το σβέρκο μας τους εργατοπατέρες της συνδικαλιστικής μαφίας. Ας είναι το αυριανό συλλαλητήριο ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για να τελειώνουμε με τους ρουφιάνους των εργοδοτών από τις γραμμές μας.


Λεωνίδας ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
 
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
 

1 σχόλιο:

  1. Ξεπεσμένες καρικατούρες

    Στερεύουν οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την αθλιότητα της πλειοψηφίας του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ).

    - Άφαντοι τόσους μήνες από τη μάχη του λαού μας για την υγεία και τη ζωή του.

    - Πόδι δεν πάτησαν σε χώρο δουλειάς που τσακίζονται και τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα…


    Εμφανίστηκαν χτες στην Ολομέλεια του ΕΚΘ, για την οποία εβδομάδες τώρα πιέζουν οι ταξικές δυνάμεις, για να πουν ορθά κοφτά:

    - Ότι δεν θα κάνουν τίποτα διότι δεν μπορούν να μαζέψουν κόσμο. Με κάλεσμα μάλιστα στους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

    - Ότι συμβουλεύτηκαν την Αστυνομία για το με ποιους όρους πρέπει να λειτουργεί το ΕΚΘ και οι υποδομές του (αίθουσες για συνελεύσεις κλπ.).

    Τους λέμε ξεκάθαρα:
    Μη τολμήσουν να μπουν εμπόδιο στη δράση των σωματείων, στην οργάνωση της πάλης τους.

    Οι άνθρωποι της εργοδοσίας και του κρατικού μηχανισμού καταστολής του δεν έχουν καμία θέση στο εργατικό κίνημα. Θα τους αποβάλει η ταξική πάλη.

    Όλοι στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων,
    Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 18.30 πλατεία ΧΑΝΘ
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/09/blog-post_405.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή