Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Φτάνει πια! Όχι άλλο αίμα εργατών!



Σε ανακοίνωσή της για τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα και αποτελούν στην πραγματικότητα εγκλήματα με υπεύθυνους την εργοδοσίας και τις κυβερνήσεις, η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τονίζει:

«Φτάνει πια! Όχι άλλο αίμα εργατών!

  • Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι στην εταιρεία «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.”

  • Θάνατος εργαζόμενης στην εταιρεία «Vodafone» (μέσω ICAP) κατά τη διάρκεια τηλεργασίας…”

  • Ο 54χρονος οικοδόμος έπεσε από ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Αγ. Σοφία και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε ακαριαία…”

  • “…το μεσημέρι της Τρίτης, ένας 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε στο λατομείο «ΙΚΤΙΝΟΣ».


  • “…ένας 32χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, εκτελώντας εργασίες στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ…”

  • “…114κρούσματα κορονοϊού αφορούν την κονσερβοποιία «Παυλίδης», στα Γιαννιτσά Πέλλας, ενώ άλλα 35 κρούσματα συνδέονται με βιομηχανία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής”

  • Πενήντα κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε εργαζόμενους βιομηχανίας τροφίμων στην Χαλκιδική, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας…”

  • “…δεκάδες κρούσματα σε σούπερ μάρκετ, σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα της Θεσσαλονίκης το τελευταίο 15ήμερο”

  • Η ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εργοστάσια στους Νομούς Ημαθίας, Βέροιας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Ιωαννίνων και Άρτας αποδεικνύει ότι δεν τηρούνται ούτε τα τυπικά μετρά προστασίας για τους εργαζόμενους…”

Δεν είναι απλά τίτλοι ειδήσεων, ούτε μεμονωμένα περιστατικά! Είναι η ζωές των εργαζόμενων που θυσιάζονται στο καθημερινό κυνήγι του κέρδους!

Δεν ήταν η κακή ώρα! Ακόμη περισσότερο, δεν ήταν η απροσεξία των εργατών.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ξηλώνει εργατικά δικαιώματα, προσαρμόζει υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφήνει μια σειρά αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς να φυτοζωούν, δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να θυσιάζουν τη ζωή των εργατών στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Έχουν το θράσος εργοδοσία και κυβέρνηση να κατηγορούν του ίδιους τους εργάτες για τα "ατυχήματα" την ώρα που, με της πλάτες της κυβέρνησης, τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργατών, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες πανδημίας μιας και αυτά μειώνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Είναι η ίδια λογική της εξύψωσης της ατομικής ευθύνης όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Την ίδια ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική, που μέσα στο καλοκαίρι δεν τηρήθηκαν τα στοιχειώδη υγειονομικά πρωτόκολλα καθ΄ υπόδειξη των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού, την ίδια ώρα που σε μεγάλα supermarket της Θεσσαλονίκης αλλά και σε μεγάλες βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων σε Καβάλα, Χαλκιδική, Πέλλα εμφανίστηκε πληθώρα κρουσμάτων στους εργαζομένους, η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό αντί να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα.

Καμία θυσία για τα κέρδη των αφεντικών

Τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους δεν υπολογίζουν τη ζωή μας και τα δικαιώματα μας. Καθημερινά η ζωή των εργαζόμενων μπαίνει στο ζύγι με τα κέρδη τους. Για αυτούς είναι απλά αριθμητική, ένα κόστος στους υπολογισμούς των κερδών τους! Οι εργαζόμενοι έχουμε μία επιλογή, να πάρουμε τώρα την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση τη ζωής μας. Να απαιτήσουμε:

  • Να αποδοθούν τώρα ευθύνες! Να μη μείνει ατιμώρητο κανένα έγκλημα σε βάρος της ζωής των εργαζόμενων.

  • Κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν τώρα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Δε γίνεται να παίζουν οι εργάτες τη ζωή τους κορώνα γράμματα για το μεροκάματο!

  • Να ενισχυθεί και να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το σώμα επιθεώρησης εργασίας. Να εξασφαλιστεί γιατρός, νοσηλευτής εργασίας και τεχνικός ασφαλείας σε κάθε χώρο δουλειά, παρόντες σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας.

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα διασφαλίζουν από το κατώτερο μεροκάματο μέχρι και τις συνθήκες εργασίας. Τέλος στα ωράρια λάστιχο, δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Με το ΚΚΕ στο δρόμο για την ανατροπή

Σήμερα που οι εργαζόμενοι βλέπουν τη ζωή τους να μπαίνει σε καθημερινό κίνδυνο, που ορθώνεται μπροστά τους ο κίνδυνος της καπιταλιστικής κρίσης, της ανεργίας, των ανταγωνισμών και του πολέμου, είναι κρίσιμο ζήτημα να δυναμώσει ο αγώνας για να απαλλαγούμε από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο αγώνας για μια κοινωνία που κριτήριο της παραγωγής δε θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, όπου οι κλάδοι της οικονομίας θα αναπτύσσονται με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων. Για την κοινωνία όπου η εξασφάλιση της ζωής των εργαζόμενων που παράγουν όλον το πλούτο γύρω μας θα αποτελεί προτεραιότητα. Η κοινωνία για την οποία παλεύει σήμερα το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός - κομουνισμός αποδεικνύεται επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου