Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Τώρα που κλείνουν τα σχολεία μήπως οι διεκδικήσεις των μαθητών δικαιώνονται;

 


Σήμερα, σχεδόν δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση κλείνει τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ όλης της χώρας!

Σήμερα, ξαφνικά, τα σχολεία είναι χώροι συνωστισμού και μετάδοσης του ιού και η μάσκα από μόνη της δεν αρκεί!

Αν άκουγαν τους μαθητές, αν υλοποιούσαν τα δίκαια αιτήματά τους, μήπως δεν θα φτάναμε εδώ;

Μήπως τελικά το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί την απόλυτη δικαίωση των μαθητικών αιτημάτων;

 

Ρητορικά βέβαια τα ερωτήματα, γιατί κανείς από αυτούς που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν πρόκειται να το παραδεχτεί.

·        Δεν είναι η κυβέρνηση που έχοντας σαν μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, έδωσε το «πράσινο φως» στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων, χωρίς υποχρέωση τεστ, καταπατώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο στις μετακινήσεις, οδηγώντας στην τεράστια αύξηση των κρουσμάτων;

·        Δεν είναι οι ίδιοι που δεν έκαναν τίποτα για να θωρακίσουν το σύστημα Υγείας, για να πάρουν μέτρα στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς, παρόλο που είχαν το χρόνο να το κάνουν;

·        Δεν είναι η διοίκηση του δήμου που έκρυβε με επιμέλεια τα μεγάλα σχολικά προβλήματα παρουσιάζοντας μια ψεύτικη και πλασματική εικόνα πως δήθεν τα σχολεία άνοιγαν «Με τους καλύτερους όρους και τις αυστηρότερες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας»;

·        Δεν είναι η διοίκηση του Δήμου που βάζοντας στη ζυγαριά από τη μια την υγεία μαθητών-εκπαιδευτικών και από την άλλη το μεγάλο τους ταμείο, αποφάσισαν τελικά να μη ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ για καλύτερο καθαρισμό των σχολείων;

·        Δεν είναι και οι δυο μαζί που συκοφαντούσαν τους μαθητικούς αγώνες για 15αρια τμήματα στα σχολεία; Η διοίκηση του Δήμου έστελνε μάλιστα και υπαλλήλους τους να κόβουν τις αλυσίδες, να φοβίζουν και να προπηλακίζουν μικρούς μαθητές.

 

Έστω και τώρα κυβέρνηση και διοίκηση του Δήμου να "πάρουν το μάθημά τους"!

Να σταματήσουν τη συκοφαντία και την καταστολή των μαθητικών αγώνων.

Όσο δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα ώστε η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων να είναι ασφαλής τότε δεν θα είναι και η τελευταία φορά που αυτά θα κλείσουν.

Η ανάγκη για μόρφωση, όμως, δεν σταματά.

Το γενικευμένο κλείσιμο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα προβλήματα της ηλεκτρονικής τηλεκπαίδευσης, τις αδυναμίες και τους τεχνικούς περιορισμούς που έχει το σύστημα.

Η υπουργός έκανε λόγο για εξοπλισμό των σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλη του 2019), όμως καμιά προεργασία δεν έγινε μέχρι χτες, για να φτάσουν οι απαιτούμενες συσκευές στις οικογένειες εκπαιδευτικών και μαθητών που δεν έχουν.

Η διοίκηση του δήμου υποσχέθηκε και αυτή πως θα κάλυπτε κάθε έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών που τυχών θα υπάρξει.

Να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της τηλεκπαίδευσης.

Πολλές είναι οι καταγγελίες – σύμφωνα με στοιχεία που ανέδειξε η Ομοσπονδία γονέων κεντρικής Μακεδονίας – από γονείς που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ και πρόσβαση στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να αποκλείονται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Συντασσόμενοι με τα δίκαια αιτήματα της ομοσπονδίας γονέων, απαιτούμε τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, για την αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, που είναι όροι απαραίτητοι για την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

-        Κάθε μαθητής να έχει ένα δωρεάν τάμπλετ και απεριόριστη σύνδεση στο ίντερνετ.

-        Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.

-        Μέριμνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μαθητών που είναι ενταγμένοι σε τμήματα ένταξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου