Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Στήριξη της εργοδοτικής ασυδοσίας και πρόστιμα στους εργαζόμενους


  • Αδικαιολόγητα πρόστιμα σε εργαζόμενους την ώρα που σχολούσαν
  • 12 κρούσματα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο
 
Από την εξόρμηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής στην αποθήκη της «ΑΒ Βασιλόπουλος»
Από την εξόρμηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής στην αποθήκη της «ΑΒ Βασιλόπουλος»
Πυγμή και αυταρχισμός στους εργαζόμενους και το λαό και «συστάσεις» στους εργοδότες. Με αυτήν ακριβώς τη γραμμή κινείται η κυβέρνηση, αντί να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για τους χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν και δουλεύουν στη Δυτική Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό, έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς μπορεί να μη γίνονται, γιατροί Εργασίας να λείπουν από εργοστάσια, αποθήκες και άλλες επιχειρήσεις, όμως τα αδικαιολόγητα πρόστιμα πέφτουν βροχή. Αυτήν την πραγματικότητα αντιμετώπισαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ εργολαβικοί εργαζόμενοι στις αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος», στη Μάνδρα, την ώρα αλλαγής της βάρδιας, οπότε και τους επιβλήθηκαν αδικαιολόγητα πρόστιμα έξω από το χώρο δουλειάς για «άσκοπη μετακίνηση». Από την άλλη, κυβέρνηση και εργοδότες συνεχίζουν να μην παίρνουν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, συνεχίζουν να κρατάνε στο σκοτάδι ακόμα και τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον ίδιο χώρο δουλειάς, αφού δεν ενημερώνουν και δεν δημοσιοποιούν στοιχεία για τα κρούσματα.

Στο μεταξύ, σε διενέργεια ελέγχων μέσα από το αυτοκίνητο σε συνοικίες της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου εξαντλήθηκαν και την περασμένη Κυριακή οι «εντατικοί έλεγχοι» για τη διάδοση του κορονοϊού στη Δυτική Αττική. Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ με ευθύνη της κυβέρνησης εξακολουθούν να μην μπαίνουν στους χώρους δουλειάς, εκεί δηλαδή που γιγαντώνεται το πρόβλημα με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά αρκούνται σε δειγματοληπτικά τεστ έξω από εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις.

Να πάρουν μέτρα προστασίας αντί να κυνηγούν τους μεροκαματιάρηδες

Την απαράδεκτη ενέργεια της επιβολής προστίμων κατήγγειλε άμεσα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Το Σωματείο, που απαιτεί μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πραγματοποίησε εξόρμηση το πρωί του Σαββάτου έξω από τις αποθήκες, ενώ το βράδυ της Παρασκευής προσπάθησε επανειλημμένα να κάνει τηλεφωνικές παρεμβάσεις στα Αστυνομικά Τμήματα Ελευσίνας - Μάνδρας, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Παρεμβάσεις στα Αστυνομικά Τμήματα έγιναν από την ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ, και ο Μπάμπης Θεοδώρου, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας - Ειδυλλίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκαναν τηλεφωνική παρέμβαση στο ΑΤ Μάνδρας. Επίσης, ο Γ. Τάτσης και ο Κώστας Κώνστας, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ΑΤ Ελευσίνας. Και στις δύο περιπτώσεις οι υπεύθυνοι των ΑΤ δήλωσαν άγνοια και αναρμόδιοι για το περιστατικό. Από το ΑΤ Μάνδρας παρέπεμψαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής, ενώ το ΑΤ Ελευσίνας παρέπεμψε στη ΓΑΔΑ.

Δώδεκα κρούσματα σε σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο!

Στο μεταξύ, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι μεγάλη διασπορά του κορονοϊού γίνεται εκεί που η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες επιχειρούν να κουκουλώσουν τις εργοδοτικές ευθύνες, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς, αποτελεί η είδηση για 12 κρούσματα σε τέσσερις βδομάδες σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο. Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε και η διεύθυνση του καταστήματος σε παρέμβαση που έκαναν μετά από καταγγελίες, την περασμένη Κυριακή, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και άλλοι συνδικαλιστές του κλάδου.

Το Σωματείο θέτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν «σε περίοδο γιορτών που αντικειμενικά η κίνηση σε αυτά τα καταστήματα είναι μεγαλύτερη και σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί "κόκκινη", σε ένα από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ να υπάρχουν 12 κρούσματα σε εργαζόμενους και να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής».

Με αφορμή το γεγονός αυτό η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει: «Τα 12 κρούσματα κορονοϊού σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο επιβεβαιώνουν ότι τα σούπερ μάρκετ αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, καθώς κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν την εγκληματική απόκρυψη των κρουσμάτων και την ελλιπή λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργατοϋπαλλήλων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξελίσσεται μια εσωτερική διασπορά από τις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού από κατάστημα σε κατάστημα ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους και να συνεχίζουν οι μεγαλέμποροι να μπουκώνουν με υπέρογκα κέρδη σε καιρό πανδημίας».

Απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία, «αντί για μέτρα που καταργούν την κυριακάτικη αργία, ικανοποιώντας τους έκδηλους πόθους της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου για 12ωρη - 7ήμερη εργασία, αντί να κυνηγούν και να κόβουν πρόστιμα σε μετανάστες εργάτες δουλεμπορικών γραφείων που εργάζονται κάτω από τους χειρότερους όρους μέσα στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ, να πάρουν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστούν η υγεία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανθρώπινο ωράριο για τους χιλιάδες εμποροϋπάληλλους που κυριολεκτικά αυτές τις μέρες έχουν λιώσει στη δουλειά για λίγα ψίχουλα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους».

Η Οργάνωση του Κόμματος απευθύνει κάλεσμα στους εμποροϋπαλλήλους να δυναμώσουν τη διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία τους, «καθώς επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα τα επέβαλαν οι ίδιοι με την οργανωμένη δράση τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ που δίνει ελπίδα, δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου