Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Καλλιεργεί προσμονή ενόψει του εμβολίου, το οποίο είναι αναγκαίο, αλλά δεν αρκεί για να «σβήσει» τα χάλια του συστήματος Υγείας

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Μεγάλη πηγή αισιοδοξίας», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, την έναρξη του εμβολιασμού στα τέλη του Δεκέμβρη, θεωρώντας πως αρκεί για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας και για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία και άλλους κρίσιμους χώρους.

«Αν το χρονοδιάγραμμα το ευρωπαϊκό τηρηθεί, και εκτιμώ ότι θα τηρηθεί, θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην πατρίδα μας στις 26 του μήνα. Από τις 27 θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελαροπούλου, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα προσδοκίας στον λαό για την έλευση του εμβολίου, το οποίο είναι όντως ένα πολύ σημαντικό όπλο στη μάχη της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Πόσο, μάλλον, όταν ο εμβολιασμός απαιτεί αρκετό χρόνο για να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός καυχήθηκε πως «έχει γίνει μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, διυπουργική, ώστε αυτή η τεράστια επιχείρηση εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού να τρέξει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια». Ωστόσο χωρίς ενίσχυση του σχεδόν ανύπαρκτου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κανένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να «τρέξει» αποτελεσματικά. Γνωρίζοντας άλλωστε αυτή την πραγματικότητα, δήλωσε πως «θα υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν στην πορεία και θα πρέπει να ζητήσουμε από τώρα την κατανόηση των συμπολιτών μας, εφόσον προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα». Συμπλήρωσε δε πως το εμβόλιο είναι «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» από την στιγμή που είναι εγκεκριμένο από όλους τους αρμόδιους φορείς, επαναλαμβάνοντας πως θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, «καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 27 του μήνα».

Φυσικά, ενόψει των δυσκολιών που βρίσκονται μπροστά και όχι πίσω, καθώς η ανέχεια θα πολλαπλασιάζεται, δεν δίστασε να ...«πουλήσει» αισιοδοξία «ότι το 2021 θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε όχι απλά σε ρυθμούς κανονικής ζωής, αλλά κυρίως σε ρυθμούς μιας γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης», καθώς το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» είναι προϋπόθεση για να αποδεχθεί το λαός να φορτωθεί μία ακόμη καπιταλιστική κρίση.

Τα ίδια «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» προσπάθησε να σερβίρει με αφορμή το click away, το οποίο διαφήμισε ως «καινοτόμο θεσμό» που τάχα «δίνει μία ανάσα σε όλα τα καταστήματα, όχι μόνο στα μεγάλα αλλά και στα μικρά», όταν πρόκειται για ένα μέτρο που με κραυγαλέο τρόπο θα ευνοήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό

Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται έστω και τώρα να ακούσει τους υγειονομικούς, τα σωματεία και τους άλλους φορείς που ζητάνε μέτρα στους χώρους δουλειάς και ενίσχυση των δομών Υγείας, ιδίως σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλοι εργασιακοί χώροι όπως η Δυτική Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μετέθεσε στον λαό την ευθύνη σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων λόγω των εορτών και απείλησε με νέα σκληρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν «ξεφύγουν» τα πράγματα τα Χριστούγεννα.

«Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μη χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες», είπε. «Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μια οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό, επανέλαβε πως θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65, «καθώς από αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων», ανέφερε.

902gr

1 σχόλιο:

  1. Το "Παραμύθι" η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Λύκος είχε Αίσιο τέλος!

    Το "Παραμύθι" Ο Μπούφος και το Μίκυ Μάους ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή