Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Υπάρχει λύση υπέρ του λαού

 

Στην περιοχή μας, σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, στη Συρία και τη Λιβύη. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν διατεταγμένες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και άλλων κρατών, που κινούνται με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνονται σταθερά και αξιοποιείται η απαράδεκτη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που κινείται σε γεωγραφικές συντεταγμένες που έρχονται σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η αστική τάξη της χώρας μας και τα κόμματά της συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν καθοριστικής σημασίας γεγονότα, περικλείοντας πολύ επικίνδυνη ενέργεια.

Ταυτόχρονα, στο «μεγάλο κάδρο» του ανταγωνισμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Κίνα και τη Ρωσία εντάσσεται ολοφάνερα πλέον η προσπάθεια να ανακοπεί η «αυξανόμενη παρουσία» τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ανατολικότερα, περιοχή απ' όπου περνάνε βασικοί διάδρομοι του παγκόσμιου εμπορίου, όπως και ο κινεζικός «Νέος Δρόμος του Μεταξιού», ενώ διασταυρώνονται και αντίπαλα ενεργειακά σχέδια.

Είναι πρόσφατη (Δεκέμβρης 2020) η παρουσίαση, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της «Στρατηγικής 2030», η οποία κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της Νότιας πτέρυγας της «Συμμαχίας» στην περιοχή της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μ. Ανατολής, απαιτώντας επικαιροποίηση της πολιτικής ανάσχεσης της Ρωσίας, τη δημιουργία και μιας μεσογειακής συνιστώσας.

Σε αυτό ακριβώς το γεωπολιτικό πλαίσιο τοποθετείται και η ευρισκόμενη σε ισχύ Στρατιωτική Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας, αποκαλύπτοντας τον καθαρά επιθετικό ρόλο, σε βάρος των λαών, των πολύμορφων υποδομών που δημιούργησαν στη χώρα μας, όπως η αεροναυτική βάση της Σούδας για επιχειρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οι εγκαταστάσεις του Στεφανοβίκειου και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, υποδομές για την ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα ΕΕ και Ρωσίας, οι ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις για τη «φτηνή» και άμεση υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών στόλων, αλλά και η προεγκατάσταση της κατάλληλης υποδομής, για μελλοντική παροχή «αεροπορικών διευκολύνσεων», στο σύνολο σχεδόν των πολεμικών αεροδρομίων της χώρας.

Το πλέγμα των ελληνικών «παροχών» με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς εκφράζει η θέση του αμερικανικού Πενταγώνου που τονίζει: «Η Ελλάδα στα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ έχει καταταχθεί στα κράτη ανάσχεσης», δηλαδή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Είναι απροκάλυπτος πλέον ο κυβερνητικός σχεδιασμός για βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια. Η ευθύνη γι' αυτό βαρύνει και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που στο σύνολό τους στήριξαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, επικαλούμενα συνολικά την «εθνική ομοψυχία».

Στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με κόστος που συνολικά υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ, εντάσσονται: Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «P-3 Orion», η αναβάθμιση των «F-16», η αγορά των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών «Rafale», η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του Ισραήλ της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ), η προαναγγελία προμήθειας νέων φρεγατών, με ταυτόχρονη προμήθεια και ενδιάμεσων μέχρι την παραλαβή τους λύσεων.

Η κυβέρνηση δαπανά δισεκατομμύρια για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και αναβάθμιση παλιών, στο όνομα της άμυνας της χώρας, επί της ουσίας όμως καλύπτουν τις ανάγκες της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της.

Για παράδειγμα: Τμήματα του αντιπυραυλικού συστήματος των «Patriot» θα σταλούν για να προστατεύσουν τη Σαουδική Αραβία. Τα πανάκριβα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη «F-16» και «Mirage» περιπολούν στους ουρανούς των βαλκανικών χωρών, εξαντλώντας σ' αυτές τις αποστολές το πεπερασμένο όριο ζωής τους, εφαρμόζοντας ΝΑΤΟικά σχέδια απαγόρευσης πτήσεων στους Ρώσους. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία ασκούνται, εφαρμόζοντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τον Αραβικό Κόλπο, φτάνοντας στα όριά τους πλοία και προσωπικό, στερώντας κυρίαρχα στοιχεία άμυνας των ελληνικών θαλασσών και της νησιωτικής Ελλάδας. Δυνάμεις του ελληνικού Στρατού Ξηράς είναι εξαρχής ενταγμένες στα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά οργανογράμματα. Τμήματα των ελληνικών ΕΔ συμμετέχουν σε επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εκτός συνόρων και όπου Γης.

Στον κομβικό ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τις Ενοπλες Δυνάμεις συνολικά, στο πλαίσιο πάντα του ΝΑΤΟ, πέρα απ' τα εξελιγμένα και πανάκριβα οπλικά συστήματα, εντάσσει και το στρατιωτικό προσωπικό (μόνιμο και στρατευμένο) που υπηρετεί σ' αυτές και το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Χιλιάδες στελέχη που υπηρετούν και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία), στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από λαϊκές, αγροτικές, εργατικές οικογένειες. Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους με εκατοντάδες Ερωτήσεις στη Βουλή, δημοσιεύοντας κείμενα. Πάντα το ΚΚΕ στήριζε τα δίκαια αιτήματα του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των φαντάρων.

Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα, στη διάρκεια της τριπλής ναζιστικής κατοχής, στρατιωτικών που συντάχθηκαν με τις λαϊκές δυνάμεις, αγωνιζόμενοι στις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, θυσιάζοντας και τη ζωή τους μαζί με το λαό μας.

Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριό του. Μπαίνει για συζήτηση το κείμενο «Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κεντρικής Επιτροπής και όλου του Κόμματος από το 2όο στο 21ο Συνέδριο - Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας, στην πάλη για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό». Η μελέτη και η πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού και των στρατευμένων παιδιών του θα φέρουν σοβαρά θετικά αποτελέσματα. Η χώρα μας και ο λαός μπορούν να δώσουν λύση. Να κλείσουν οι βάσεις, να αποδεσμευτεί η πατρίδα μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για μια Ελλάδα της ευημερίας για το λαό και τα παιδιά μας.

Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α., βουλευτής του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου