Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Στο κενό


«Μαύρο χιούμορ» έκανε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, στη συνάντηση με σωματεία των απεργών ναυτεργατών, ζητώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους για να μην παρεμποδίζεται η μεταφορά των εμβολίων στα νησιά και καθυστερεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών! Μιλάμε για πραγματική πρόκληση και ειρωνεία σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών. Για ποιον «αποκλεισμό» μιλάει η κυβέρνηση, όταν τα νησιά μένουν για μέρες και βδομάδες χωρίς καράβι στη διάρκεια του χειμώνα, αφού οι εφοπλιστές έχουν το «ελεύθερο» να αποδρομολογούν τα πλοία τους στις μη κερδοφόρες γραμμές ή να προσαρμόζουν τα δρομολόγια στους στόχους της κερδοφορίας τους; Για ποια καθυστέρηση των εμβολιασμών μιλάνε, όταν με ευθύνη της κυβέρνησης αυτοί γίνονται με το σταγονόμετρο; Οταν οι φαρμακοβιομηχανίες ρυθμίζουν την παραγωγή και τη διανομή με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη τους, στερώντας τον λαό από το πολύτιμο εμβόλιο; `Η μήπως δεν ξέρει ο υπουργός ότι εξαιτίας της γύμνιας της ΠΦΥ, υπάρχουν νησιώτες που πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι μέσα στο καταχείμωνο για να εμβολιαστούν; Είναι αισχρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, αν και δεν προκαλούν κάποια έκπληξη, αφού είναι γνωστή η προσπάθεια «διέγερσης» του «κοινωνικού αυτοματισμού» από όλες τις κυβερνήσεις απέναντι στις απεργίες, ιδιαίτερα αυτές των ναυτεργατών. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι και τώρα θα πέσει στο κενό.

Πρόβα

Το θηριώδες πλοίο που έφτασε χτες στην Αλεξανδρούπολη για να ξεφορτώσει το λεφούσι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών είναι «παλιός γνώριμος» του λαού της περιοχής. Πέρυσι τον Ιούλη είχε δέσει ξανά στο ίδιο λιμάνι, στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resolve», μεταφέροντας την 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB) των ΗΠΑ, που στο ενεργητικό της έχει διάφορες δολοφονικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται πλέον σε στρατηγικό κόμβο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, με ξεκάθαρο στόχο τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Κι αν κάποιοι βλέπουν σ' αυτές τις ασκήσεις απλά μια «ρουτίνα», για να μη «σκουριάζουν» τάχα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ας ακούσουν τι έλεγε πέρυσι ο διοικητής της αμερικανικής μονάδας με το που πάτησε το πόδι του στην Αλεξανδρούπολη, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πρόβα πολέμου: «Είμαστε έτοιμοι για αυτήν την αποστολή. Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο ("trained, lethal and motivated"). Θα κερδίσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον!»...


Σφραγίδα

Μιας και μιλάμε για την Αλεξανδρούπολη, το ίδιο το ΓΕΕΘΑ θυμίζει ότι η χρήση του ακριτικού λιμένα για μετακινήσεις αμερικανικών μονάδων γίνεται για 2η φορά μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, εστιάζοντας στη «δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία» η υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας «και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου»! Θυμίζουμε ότι αυτή η Συμφωνία «ψήθηκε» επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την εκκίνηση του Στρατηγικού Διαλόγου τον Δεκέμβρη του 2018, για να υπογραφεί τον Οκτώβρη του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ, που και σε αυτό το θέμα έπιασε το νήμα από τον προκάτοχό της. Η μετατροπή, λοιπόν, της Αλεξανδρούπολης σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και οι τεράστιοι κίνδυνοι που προκύπτουν για τον λαό, έχουν φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα σ' αυτήν της κυβέρνησης ΝΔ. Εξ ου και η «αφωνία» των τοπικών και όχι μόνο στελεχών του για την απόβαση των ΝΑΤΟικών, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες.


Τιμοκατάλογος

Ενα δαιδαλώδες δίκτυο από παρασκευαστές, μεσάζοντες και προμηθευτές παρεμβάλλεται στη διανομή των εμβολίων, με τον καθέναν απ' αυτούς να διεκδικεί μερίδιο από την πίτα της τεράστιας και εξασφαλισμένης κερδοφορίας. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος των κερδών που προσδοκούν οι φαρμακοβιομηχανίες και τα άλλα παράσιτα από την μπίζνα του εμβολίου, αρκεί να δει κανείς τις τιμές που έχουν συμφωνηθεί στα συμβόλαια προαγοράς και διαρρέονται τώρα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που οξύνονται γύρω από το εμβόλιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι «Pfizer» - «BioNTech» πουλάνε 14,70 δολάρια τη δόση στην ΕΕ και 19,50 στις ΗΠΑ. Η τιμή ανά δόση για την «AstraZeneca» είναι 3,50 δολάρια στην ΕΕ και κάτι παραπάνω στις ΗΠΑ, για παραγγελίες 300 εκατ. δόσεων. Αυτοί που πληρώνουν χρυσάφι τα εμβόλια είναι οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, που χρεώνεται κατά μέσο όρο 4 δολάρια ανά δόση το εμβόλιο της «AstraZeneca», μέσω του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος στα 5 δολάρια, υπολογίζοντας και το επιπλέον 1 δολάριο ανά δόση που χρεώνει η «Beximco», ο διανομέας του εμβολίου στο Μπαγκλαντές. Αλλά και η Νότια Αφρική πληρώνει 5,25 δολάρια για την απόκτηση του ίδιου εμβολίου, όσο ακριβώς και η Σαουδική Αραβία. Ο τσουχτερός αυτός ...τιμοκατάλογος φανερώνει και το μέγεθος της ληστείας σε βάρος των λαών, αφού τα κράτη έχουν ήδη χρηματοδοτήσει με γενναία ποσά την έρευνα και έχουν προαγοράσει τεράστιες ποσότητες, μετακυλίοντας το κόστος στη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου