Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Όχι στη συμμετοχή των δικηγόρων στην απονομή και τον υπολογισμό των συντάξεων!

 

 

Την αντίθεσή της στη συμμετοχή ιδιωτών (δικηγόρων ή άλλων) στην απονομή και τον υπολογισμό των συντάξεων, δηλώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», σχολιάζοντας την «λύση» που βρήκε η κυβέρνηση για την ταχεία απονομή των συντάξεων, με τη συμμετοχή «πιστοποιημένων ιδιωτών», ανάμεσα στους οποίους δικηγόροι και λογιστές.

Όπως τονίζει, ο στόχος είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης με την ελαχιστοποίηση των εργοδοτικών εισφορών, η σταδιακή «απόσυρση» του αστικού κράτους από την ευθύνη του απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μετατροπή της προστασίας των γηρατειών από κοινωνική σε καθαρά «ιδιωτική» - «ατομική» υπόθεση. Η ανάθεση της απονομής συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» προσθέτει ότι η ανάληψη της ευθύνης για την πορεία και εκτέλεση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων ανήκει αποκλειστικά στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν κατάλληλα, για να ανταπεξέλθουν στο ρόλο και στο έργο τους. «Κανένας ιδιώτης δεν νομιμοποιείται στην εκτέλεση κοινωνικοασφαλιστικού έργου και πολύ περισσότερο στην λήψη αποφάσεων περί απονομής σύνταξης», τονίζει και υπογραμμίζει πως τα ερωτηματικά που προκύπτουν, δημιουργούν πλήρη ανασφάλεια στους ασφαλισμένους για την ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών, όπως και στους ίδιους τους δικηγόρους.

Καταλήγοντας τονίζει ότι «η πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν πρέπει να φάμε κι αυτό το "τυράκι" ούτε να πέσουμε στην παγίδα του άκρατου συντεχνιασμού, που για άλλη μια φορά στήνουν η κυβέρνηση μαζί με την ηγεσία της Ολομέλειας και των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων και που τελικά γυρνάει μπούμερανγκ στα δικά μας συμφέροντα. Κερδισμένοι από τη νέα "δικηγορική" ύλη θα είναι οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, που μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο τις σχετικές αναθέσεις όσο και την μαζική διεκπεραίωση των αιτήσεων μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, κύρια των μισθωτών συναδέλφων.

Ο λαός μας μάτωσε κυριολεκτικά για να επιβληθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Ως επιστήμονες νομικοί, αλλά και ως κομμάτι του λαού μας με ανάλογα βάσανα και προβλήματα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και στέλνουμε το μήνυμα: Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση - όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ.

(Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ).

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου