Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 6 Μάη, γιορτάζουν στο ΕΜΣΤ τα 40 χρόνια από την είσοδο στην ΕΕ!

 

ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ;


Ανοικτή επιστολή του ζωγράφου Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά, εκπροσώπου του ΕΕΤΕ στο ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ο ζωγράφος Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) στο ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), απευθύνει την εξής ανοικτή επιστολή την οποία και αναδημοσιεύουμε:

«Τη στιγμή που οι καλλιτέχνες-εκπαιδευτικοί μισθωτοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, εικαστικοί ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στις μέρες μας, ζημιώνονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο από το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που έρχεται, η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε πρόκληση επιλέγοντας να γιορτάσει τα 40 χρόνια της εισόδου της χώρας στην ΕΕ, ανήμερα του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μαΐου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΜΣΤ συντεταγμένη με τις κυβερνητικές επιλογές και παρά την έγκαιρη ενημέρωση που είχε από το Σωματείο των εργαζομένων του ΕΜΣΤ ότι στις 6 Μάη οι εργαζόμενοι απεργούν, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΜΣΤ επιμένουν στη διοργάνωση της εκδήλωσης στο χώρο του ΕΜΣΤ με προσωπικό ασφαλείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης, του ΥΠΠΟΑ και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΜΣΤ να υποστηρίξουν τη διοργάνωση της εκδήλωσης της ΕΕ χωρίς να αλλάξουν την ημερομηνία για την επόμενη της Πρωτομαγιάς, σημαίνει ότι ετοιμάζεται απεργοσπαστικός μηχανισμός διαχείρισης των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΜΣΤ με ανάθεση εργασιών σε εργολαβικές εταιρείες security, αλλά και τεχνικών υπηρεσιών στήριξης της εκδήλωσης.

Η επιμονή της κυβέρνησης στη διοργάνωση της εκδήλωσης θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία των εργαζομένων, όσο και των προσκαλεσμένων, αφού ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 40 μαζί με τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους του catering.

Ως εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ στο ΔΣ του ΕΜΣΤ πρότεινα στο ΔΣ της 26/4/2021 αλλαγή ημερομηνίας της εκδήλωσης στο χώρο του ΕΜΣΤ, για την επόμενη της Πρωτομαγιάς, όταν το ΕΜΣΤ θα βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αμαυρώσει και την Πρωτομαγιά και το ΕΜΣΤ, κουνώντας αλαζονικά το δάχτυλο στην εργατική τάξη που σηκώνει ανάστημα γονατισμένη και έγκλειστη εν μέσω πανδημίας να απεργεί και να διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή.

Στο ΕΜΣΤ, η κυβέρνηση και η ΕΕ θα τιμήσουν στις 6 Μαΐου τα 40 χρόνια εξαθλίωσης των λαών της Ευρώπης και της χώρας μας.

Αυτή θα είναι η γιορτή της πλουτοκρατίας και του πολιτικού τους προσωπικού, η επιβράβευση των βάρβαρων μέτρων που παίρνονται διαδοχικά από την ΕΕ, στην οποία δίνουν γην και ύδωρ η μια μετά την άλλη ή και μαζί όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν και η τελευταία και θα παρευρίσκονται πολιτικά συντεταγμένοι στην εκδήλωση της ΕΕ!

Στο Σύνταγμα και σε όλη τη χώρα στις 6 Μαΐου με τις πρωτομαγιάτικες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι αγωνίζονται συλλογικά για τα δικαιώματά τους, δίνουν μάχες και καλυτερεύουν τις συνθήκες εργασίας τους με μόνο όπλο τον συλλογικό αγώνα να ελαφραίνουν τα οικογενειακά τους βάρη.

Με γνώμονα το σεβασμό στους νεκρούς της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης και με δεδομένη την αλληλεγγύη μου στους αγώνες της, θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση του ΔΣ του ΕΜΣΤ όσο και της κυβέρνησης να αμαυρώσουν την πρωτομαγιάτικη γιορτή των εργαζομένων στις 6 Μαΐου διοργανώνοντας φιέστα στο ΕΜΣΤ για τα 40 χρόνια της εισόδου της χώρας στην ΕΕ και τους καλώ έστω και την τελευταία στιγμή να την ακυρώσουν». 

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «καταγγέλλει την απεργοσπαστική πρακτική της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ που επιμένει στην εξαγγελία για πραγματοποίηση εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους χώρους του ΕΜΣΤ, παρά την ενημέρωσή του για τη συμμετοχή του σωματείου» στην 24ωρη απεργία στις 6 Μάη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου