Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η πυξίδα δείχνει σταθερά απέναντι στους λαούς

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΕΡΚΕΛ


Eurokinissi

Να μην επιστρέψουμε «σε κακές συνήθειες» και να μην ξεχάσουμε τη «δημοσιονομική σταθερότητα», ήταν η επισήμανση του Κυρ. Μητσοτάκη στις κοινές του δηλώσεις με την Αγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της επίσημη επίσκεψη στη χώρα ως καγκελάριος της Γερμανίας, την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός έστειλε έτσι μήνυμα προς ΕΕ και «αγορές» ότι το κοινό πρόγραμμα όλων των κυβερνήσεων για την πολιτική στήριξης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων είναι «απαράβατο» και για τη δική του κυβέρνηση, φτάνοντας άλλωστε να χαρακτηρίζει τα μνημόνια «κοινοτική αλληλεγγύη» και την εφαρμογή τους «αληθινό πατριωτισμό», που «βγήκε στο τέλος νικητής».

Χαρακτηριστικά, σε σχέση με τη συζήτηση εντός της ΕΕ για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε ότι χρειάζονται «περισσότεροι πόροι για επενδύσεις», δείχνοντας και με αυτήν την ευκαιρία ότι κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προικοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που και πάλι θα φορτωθούν στους λαούς με το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ανέφερε εξάλλου ότι αναμένει μεν να γίνουν αλλαγές στους πολύ αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου, αλλά παράλληλα «δεν θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα» και οι όποιες αλλαγές «δεν θα είναι άδεια για επιστροφή σε κακές συνήθειες», ενώ αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος επεσήμανε ότι η «αξιοπιστία» της χώρας «θα δοκιμάζεται συνέχεια» στις «αγορές» και ότι χρειάζεται να επιδεικνύονται πρωτογενή πλεονάσματα.

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, τασσόμενος για άλλη μια φορά υπέρ της εφαρμογής της εγκληματικής Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία μεταξύ άλλων εγκλωβίζει ανθρώπους σε νησιά του Αιγαίου. Οσο για τα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι επιδίωξή του είναι να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παραπέμποντας στα ευρωενωσιακά ευχολόγια περί κυρώσεων και στα παζάρια με την αστική τάξη της Τουρκίας.

Επανέλαβε άλλωστε την πρόθεση της κυβέρνησής του για διάλογο με την Τουρκία με στόχο τον καθορισμό ΑΟΖ, παραπέμποντας και στο προηγούμενο από τις ανάλογες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, που προβλέπουν μειωμένα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, βάζοντας σαν προϋπόθεση τη «μείωση αχρείαστων εντάσεων».

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από μεριάς του πρωθυπουργού δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, την ώρα μάλιστα που η Α. Μέρκελ έκανε αναφορές σε προγράμματα του γερμανικού κράτος που «τρέχουν» από κοινού με τις ελληνικές κυβερνήσεις, με στόχο την αναθεώρηση της Ιστορίας.

Στις δικές της δηλώσεις η Μέρκελ εμφάνισε ως αναγκαία τα μνημόνια για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ, λέγοντας ότι το ζητούμενο ήταν η σωτηρία του ευρώ. Πρόσθεσε πως τότε στα κεντρικά της ΕΕ και στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών ήταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι από το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ, σημειώνοντας ότι η καπιταλιστική κρίση «έπληξε χώρες με υψηλότερο χρέος», οι οποίες «δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», δηλαδή νωρίτερα τα μνημονιακά μέτρα. Βέβαια, παρατήρησε ότι απαίτησε μεν πολλά, «αλλά υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις δυνατές», φέρνοντας σαν παράδειγμα το πώς «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι σήμερα τόσο αμφισβητήσιμες όσο στο παρελθόν».

Στάθηκε και στο Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι υπήρξε «καλή συνεργασία» και σε αυτό το πεδίο από το 2015, ενώ αναγνώρισε στην Αγκυρα σημαντικό ρόλο και λόγο στη διαχείριση του ζητήματος, λέγοντας π.χ. ότι φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες «και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «ως μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης (σ.σ. με την ΕΕ) όπου θα έχουμε αλληλοσεβασμό». Για τα Ελληνοτουρκικά ζήτησε «να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση, να συντονιστούμε, αλλά να έχουμε διάλογο» με την Αγκυρα, πάνω βέβαια στις πολυεπίπεδες οικονομικές, στρατιωτικές και άλλες σχέσεις που τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν αναπτύξει με την Τουρκία.

Νωρίτερα η Μέρκελ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου