Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ματωμένη γραμμή

 

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» για τα εργατικά «ατυχήματα» την τελευταία 20ετία είναι αποκαλυπτικά, με τουλάχιστον έναν εργάτη να χάνει τη ζωή του κάθε τρεις μέρες και 19 εργάτες να τραυματίζονται καθημερινά από τα εργοδοτικά εγκλήματα. Τα 20 αυτά χρόνια άλλαξαν όλων των ειδών οι κυβερνήσεις: Σοσιαλδημοκρατικές, «αριστερές», «νεοφιλελεύθερες», αυτοδύναμες και συνεργασίας. Ολες τους υπηρέτησαν «με το καρότο και το μαστίγιο» τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, είτε πρόκειται για την είσοδο στην ΟΝΕ, όπου ο λαός θα έτρωγε με χρυσά κουτάλια, είτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ξεπέρασμα μετά της καπιταλιστικής κρίσης, μέχρι τη σημερινή «μεγάλη ιδέα» της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ολα αυτά τα χρόνια δοκιμάστηκαν και χρεοκόπησαν οι κάθε είδους υποσχέσεις και αυταπάτες για έναν «καλύτερο», «ανθρωπινότερο» και «δικαιότερο» τάχα καπιταλισμό, όπου τα εργατικά δικαιώματα θα διευρύνονταν παράλληλα με την ανάπτυξη της κερδοφορίας. Ετσι και με τα εργατικά «ατυχήματα»: Είκοσι και πλέον χρόνια, σε καπιταλιστική ανάπτυξη και κρίση, η ίδια «ματωμένη» γραμμή για τα κέρδη των αφεντικών. Σήμερα, που οι δυνατότητες για μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων είναι μεγαλύτερες από ποτέ, γίνονται πιο ξεδιάντροπα και χτυπητά τα εργοδοτικά εγκλήματα από την εντατικοποίηση, την ελαστικοποίηση, την έλλειψη μέτρων που θεωρούνται κόστος, την ώρα μάλιστα που η καπιταλιστική κερδοφορία εκτινάχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Γίνεται όμως ταυτόχρονα πιο ορατή από ποτέ και η πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους, που θα κριθεί στους χώρους δουλειάς, στην οργανωμένη σύγκρουση με την εργοδοσία και το καπιταλιστικό κέρδος, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον βραχνά του, με τις λαϊκές ανάγκες στο επίκεντρο της παραγωγής.

Ντράπηκε και η ντροπή

Ντράπηκε και η ντροπή με το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη την αφίσα που είχε στο εξώφυλλό του ο «Ριζοσπάστης» στις 28 Οκτωβρίου 1945, με απόσπασμα από το πρώτο γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη για την έναρξη του ιταλοελληνικού πολέμου. Μιλάμε για λαθροχειρία ολκής! Τι σχέση έχουν οι χιλιάδες λαού και οι σκοποί του αγώνα τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τα τσιράκια του ΝΑΤΟ και του πρέσβη, όπως είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχουν οι ΕΑΜίτες και τα στελέχη του ΚΚΕ, που οργάνωναν απεργίες εν μέσω Κατοχής, με τα πετ των εφοπλιστών και των βιομηχάνων; Τι σχέση έχουν όλοι και όλες που πολέμησαν με το όπλο στο χέρι, μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, με όσους κλίνουν ευλαβικά το γόνυ σε πλανητάρχες, καναλάρχες, ενώ συγκυβέρνησαν και με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ; Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να την βρει ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα του, η οποία διαφήμιζε τις υπογραφές του Αλ. Τσίπρα σε αντικομμουνιστικά κείμενα της ΕΕ, με αναφορές στο «σιδηρούν παραπέτασμα», και με την ίδια ευκολία κυκλοφορούσε με εξώφυλλο τον Σοβιετικό στρατιώτη (του ...«παραπετάσματος») να καρφώνει την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ! Αλλά είπαμε: Η μόνη σχέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα γράφτηκαν στο πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη, είναι ότι έκανε τα πάντα ώστε «ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, η κάθε πόλη, το κάθε σπίτι» είτε να μπει στο ΤΑΙΠΕΔ, είτε να γίνει βάση του ΝΑΤΟ, είτε να βγει σε πλειστηριασμό...


Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά για το πώς βρήκε η πανδημία το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των προϋπολογισμών. Από το 2015 μέχρι το 2019, η «δημόσια» δαπάνη εμφανίζεται αυξημένη κατά 10,4%. Ομως αυτή η αύξηση προέκυψε σχεδόν εξολοκλήρου από την αύξηση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων - δηλαδή των εργαζομένων - και συγκεκριμένα κατά 9,4%, ενώ η κρατική συμβολή περιορίστηκε στο υπόλοιπο 1%. Αντίστοιχα οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία από το κράτος μειώθηκαν κατά 4,3% ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 15,7%. Οι ιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν ανεπαίσθητα, κατά 0,63%, συνεχίζοντας την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων για την αγορά ενός μεγάλου μέρους των υπηρεσιών Υγείας που έχουν ανάγκη, το οποίο αντιστοιχούσε σε 5,73 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Επίσης, μεταξύ 2012 και 2019, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% ενώ η συμμετοχή των ασθενών μόνο για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%! Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν τις συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που υπηρέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) στην περίοδο που αναφέρονται τα στοιχεία. Οι συνέπειες αυτές κορυφώθηκαν με την πανδημία και θα γίνουν ακόμα πιο επώδυνες για τους υγειονομικούς και τον λαό, αν με τον αγώνα τους δεν μπουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», που πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.


Φορο-κοροϊδία

Το γνωστό παραμύθι περί «δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων» ξαναζεσταίνουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν, με την παρουσίαση σχεδίων περί «φόρου των δισεκατομμυριούχων» (για 700 περίπου βαθύπλουτους) και «ελάχιστου εταιρικού φόρου», με συντελεστή μόλις 15% για τους 200 πιο κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους... Πέρα από την πείρα αντίστοιχων εξαγγελιών στο παρελθόν (χαρακτηριστικά, μόλις πριν λίγους μήνες ο Μπάιντεν μιλούσε υποτίθεται για γενική άνοδο του εταιρικού φόρου στο 28%), πέρα κι από το γεγονός ότι τα εν λόγω σχέδια αποτελούν αντικείμενο σφοδρών ενδοκαπιταλιστικών παζαριών - ήδη ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Τζ. Σόρος εμφανίστηκε «υποστηρικτικός», σε αντίθεση με τον Ιλ. Μασκ - το σίγουρο είναι ότι όπου κι αν κάτσει η μπίλια, τίποτα απ' αυτά δεν έχει να κάνει με την «ελάφρυνση του λαού». Αυτό που παζαρεύουν στην πραγματικότητα, είναι ποιο φορολογικό «μείγμα» μπορεί να διασφαλίσει τη συνολικότερη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, στον ανταγωνισμό της με την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και το πώς με ορισμένα επιδόματα και άλλα ψίχουλα θα διασφαλίζεται η ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων σε αυτόν τον στόχο του κεφαλαίου, ενώ θα εντείνεται η εκμετάλλευση. Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια διατηρούν άθικτο το τεράστιο οπλοστάσιο «νόμιμης» αποφυγής της φορολογίας, ενώ και από την όποια «φορολογική συμβολή» τους - σταγόνα στον ωκεανό της ασύλληπτης κερδοφορίας τους - το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος θα επιστρέφει ξανά στα ίδια, όπως π.χ. με τα νέα τεράστια πακέτα για τις υποδομές που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, με απευθείας ενισχύσεις σε ομίλους, αλλά και με μεγάλες κρατικές επενδύσεις σε υποδομές και τομείς που διευκολύνουν την κερδοφορία τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου