Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Σαν ... «συναχάκι»

 

  Πηγή: Eurokinissi 
 

 «Ο λόγος είναι ότι με τον τεράστιο όγκο των νέων κρουσμάτων που έχουμε και που αναμένουμε με την "Ομικρον", ένα από τα πράγματα που θέλουμε να προσέχουμε είναι ότι δεν έχουμε τόσο πολλούς ανθρώπους έξω. Εάν είστε ασυμπτωματικοί και έχετε μολυνθεί, θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στις δουλειές τους, ειδικά εκείνους με βασικές θέσεις εργασίας».

Με τον κυνικό αυτό τρόπο ο Αντ. Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι οι ασυμπτωματικοί ή ήπια νοσούντες από COVID εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από πέντε μέρες καραντίνας, αντί για δέκα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ. Το ίδιο μέτρο υιοθέτησε και στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, μεταθέτοντας στους ασθενείς (!) την ευθύνη της αυτοδιάγνωσης, αλλά και μιας σοβαρής υποτροπής, αφού δεν θα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Στον Καναδά η κυβέρνηση το πήγε ένα βήμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας ότι «υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά, με βάση μια λίστα προτεραιοτήτων και διαχείρισης του κινδύνου». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «η εξάπλωση της "Ομικρον" είναι τόσο εκθετική, που τεράστιος αριθμός εργαζομένων θα πρέπει να αποσυρθεί», προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, καθώς το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Ομικρον» κυριαρχεί παγκόσμια: Μπροστά στον κίνδυνο να «παγώσει» η οικονομία και να υπονομευθεί η καπιταλιστική κερδοφορία από τη μεγάλη διασπορά του ιού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και ...εξαφανίζουν τον ιό (!), υποχρεώνοντας πλέον τους εργαζόμενους σε αδιάλειπτη εργασία αν νοσήσουν, ή το πολύ σε πενθήμερη απουσία από τη δουλειά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αμερικανικό ΕΟΔΥ, η επιστροφή στην εργασία μετά τη σύντομη καραντίνα - που παραπέμπει σε «συναχάκι», και όχι σε πανδημία με μερικά εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως - θα γίνεται χωρίς διάγνωση με rapid test. Οχι επειδή θεωρούν ότι τα rapid δύσκολα πιάνουν τη μετάλλαξη «Ομικρον», αλλά προφανώς επειδή είναι βέβαιοι ότι το κρούσμα θα συνεχίσει να δείχνει ενεργό, όσο ήπια κι αν νοσεί!

Σκοπεύουν μάλιστα αυτό το μέτρο να το εφαρμόσουν και για τους εργαζόμενους στην Υγεία, όπου θα ζήσουμε τον εξής παραλογισμό: Ασθενής υγειονομικός με ήπια συμπτώματα να φροντίζει νοσηλευόμενους με COVID ή χωρίς, την ίδια ώρα που 6.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην Υγεία βρίσκονται σε αναστολή και απειλούνται με απόλυση, επειδή θεωρούνται επικίνδυνοι να διασπείρουν τον ιό μέσα στα νοσοκομεία αν νοσήσουν.

Μιλάμε δηλαδή για την αποθέωση του ανορθολογισμού, που έχει την ίδια αφετηρία σε όλες τις φάσεις της πανδημίας: Το γεγονός ότι η διαχείρισή της δεν γίνεται με κριτήριο την προστασία του λαού, αλλά με προτεραιότητα τη θωράκιση της οικονομίας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σ' αυτόν τον στόχο υποτάσσεται και η λεγόμενη «γνώμη των ειδικών», η οποία αξιοποιείται ως προκάλυμμα της επικίνδυνης πολιτικής που ανακυκλώνει τα αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Την ώρα δηλαδή που η πανδημία φουντώνει και απειλεί να μολύνει τους πάντες, αντί τα μέτρα προστασίας να αυξηθούν, αντί το σύστημα Υγείας να ενισχυθεί, αντί η ιχνηλάτηση και η υγειονομική επιτήρηση να αναβαθμιστούν, αντί να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στους κρίκους υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία, μπροστά στον κίνδυνο να πληγεί η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και να υπονομευθεί η ανάπτυξη για το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και η ελληνική - προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας τον λαό εκτεθειμένο.

Το ζήσαμε και σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας: Αλλοτε με το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ξένων επισκεπτών και των κατοίκων στις πιο δημοφιλείς περιοχές, και άλλοτε με τα σχολεία, όπου τα πρωτόκολλα συγκαλύπτουν και ευνοούν την μετάδοση, αντί να την αποκαλύπτουν και να την προλαμβάνουν.

Η πολιτική αυτή της ΝΔ έχει τουλάχιστον την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Προβεβλημένοι επιστήμονες από το περίφημο «think tank» που συγκρότησε ο Αλ. Τσίπρας έχουν αποφανθεί ότι παρά την ολιγωρία, τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι στη σωστή κατεύθυνση». Κουνάνε μάλιστα το δάχτυλο, λέγοντας ότι η αποτυχία ή επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας δεν θα είναι της κυβέρνησης, αλλά «εθνική αποτυχία ή επιτυχία», αποσείοντας από το κράτος την ευθύνη να προστατεύσει τον λαό με όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται από κάθε εξέλιξη της πανδημίας, είναι ότι η προστασία της υγείας του λαού δεν συναντιέται πουθενά με το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας και με τα πρωτόκολλα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, παλεύοντας για μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία και στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα που βάζει τις ανάγκες του στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου