Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Τραγικά τα αδιέξοδα από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία

 

  Πηγή: Associated Press

 

Παρά τις προβλέψεις για ρεκόρ κρουσμάτων, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση της ΝΔ και με τα νέα -μια από τα ίδια- μέτρα αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στα ΜΜΜ και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, οδηγώντας στα ίδια τραγικά αδιέξοδα, τονίζει με νέα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει ότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις ιδιωτικές κλινικές που θησαυρίζουν και να προβάλλει ως πανάκεια τον αναγκαίο εμβολιασμό, ενώ δεν θωρακίζει τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, μειώνοντας και το 2022 περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση με περικοπές 279 εκ. ευρώ, αφήνοντας απογυμνωμένο το δημόσιο σύστημα υγείας και προχωρώντας στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή του με το σχέδιο για το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Με τα νέα μέτρα όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας μετακυλίει το κόστος για την πρόληψη στο λαό και τους εργαζόμενους που πληρώνουν αδρά και για τα τεστ, ενώ με ευχολόγια και συστάσεις ατομικής ευθύνης επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη και να θέσει ως βολικό αντίπαλο τους ανεμβολίαστους.

Αυτή ακριβώς η πολιτική με τα συστήματα υγείας αθωράκιστα και χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας εφαρμόζεται και από τις αστικές κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών, καταφεύγοντας σε νέα λοκνταουν (π.χ. Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία) ή  νέες ταξιδιωτικές οδηγίες και ανακύκλωση μέτρων (π.χ. Ιταλία, Βέλγιο). Αντίστοιχη δε πορεία ακολουθούν και οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών με ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας (πχ Δανία, Πορτογαλία) Υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία που αντιμετωπίζει την υγειονομική περίθαλψη ως πεδίο επενδύσεων και την υγεία του λαού ως κόστος, αποδεικνύοντας ότι κάθε δυνατότητα ουσιαστικής προστασίας του λαού, κάθε μέτρο που μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης και στο να σωθούν ζωές, υπονομεύεται από την ίδια τη λειτουργία του συστήματος, που στηρίζεται στο κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Με δεδομένο ότι η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη διαιωνίζει τα τραγικά αδιέξοδα που περιγράψαμε παραπάνω και δεν αντιμετωπίζει την πανδημία, παρά τον αριθμό των αναγκαίων εμβολιασμών, πώς αιτιολογεί η Επιτροπή:

  • ότι δεν λαμβάνεται από την ελληνική και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κανένα μέτρο για έκτακτη χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας χωρίς αποζημίωση, δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, ενώ το αυξημένο κόστος των μέσων προστασίας μετακυλίεται στο λαό;

  • ότι ενώ δεν προβλέπεται κανένα μέτρο πρόληψης σε σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους δουλειάς για να αντιμετωπιστεί ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός, η κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω τις μέρες καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς για να γυρνούν νωρίτερα στη δουλειά τους;».

    902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου