Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Καμία αναφορά για την χώρα που νικάει τον κορονοϊό… Γιατί;

 


Το έγκλημα της Κούβας είναι ότι επέλεξε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς κηφήνες και καπιταλιστές και χωρίς την ιμπεριαλιστική ανάμειξη – επέμβαση, για την καθυπόταξη του λαού της και την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο.

Στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα και χώρες ο κορονοϊός συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια» του, με τα δημόσια συστήματα υγείας να βρίσκονται στα όριά τους, εξαιτίας της απαξίωσής τους από τις πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου.

Η εμπορευματοποιημένη υγεία δεν «διευθύνεται», δεν σχεδιάζεται με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών -λαϊκών  αναγκών, αλλά είναι ενταγμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και των αντοχών της οικονομίας, αφού πρωτεύει η χρηματοδότηση του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να διαιωνίζονται τα κέρδη τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται η «επέλαση» του κορονοϊού που συνεχώς μεταλλάσσεται, με τους λαούς να νοσούν κατά χιλιάδες καθημερινά και χιλιάδες άλλοι να πεθαίνουν.

Με πρωτόκολλα υγείας που υπαγορεύονται από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τμήματα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση έκανε πανάκεια την ατομική ευθύνη για να συγκαλύψει την εγκληματική της πολιτική.

Σήμερα ποντάρει άτυπα με την απάνθρωπη τακτική της  «ανοσίας της αγέλης» χωρίς να λογαριάζει τις ζωές των ανθρώπων,  αυξάνοντας παράλληλα  τις εστίες υπερμετάδοσης όπως τα σχολεία.

Με φθηνά φληναφήματα του τύπου «κρατήσαμε την αγορά και την οικονομία  ανοιχτή» παίζει την ζωή του λαού στα «ζάρια», δείχνοντας τις προτεραιότητές της που δεν είναι η προστασία της λαϊκής και δημόσιας υγείας.

Την ίδια ώρα που μεγάλα καπιταλιστικά κράτη έρχονται αντιμέτωπα με αυτές τις αντιφάσεις, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν  τα δημόσια συστήματα υγείας τους, μια χώρα μόλις 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ, φαίνεται να νικάει στη μάχη με τον κορονοϊό.

Αυτή η χώρα είναι η Σοσιαλιστική Κούβα και φαίνεται κανείς να μη μιλάει γι’ αυτό. Γιατί άραγε;

Και όταν μιλάμε για την Κούβα μιλάμε για την χώρα που βρίσκεται 60 χρόνια σε εμπορικό εμπάργκο από τις ΗΠΑ, με κλιμακούμενους οικονομικούς αποκλεισμούς, συμμετέχοντας  σε αυτό και η κατά τα άλλα «δημοκρατική» Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έγκλημα της Κούβας είναι ότι επέλεξε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς κηφήνες και καπιταλιστές και χωρίς την ιμπεριαλιστική ανάμειξη – επέμβαση, για την καθυπόταξη του λαού της και την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο.

Αυτή η χώρα με σοβαρά προβλήματα λόγω των αποκλεισμών και του εμπάργκο, μπόρεσε και προστάτεψε όσο γίνεται καλύτερα τον λαό της, με αποτέλεσμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες (1-15 Γενάρη 2022) να μετράει μόλις 17 θανάτους από κορονοϊό (Πηγή: Υπ. Δημόσιας Υγείας Κούβας), όταν την ίδια ώρα στον καπιταλιστικό κόσμο μετράμε εκατόμβες νεκρών.

Η Κούβα στα δύο χρόνια από την εμφάνιση του κορονοϊού σε όλες τις μεταλλάξεις του μετράει στις 15 Γενάρη 2022 8.340 νεκρούς (Πηγή: Υπ. Δημόσιας Υγείας Κούβας), καταφέρνοντας τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν να τους εκμηδενίσει, ενώ την ίδια ώρα στην χώρα μας οι νεκροί αγγίζουν τους 22.000 (21.984 στις 16 Γενάρη 2022 – Πηγή: covid19.gov.gr) με τις τάσεις να παραμένουν τουλάχιστον σταθερές.

Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα που παρήγαγε τα δικά της εμβόλια, που αρχίζει πλέον να εξάγει, προωθώντας και την συμπαραγωγή με άλλα κράτη και μάλιστα χωρίς πατέντες.

Το 87,3%  των Κουβανών είναι πλήρως εμβολιασμένο (9.769.548 από το σύνολο των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων στις 14 Γενάρη 2022 – Πηγή: Υπ. Δημόσιας Υγείας Κούβας) με τα δικά τους εμβόλια  (Abdala – Soberana-02 – Soberana Plus)  και είναι από τις πρώτες χώρες μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με  τόσο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Έχει αξία να υπογραμμίσουμε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Κούβα, παρόλα αυτά ο λαός  εμπιστεύτηκε τους επιστήμονές της και τον αξιόλογο βιοτεχνολογικό τομέα και έρευνας που διαθέτει η χώρα και εμβολιάστηκε μαζικά.

Η Κούβα από την πρώτη στιγμή της πανδημίας πήρε δραστικά μέτρα για να μειώσει την μετάδοση της.

Με ενισχυμένο από  φοιτητές της ιατρικής και νοσηλευτικής το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, κατάφερε να κάνει επιτήρηση του ιού και να ιχνηλατήσει σε μεγάλο βαθμό την μετάδοσή του.

Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, πηγαίνοντας πόρτα – πόρτα καταγράφοντας ιατρικά ιστορικά και κάνοντας καταγραφή  της νόσου, για να εντοπίζονται  οι εστίες μετάδοσης ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Σήμερα η Κούβα με τα χίλια δυο προβλήματα εξαιτίας του αυθαίρετου οικονομικού αποκλεισμού – εμπάργκο, μπορεί να περηφανεύεται ότι νικάει τον κορονοϊό δείχνοντας την ανωτερότητα του καθολικού δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας που διαθέτει.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της χώρας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ που δείχνει την προτεραιότητα μιας χώρας που προσπαθεί να οικοδομήσει σοσιαλισμό: «Η πανδημία μάς κόστισε, είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως εργαστήκαμε με βάση μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη: Το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της Κούβας είναι η ζωή των Κουβανών».

Και όμως, καμιά αναφορά δεν γίνεται από τα «πλουραλιστικά» κανάλια των αφεντικών, σε αυτό που συμβαίνει στην Κούβα. Γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός» και πόσο απάνθρωπος είναι ο καπιταλισμός, που οι ζωές των ανθρώπων δεν χωράνε στον «στενό κορσέ» της ανταγωνιστικότητας και των κερδών τους.

Παναγιώτης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου