Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Το θλιβερό ρεκόρ θανάτων αναδεικνύει την άθλια κατάσταση στις δομές Υγείας


Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα στοιχεία που δείχνουν ότι σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας κατέληξε το 40% των ασθενών με Covid

 

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την πρωτιά της περιοχής σε θανάτους λόγω κορονοϊού, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ζητώντας εδώ και τώρα να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, από τους 21.325 ασθενείς με Covid που έχασαν τη ζωή τους έως τις 16 Γενάρη στα δημόσια νοσοκομεία, σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας κατέληξαν 8.602 ασθενείς (ποσοστό 40%), με το αρνητικό ρεκόρ να κατέχει το ΑΧΕΠΑ (νοσοκομείο αναφοράς), όπου καταγράφηκαν 1.023 θάνατοι. Ακολουθούν το «Παπανικολάου» με 909, το «Παπαγεωργίου» με 799, το Ιπποκράτειο με 741 και ο «Αγιος Δημήτριος» με 154. Σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά είναι η θνητότητα και στα άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας αναφέρει:

«Με βάση την καταγραφή της κατάστασης της πανδημίας η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στους θανάτους, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς ακόμα και την Αττική. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ αναδεικνύει την άθλια κατάσταση στον τομέα της Υγείας στην περιοχή μας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ, σε υλικά κ.λπ., κάτι που τόσο το ΚΚΕ όσο και οι φορείς των υγειονομικών στην περιοχή μας τονίζουν από την πρώτη μέρα της πανδημίας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή και για το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας. Ακόμα και σήμερα, δύο και παραπάνω χρόνια μέσα στην πανδημία, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική. Το προσωπικό βρίσκεται μονίμως "στην πρέσα", είναι εξουθενωμένο, με πολλούς εργαζόμενους να βρίσκονται σε burnout είτε να νοσούν. Οι κλίνες ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι πλήρεις, με δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ ή στις πρόχειρες ΜΕΘ επιβαρύνοντας την πορεία τους. Οι απλές κλίνες Covid σε κάθε νοσοκομείο, μετά από κάθε εφημερία, γεμίζουν ασφυκτικά και γίνεται αγώνας δρόμου μέχρι την επόμενη. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά, είτε εξολοκλήρου είτε με τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων και των ιατρείων, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει κυριολεκτικά πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ.

Σε αντίστοιχη άθλια κατάσταση βρίσκονται και τα Κέντρα Υγείας σε όλη την περιοχή. Τα περισσότερα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, χωρίς να καλύπτουν βασικές ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα επιχειρήματα περί ηπιότερης συμπτωματολογίας της μετάλλαξης "Ομικρον" ή του τέλους της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων του ιού».

Η Οργάνωση του Κόμματος προβάλλει τις δίκαιες διεκδικήσεις εργατικών σωματείων και υγειονομικών για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως μαζικά δωρεάν τεστ, επαναφορά της 10ήμερης καραντίνας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά. Επίσης, για επαναλειτουργία των δομών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια (Λοιμωδών, «Παναγία», πρώην 424), επίταξη της ιδιωτικής Υγείας, όλων των κλινών ΜΕΘ των 5 μεγάλων πολυκλινικών της Θεσσαλονίκης.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου