Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Για την πρόσφατη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα τον προγραμματισμό της δράσης του Κόμματος το επόμενο διάστημα
 
 
Την προηγούμενη βδομάδα συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εξέτασε τη δράση του Κόμματος το προηγούμενο τρίμηνο και κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, με βάση και το Κάλεσμα Αγωνιστικής Συμπόρευσης της ΚΕ.

Αυτήν την περίοδο υλοποιήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα με πρωτοβουλίες - εκδηλώσεις - παρεμβάσεις του Κόμματος, που έφεραν το ΚΚΕ σε επαφή με ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις και συνέβαλαν ώστε το Κόμμα να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του, την πολιτική και τον ρόλο του στον αγώνα για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με την ουσιαστική συμβολή των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, δημιουργήθηκαν ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης και αγώνα σε εργασιακούς χώρους και κλάδους, στα μέτωπα της πανδημίας, της ακρίβειας και των τραγικών συνεπειών για τον λαό, έγιναν βήματα στη συσπείρωση δυνάμεων για την απόκρουση παλιών και νέων αντεργατικών νόμων, του κρατικού και εργοδοτικού αυταρχισμού.

Αυτή η δραστηριότητα χρειάζεται να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί, ώστε το Κόμμα από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για τη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, για την άνοδο και βελτίωση της δράσης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία, στην πάλη για έναν συνολικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

Σήμερα, η δυσαρέσκεια που φουντώνει μέσα στην εργατική τάξη, όπως και σε τμήματα των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και στη νεολαία, μπορεί να αποτελέσει πηγή αγωνιστικής ανάτασης, πολιτικής διαφοροποίησης μάχιμων δυνάμεων από την επιρροή των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) και θετικών ριζοσπαστικών διεργασιών, τόσο απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις και προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση στον λαό για «μέρισμα» από την ανάπτυξη της οικονομίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» κ.λπ., όσο και απέναντι στις νέες σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για μια δήθεν πιο «ευνοϊκή για τον λαό» κυβέρνηση στο παραπάνω πλαίσιο.


Η δράση του ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει ώστε η υποβόσκουσα αλλά και εκφρασμένη λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εκτονώνεται ή εγκλωβίζεται σε παραλλαγές διαχείρισης της ίδιας στρατηγικής, αλλά να οδηγεί στην πιο μαζική συμμετοχή δυνάμεων στις διαδικασίες του κινήματος, στην πιο σταθερή και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη δράση με βάση την πολιτική του πρόταση.
Στο πλαίσιο της πολιτικής μας δραστηριότητας και παρέμβασης εντάσσεται και η προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς - έτσι κι αλλιώς - ανεξάρτητα από τον ακριβή χρόνο, το 2022 θα είναι χρόνος προετοιμασίας ή και διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ενώ και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2023.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν ακόμη πιο αποφασιστικά για την οργάνωση του λαϊκού αγώνα, με επεξεργασμένους στόχους πάλης για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια, με άξονα τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και με στόχο την πανεργατική - πανελλαδική κλιμάκωση και τον συντονισμό.

Βασικά μέτωπα της δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα, αλλά και προτεραιότητα της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι:

  • Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, τα μέτρα σε χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.
  • Η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.
  • Η πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της λειτουργίας των συνδικάτων και του απεργιακού δικαιώματος, για τη μαζικοποίηση των σωματείων και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, ενάντια στην κρατική καταστολή και βία.
  • Η δράση στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης γύρω από τα βασικά μέτωπα της ακρίβειας, των χρεών, της κυριακάτικης αργίας κ.λπ.
  • Στους βιοπαλαιστές αγρότες, κυρίως σε σχέση με το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια, αλλά και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.
  • Η δράση για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή ανισοτιμίας, βίας και κακοποίησης.
  • Στη νεολαία (εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές). Συνολικά, η δράση στο μέτωπο της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της πάλης κατά των ναρκωτικών και της εξάρτησης.
  • Η διεθνής δραστηριότητα του ΚΚΕ, η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις πολύμορφες επεμβάσεις (π.χ. Κούβα, Παλαιστίνη, Καζακστάν). Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποκτά ξεχωριστή σημασία εξαιτίας και των επικίνδυνων διεθνών εξελίξεων, της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και Ρωσία, Κίνα, αλλά και της επίδρασης αυτών των εξελίξεων στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην προώθηση διευθετήσεων και συμβιβασμών με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα («East Med», κυριαρχικά δικαιώματα κ.λπ.).


Με αφορμή την πορεία της πανδημίας, αλλά και ενόψει της συμπλήρωσης δύο χρόνων από το ξέσπασμά της, να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος ανοίγοντας επιστημονικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, μαζί με την αντιπαράθεση ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ».
Παράλληλα, το 2022 αποτελεί χρονιά σημαντικών επετείων γύρω από τις οποίες μπορεί να ξεδιπλωθεί μια πολύμορφη ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος για σημαντικά επίκαιρα ζητήματα (ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ανταγωνισμοί, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη κ.λπ.). Τέτοιες είναι:
  • 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (μετεξέλιξη της τότε ΕΟΚ σε ΕΕ) και 20 χρόνια από την ΟΝΕ.
  • 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στον ΝΑΤΟ.
  • 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό Πόλεμο.
  • 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.
  • 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, και άλλα.

Το ΚΚΕ παλεύει με επιμονή και σταθερότητα για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, όλων των δυνάμεων μέσα στο κίνημα και στους αγώνες, σε όλη τη χώρα, όλων όσοι έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν για τη συνολική αλλαγή πορείας, για την ανατροπή.



 

 

 

 

 

 

 

Ριζοσπάστης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου