Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Η μομφή του ΚΚΕ είναι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Eurokinissi

Με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι πίσω από τον ντόρο που σηκώνουν κάθε φορά με εναλλαγή ρόλων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με τις προτάσεις δυσπιστίας, βρίσκεται η στρατηγική τους σύμπλευση στην πιο βαθιά ταξική, απάνθρωπη πολιτική, με διαρκή μνημόνια και κόφτες, αντιλαϊκά μέτρα, ευρωπαϊκά εξάμηνα, για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες. Ανέδειξαν ότι η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στη σύγκρουση με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και όχι στον εγκλωβισμό στο ποιος είναι ο «ικανότερος» διαχειριστής της.
 
Μομφή στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

Το περιεχόμενο της μομφής που δίνει το ΚΚΕ το έδειξε το μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή (ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, το Σάββατο το μεσημέρι), ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα. Η μομφή του ΚΚΕ αφορά το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει πάνω στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν εκείνη του ΠΑΣΟΚ, «που οδηγούν καθημερινά κυριολεκτικά στην αύξηση της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της εργατικής τάξης». Αφορά «την ανεργία, το πλήρες σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, το κύμα της ακρίβειας, τη βία, την καταστολή και τους απεργοκτόνους νόμους», με μεγαλύτερο θύμα τη νεολαία. Αφορά «την εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαστικούς ανταγωνισμούς, στις ιμπεριαλιστικές πολύμορφες πολιτικές, στρατιωτικές επεμβάσεις ή απειλές κήρυξης πολέμου, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα ακόμα ευρύτερο - μεγαλύτερο ορμητήριο επιθετικών στρατιωτικών αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ελλάδας και τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας».

Από την άλλη, πρόσθεσε, η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μάτια στραμμένα στην κάλπη των εκλογών, ενώ «η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να ασκηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, ή η καταγγελία της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κυριολεκτικά μια αντιπολίτευση δωματίου, κλειδαρότρυπας, ηθικολογίας και του star system», γιατί έχουν κοινή στρατηγική.

Αυτό - συνέχισε - φάνηκε και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων στην όντως εγκληματική διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση, που περιορίστηκε στα περί συντονισμού, ασυνεννοησίας, αλαζονείας κ.λπ. Επεσήμανε δε ότι για την κακοκαιρία «ήταν προδιαγεγραμμένη η κατάσταση στην Αττική», με τα προβλήματα να οφείλονται στην εμπορευματοποίηση της γης, στον χαρακτήρα και στον σκοπό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα υποδομές που αφορούν τον λαό είναι ακόμα και της δεκαετίας του 1940.

Και κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι 20 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και έγιναν νόμοι «είναι κυριολεκτικά μπούκωμα δισεκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ασυλία, προνόμια, είναι μέχρι επιστροφή χρημάτων, αν δεν έχουν την απαραίτητη κερδοφορία», ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και πάνω από τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη. «Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το σύστημα», τόνισε.

Κρατικός μηχανισμός εχθρικός για τον λαό

Ο Γιώργος Μαρίνος επεσήμανε ότι «τα τραγικά γεγονότα που έζησε ο λαός στην Αττική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές από μια αναμενόμενη κακοκαιρία καθίζουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών». Πρόσθεσε ότι «το αστικό κράτος, που κρύβεται πίσω από το όνομα "επιτελικό", είναι ταξικό εργαλείο, αντιλαϊκό, αφήνει αθωράκιστο τον λαό, γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος.

Αυτό μαρτυρά η πείρα της Εύβοιας, που κατακάηκε το καλοκαίρι, πλημμύρισε στη συνέχεια, αποκλείστηκε και πάγωσε με το χιόνι, με το κλείσιμο των δρόμων και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι πληγέντες της βόρειας Εύβοιας δεν έχουν πάρει ούτε αυτές τις χαμηλές αποζημιώσεις για προηγούμενες καταστροφές. Και η κυβέρνηση διαφημίζει την αποκαλούμενη "ανασυγκρότηση", που πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο».

Αναφέρθηκε ακόμα στα όσα ζουν οι εργαζόμενοι και στη Στερεά Ελλάδα, που είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, την εργασιακή ζούγκλα στις βιομηχανικές ζώνες, το ξεπούλημα ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, «την απαξίωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, που σημαδεύει όλες τις κυβερνήσεις».

Η οργή να γίνει οργάνωση, αγώνας, διεκδίκηση

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ και που ακολούθησαν απαρέγκλιτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επομένως και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς την πρόταση μομφής την κάναμε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, και η πραγματική μομφή πρέπει και μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον λαό, γιατί το παιχνίδι είναι στημένο μέσα στη Βουλή» και καλώντας τον λαό «την αγανάκτηση που νιώθει, όχι μόνο από τα τελευταία γεγονότα αλλά από τη συνολική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, να τη μετατρέψει σε οργάνωση, αγώνα, δράση, διεκδίκηση για να αποσπάσει κατακτήσεις και να βάλει δρόμο για συνολική ανατροπή».

Κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί και να αξιοποιήσει την εμπειρία του για να απαντήσει πώς γίνεται οι κυβερνήσεις να αλλάζουν και η ίδια πολιτική να παραμένει και να χειροτερεύει, φέρνοντας παραδείγματα όπως π.χ. το πώς το κράτος «ενώ είναι ικανό να παραδίδει τους αυτοκινητόδρομους, να φέρνει νόμους, σε χρόνο μηδέν να λύνει προβλήματα υπέρ των μονοπωλίων, δεν είναι ικανό να διασφαλίσει τις λαϊκές ανάγκες, αυτό που λέγεται Πολιτική Προστασία;».

«Γιατί όλοι πίνουν νερό στην ίδια βρύση», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, επισημαίνοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις, όπως κι αν λέγονταν, κινήθηκαν στην ίδια πολιτική κατεύθυνση, γιατί όλες υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα και τους νόμους του, όλοι είναι με την ΕΕ, «και διαγκωνίζεστε ποιος υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που είναι αντιτιθέμενα με εκείνα του λαού».

«Πιάστε τη ΝΔ, πιάστε το ΚΙΝΑΛ, πιάστε τους άλλους που έχετε κοινή στρατηγική επιλογή, με διαφορές μεν αλλά επιμέρους», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για τα κελεύσματα περί «προοδευτικής κυβέρνησης», και κατέληξε: «Εμείς συνεχίζουμε μέχρι ο λαός να σπάσει τις αλυσίδες, και όχι να τις χρυσώσουμε, όπως θέλετε εσείς».

Αντεργατικοί νόμοι και εξαθλίωση

Ο Χρήστος Κατσώτης υπενθύμισε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2012 σε ένα βράδυ μείωσε τον κατώτατο μισθό 22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί αυτήν την αθλιότητα στη θητεία του, πετώντας ένα ψίχουλο ως αύξηση το 2019, λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά αρνούμενος την κατάργηση του εκτρωματικού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Τώρα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύοντας προτείνει 800 ευρώ κατώτατο μισθό αλλά με διατήρηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, και την ίδια ώρα ακόμα και σήμερα απορρίπτει από κοινού με την κυβέρνηση της ΝΔ την πρόταση 530 σωματείων που κατέθεσε το ΚΚΕ επανειλημμένως ως πρόταση νόμου, για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στους αντεργατικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και στον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου, που συμπληρώθηκαν με τον νόμο Χατζηδάκη, όπως και στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου, που συμπληρώνεται κι αυτό από τη ΝΔ με τον νόμο για τις επικουρικές συντάξεις.

Σχέδια που δεν προστατεύουν τη ζωή του λαού

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε ότι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από κοινού προώθησαν τις αντιδραστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις «Καποδίστριας», «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης Ι», συρρίκνωσαν την κρατική χρηματοδότηση σε δήμους και Περιφέρειες, προώθησαν την ανταποδοτικότητα υπηρεσιών, την παράδοση της Πολιτικής Προστασίας στις ΜΚΟ και των τεχνικών υπηρεσιών σε εργολάβους, τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών και την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναφέρθηκε στο φιάσκο της Αττικής Οδού, αλλά και στην υπόθεση της κατασκευής του Βόρειου Οδικού Αξονα στην Κρήτη, που διαδοχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα από τη ΝΔ «παραδίδεται από τη μελέτη έως την κατασκευή και χρήση στους ιδιώτες με ΣΔΙΤ, με τσάμπα κρατικό και κοινοτικό χρήμα για τους κατασκευαστικούς ομίλους», με όλους - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - να υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση και τα διόδια.

Δείχνοντας δε τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, έφερε ως παράδειγμα ότι η ΤΕΡΝΑ επενδύει εκατομμύρια ευρώ με κρατικό χρήμα για ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο με συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, ισοπεδώνοντας τη γη υψηλής παραγωγικότητας και αλλοιώνοντας τα εδαφολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα τις μεγάλες πλημμύρες το 2020, την ώρα που οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι - και όχι μόνο - παραμένουν χωρίς προστασία, μέσα σε κοντέινερ, χωρίς κλιματισμό.

Επικίνδυνο τοπίο στην Εκπαίδευση

Ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, σε βάρος της Παιδείας. Εν έτει 2022, πρόσθεσε, πεντάχρονα και νήπια της Προσχολικής Αγωγής στοιβάζονται σε κοντέινερ καταμεσής στις σχολικές αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, αίσχος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τώρα το υλοποιεί.

Αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία ακόμα και τώρα, στη μέση της σχολικής χρονιάς, στις λιγοστές καθαρίστριες που ξεθεώνονται για ψίχουλα, σημειώνοντας ότι «το ένα μονάχα από τα τρία δισεκατομμύρια που δίνετε για τα "Rafale" θα αρκούσε και με το παραπάνω για να μονιμοποιηθούν όλοι οι χιλιάδες περιπλανώμενοι χρόνια τώρα αναπληρωτές», ενώ κατήγγειλε τα εγκληματικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης στα σχολεία, του 50%+1. Στάθηκε επίσης στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που μπαίνει στα πανεπιστήμια για να υποστηρίξει και να προστατεύσει την επιχειρηματική δράση του πανεπιστημίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ...διαφωνεί επειδή αυτή δεν υπάγεται στην Πρυτανεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το Λύκειο - εξεταστικό κέντρο και η ΝΔ έρχεται τώρα να το απογειώσει με την Τράπεζα Θεμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε όσο κανείς τη λεγόμενη αυτονομία των σχολείων, και η ΝΔ έρχεται τώρα να την υλοποιήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε για την "αξιολόγηση" και έρχεται τώρα η ΝΔ να την εφαρμόσει».

«Αναπτυξιακός» νόμος - παραγγελιά από τους ομίλους

Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι από τον χιονιά πλήγηκαν οι αγρότες σε Μαραθώνα, Βοιωτία, Εύβοια, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές, οι οποίοι - μαζί και με όλους όσοι έχουν πληγεί από παγωνιά και πλημμύρες, όπως αυτές του «Ιανού» - θα μείνουν ακάλυπτοι, χωρίς προστασία, ενώ και οι όποιες κρατικές αποζημιώσεις, αν δοθούν, θα είναι με μεγάλη καθυστέρηση. Την ίδια ώρα «διοχετεύονται χρήματα και παροχές σε μια χούφτα μεγαλύτερων επιχειρήσεων». Στον «αναπτυξιακό» νόμο μάλιστα προβλέπονται κάλυψη στο 100% για μεγάλες επενδύσεις που πλήγηκαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και επιχορήγηση επενδύσεων σε αγροτοδιατροφή, μεταποίηση, τουρισμό, εναλλακτικό τουρισμό, μεγάλων επενδύσεων και ευρωπαϊκών αλυσίδων αξίας.

Επεσήμανε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, των οποίων ο τζίρος μειώθηκε και δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, και το ένα τρίτο βλέπει το λουκέτο το επόμενο διάστημα, δεν εντάσσονται στον «αναπτυξιακό» νόμο, ενώ υπενθύμισε «για να μην ξεχνιόμαστε, ότι το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο καταργήθηκε στο τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ψηφίσατε και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από τον προηγούμενο «αναπτυξιακό» νόμο, του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε εκτός τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς αυτές που κατάφεραν να ενταχθούν ήταν μόλις 744 σε ένα σύνολο 800.000. «Ούτε το 0,01%! Αυτό είναι το αστικό επιτελικό σας κράτος», σχολίασε, «αυτός είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξής σας».

Καθρέφτης της βαθιά αντιλαϊκής καπιταλιστικής ανάπτυξης

Ο Γιάννης Γκιόκας μετέφερε την οργή του λαού της Ανατολικής Αττικής, που με κάθε κυβέρνηση καίγεται το καλοκαίρι, πνίγεται το φθινόπωρο και θάβεται τον χειμώνα, όπως θάφτηκαν η Αττική Οδός και η Μαραθώνος κάτω από το χιόνι τις προηγούμενες μέρες, ενώ ακόμα και την ώρα της συζήτησης υπήρχαν αποκλεισμένα σημεία και δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, σχεδόν μια βδομάδα μετά.

Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές περιοχές, όπως στον Μαραθώνα, καλώντας την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει άμεσα, για να σταθούν στα πόδια τους και να μην υπάρξουν ελλείψεις σε είδη διατροφής.

Οι εικόνες αυτές από την Ανατολική Αττική και από άλλες περιοχές είναι ο καθρέπτης του βαθιά αντιλαϊκού χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των τεράστιων αντιθέσεων του συστήματος, ανέφερε, τονίζοντας ότι σε αυτήν την περιοχή έγιναν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και τουρισμό, ενώ την ίδια στιγμή το 2022 δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης. «Καμαρώνετε για τα "data centers" στο Λαύριο και λίγο παραδίπλα ο κόσμος πνίγεται στα βοθρολύματα», είπε χαρακτηριστικά.

Κανένας από όσους κυβέρνησαν δεν μπορεί να το παίζει «αθώα περιστερά», κατέληξε, γιατί στα κρίσιμα ζητήματα προστασίας του λαού όλες οι κυβερνήσεις είναι υπόλογες.

Θυσιάζονται οι ανάγκες του λαού για τα κέρδη

Ο Λεωνίδας Στολτίδης ανέδειξε με παραδείγματα πώς οι ανάγκες του λαού θυσιάζονται για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων: «Υπάρχει η δυνατότητα απόλυτης ασφάλειας στην Αττική Οδό, όπως και σε άλλη οδό, στους εθνικούς δρόμους, στις αστικές περιοχές», αν δεν υπήρχε στη μέση το κέρδος του ομίλου στον οποίο παραδόθηκε ο οδικός άξονας, για να καταγράψει έσοδα 3 δισ. «Υπάρχει λύση για την πρόληψη από τις πυρκαγιές. Η Δασική Υπηρεσία σάς ζήτησε 17 εκατομμύρια για τις εργασίες πρόληψης και δώσατε μόνο 1,7 εκατομμύρια. Κάηκε η μισή Ελλάδα. Ομως εσείς της ΝΔ επιλέξατε να δώσετε 40 εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους διαχείρισης εθνικών οδών, ως αποζημίωση γιατί δεν περνούσε ο κόσμος από τα διόδια για να τους χαρατσώνουν».

«Υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί με γιατρούς, νοσηλευτές και υποδομές το ζήτημα της διασφάλισης της υγείας και της ζωής του λαού μας από την πανδημία και από όλες τις άλλες ασθένειες», αν οι κυβερνήσεις δεν φρόντιζαν να γεμίσουν «τις τσέπες των "κοράκων" της Υγείας, που άδειασαν τα ταμεία και τις τσέπες των βιοπαλαιστών, οι οποίοι δίνουν στην ιδιωτική Υγεία ό,τι έχουν για να σωθούν».

Προσχηματικό περιεχόμενο σε «χολιγουντιανή μονομαχία»

Η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έστησαν μια «χολιγουντιανή μονομαχία» με προσχηματικό περιεχόμενο, καθώς και οι δύο - αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ - στηρίζουν το αστικό κράτος, είτε αυτό λέγεται επιτελικό είτε όχι, και ακολουθούν την ίδια στρατηγική στην οικονομία και στην πολιτική.

Ανέδειξε τον πακτωλό χρημάτων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους από τα κοινοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, που ψηφίζουν από κοινού τα αστικά κόμματα και από τα οποία εξαιρούνται, γιατί δεν είναι «επιλέξιμα», τα έργα και οι υποδομές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.

Σε αυτό το σύστημα οι πλουτοκράτες πάντα θα ανεβαίνουν και ο λαός θα «γλιστράει» τσακισμένος στο χιόνι, συνέχισε και έφερε ως παράδειγμα το ότι οι εργαζόμενοι κατά την κυβέρνηση πρέπει να έχουν την «ατομική ευθύνη» να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη, φόρους, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, να πληρώνουν για να έχουν συγκοινωνίες, να πληρώνουν για τα πάντα, όμως την κρίσιμη στιγμή στο πλαίσιο της δήθεν αλληλεγγύης θα πρέπει «να πληρώσει η γειτονιά να νοικιάσει μπουλντόζα για να ανοίξει ένας δρόμος από το χιόνι».

Αναφέρθηκε τέλος στην τραγική κατάσταση στην Αττική, όπου 6 μέρες μετά τον χιονιά 13 γραμμές λεωφορείων δεν λειτουργούν και πάνω από 30 υπολειτουργούν.

Διαχρονικό χτύπημα στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας

Το κρίσιμο για το ΚΚΕ είναι να αποκτήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα πίστη στη δύναμή του να γκρεμίσει την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση στο έδαφος της εξουσίας και της οικονομικής κυριαρχίας του κεφαλαίου, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη διαμόρφωση ενός συστήματος Υγείας τελείως αναντίστοιχου με τις σημερινές δυνατότητες και ανάγκες του λαού, κυβερνήσεων οι οποίες έλαβαν και λαμβάνουν μέτρα με κοινό στόχο την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Σε αυτήν τη στρατηγική, πρόσθεσε, υποτάσσεται η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του κόστους, της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας, της εμπορευματοποίησης και της ατομικής ευθύνης, πολιτική στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η διαχείριση της πανδημίας.

Ελλείψεις σε προσωπικό, εργολαβίες, μετακινήσεις προσωπικού, αναστολές, κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, μετατροπές κλινικών, κλείσιμο νοσοκομείων, ΣΔΙΤ, «νοσοκομεία ΑΕ», πρωτόκολλα - λάστιχο, είναι διαχρονικά οι πολιτικές που εφαρμόζονται στον χώρο της δημόσιας Υγείας, μετατρέποντάς την σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης των ιδιωτών, που τρέφονται από κάθε έλλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας, σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι αυτές τις πολιτικές πρέπει να στοχεύει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενισχύοντας τον αγώνα για αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, το οποίο θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

«Φερετζές» των ταξικών επιλογών

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, αλλά αποκαλύπτει και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που κραυγάζει για την «ακαταλληλότητα» της κυβέρνησης, παραμερίζοντας επί της ουσίας την αντιλαϊκή πολιτική της, σημείωσε ο Νίκος Παπαναστάσης.

Για τις φυσικές καταστροφές, τόνισε, η κλιματική αλλαγή είναι ο φερετζές όχι μόνο της ανικανότητας της κάθε κυβέρνησης αλλά και των ταξικών επιλογών τους, και επεσήμανε ότι στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Κρήτη μάταια περιμένουν βοήθεια για να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, υπογράμμισε, μέσα από την έκφραση της αλληλεγγύης και της οργάνωσης του αγώνα για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και για αποζημιώσεις στο 100%, για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Ελπίδα για τον λαό δεν είναι όσοι τον έθαψαν στο χιόνι και τα μνημόνια

Με την επισήμανση ότι 23.000 νεκροί σε δύο χρόνια δεν καταγράφονται ούτε σε περίοδο πολέμου άνοιξε την τοποθέτησή της η Μαρία Κομνηνάκα, κατάσταση η οποία - τόνισε - είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν αποδεκατίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο όνομα της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Είναι το ίδιο το αστικό κράτος - συνέχισε - που είναι επιλεκτικά ανίκανο και ασυντόνιστο, γυμνό από μέσα και υποδομές, όταν πρόκειται να προστατεύσει τον λαό από τα καιρικά φαινόμενα και τις καιρικές καταστροφές, όμως είναι ικανότατο και επιτελικό όταν πρόκειται να νομοθετήσει αντιλαϊκά, να διευκολύνει τις επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να τσακίσει κατασταλτικά τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Καταλήγοντας ανέδειξε ότι ελπίδα για τον λαό δεν είναι αυτοί που τον έθαψαν στο χιόνι, ούτε αυτοί που τον έθαψαν στα μνημόνια και στις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές. Βρίσκεται στον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής, όχι στην αναζήτηση παλιών και νέων επίδοξων «σωτήρων».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου